Hirdetés

Egy brit filmstúdió nem támogat többé olyan filmeket, amikben sebhelyes gonosz van

|

A BFI filmstúdió megelégelte, hogy a gonoszakat folyton sebhellyel az arcukon ábrázolják, így ezentúl nem fogják támogatni a hasonszőrű mozikat.

Hirdetés

A Joker, Zordon, Le Chiffre, Darth Vader, Freddy Kruger vagy éppen Jason Voorhees. Mindegyikükben az a közös, hogy olyan filmbeli, ikonikus gonoszok, akiktől valóban sokunknak meghűl a vér az ereiben, ha megjelennek a vásznon. A BFI (British Film Institute) legújabb közleménye után most már az is közös bennük, hogy ez a filmstúdió egyikük filmjét sem fogja ezentúl támogatni, mert ezeknek a gonoszoknak sebhely éktelenkedik az ábrázatán. 2018 végére odáig jutottunk, hogy már az is bajnak számít, ha a filmben a gonoszoknak egy kis vágás van az arcukon.

Hirdetés

A brit filmstúdió egyik fejesének nyilatkozata szerint a negatív szereplők arcán lévő sebhely egyfajta stigmává nőtt a hosszú évek során, amit végérvényesen meg kell állítani. Az általuk elkezdett Changing Faces's #IAmNotYourVillain (#ÉnNemVagyokATeGonoszod) kampány keretein belül ezt a fajta klisét szeretnék megváltoztatni, hogy ezáltal az olyan színészek is tudjanak szerepet kapni, akiknek nem passzol az imidzsükhöz a sebhely.

"A filmek egyfajta katalizátorként tudnak működni, ha változásról van szó. Éppen ezért kezdtük el ellenezni azt a fajta negatív reprezentációt, ami az olyan gonoszokat érinti, kiknek sebhely tarkítja arcukat, vagy éppen teljesen átmaszkírozzák a képüket." - közölte a BFI egyik fejese, Ben Roberts.

A Changing Faces's kampányba bárki besegíthet, mindenki támogathatja őket kisebb-nagyobb pénzadományokkal, és a szervezők arra is buzdítják a nagyobb cégeket, stúdiókat, hogy kövessék a példájukat. Elsősorban a gyerekek elképzelése miatt kezdtek szerveződni, hogy egy sebhely láttán ne egyből a gonoszokra asszociáljanak.

A fenti nyilatkozattal együtt a BFI egy közelgő drámát is támogatni kezdett, ami a Dirty God (tükörfordításban Piszkos isten) címet kapta. A történet szerint Londonban járunk, ahol egy fiatal nő (a színészként debütáló Vicky Knight) arca rendkívül megsérül egy baleset következtében: szétmarja a sav. A film arra fog majd fókuszálni, hogy hogyan képes majd teljes életet élni ezek után, hogy tudja majd újra felépíteni azt, ami eddig megvolt neki.

Ti egyetértetek a kampánnyal? Szerintetek is közhely lett a sebhely a gonoszok arcán?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.