Hirdetés

Végre Samuel L. Jackson is megkapja az Oscar-díját

|

Épp ideje volt már.

Hirdetés

Bár nem egy konkrét filmben nyújtott alakításáért kapja az elismerést, legalább ekkora dolognak számít az életműdíj is. Különösen Samuel L. Jackson esetében. 

Hirdetés

Jacksonnal korához képest meglehetősen későn történt meg az áttörés a 90-es években, amikor olyan filmekben kapott szerepet, mint Spike Lee Dzsungelláza, Steven Spielberg Jurassic Parkja vagy Quentin Tarantino Ponyvaregénye. Utóbbiért különben megkapta egyetlen Oscar-jelölését is. Pályafutása során eddig összessen 194 filmben szerepelt, de 72 évesen sem tétlenkedik, hiszen az utóbbi hetekben két filmje is megjelent: a Sokkal több, mint testőr 2., illetve a Spirál: Fűrész hagyatéka. Nem kell filmesztétának lenni ehhez: Jackson megérdemli az életműdíjat. 

A díj további két nyertese Elaine May és Liv Ullmann lesznek. Mayt két alkalommal jelölték Oscarra Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában; 1978-ban a Ép testben épp, hogy élekért, majd 1998-ban A nemzet színe-javáért. Nőként negyedikként nyerte el az Amerikai Rendezők Céhének díját az 1971-es Férj válaszútonért. 

Ullmann a legendás svéd rendezővel, Ingmar Bergmannal dolgozott többször közösen (Persona, Suttogások, sikolyok, Szenvedély). Az 1971-es Emigránsokban és az 1976-os Színről színrében nyújtott alakításokért jelölték Oscarra. 

Végül, de nem utolsósorban sor kerül a Jean Hersholt Humanitárius Díj átadására is, melyben a Halálos fegyver-filmek Roger Murtaugh-ját alakító Danny Glover részesül. A díjakat 2022. január 15-én osztják majd ki. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.