Hirdetés

Tim Burton nem rejtette véka alá a véleményét Joel Schumacher Batman-filmjeiről

|

Tim Burton nehezen dolgozta fel, hogy lecserélték.

Hirdetés

A filmiparban bevett dolog, hogy egyik-másik alkotást átértékelik - nincs ez máshogy Tim Burton a Batman-franchise területére tett kirándulásaival sem. Az 1989-es első fecske, valamint az 1993-as Batman visszatér ugyanis a maguk idejében kifejezetten sötét hangvételű, és emiatt kritikák kereszttüzébe kerülő műveknek számítottak.

Ráadásul az akkoriban uralkodó felfogás szerint a képregény-adaptációk elsősorban a gyermekeket voltak hivatottak megcélozni, és ehhez a különc rendező védjegyszerű megoldásai túlságosan groteszknek hatottak. Efféle badarságokon a Nolan-féle trilógia és Matt Reeves fáradozásainak idén debütált gyümölcse után legfeljebb mosolyogni lehet. Anno viszont ezek az érvek döntő súllyal bírtak - pláne, mert a második felvonás ugyan tisztes bevételt hozott, de lényegesen gyengébben teljesített a kasszáknál elődjénél.

Hirdetés

A stafétabotot így Joel Schumacher vette át. Ő egy nagyságrendekkel színesebb-szagosabb, deklaráltan családbarát irányvonalat célzott meg, és bár az 1995-ös Mindörökké Batman sikere után úgy tűnt, hogy tarolni fog, beütött a krach. A minősíthetetlenül gyenge, 1997-es Batman és Robin a viccnek durva, komolyan pedig nyilván nem gondolt, mozgóképnek álcázott reaktorbalesetek sorát bővítette. Beszédes, hogy a rendező végül elnézést is kért érte, és a bukás mértékét jól érzékelteti, hogy az illetékesek inkább nyolc évre jegelték a szériát.

Burton viszont a jelek szerint nem éri be azzal, hogy a történelem utólag erkölcsi elégtételt szolgáltatott számára - egy, az Empire-nek adott interjújában igen frusztráltan tér ki a történtekre. Elmondása szerint azt gondolta, mikor kiderült, hogy elveszik tőle a lehetőséget, hogy olyanok panaszkodnak arra, hogy túl sötét és bizarr amit csinál, akik mellbimbót tettek a jelmezekre. Ebből adódóan kizárólag egy zsigeri basszátok meg magatokkal tudott reagálni a helyzetre, és elmondta, hogy szerinte emiatt nem rendezte meg a harmadik részt. Viszont ezzel együtt nem bánta meg, hogy anno belevágott a nagy kalandba, mert mit fogalmazott "szeretettel gondol vissza" a "furcsa kísérletre".

Egyetértetek a rendezővel?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.