Hirdetés

10 érdekesség, amit talán nem tudtál a Vasember-trilógiáról

|

Tony Stark a The Infinity Saga első számú arca volt, de a Vasember-trilógia kis híján más utat járt be, más színésszel.

Hirdetés

15 éve jelent meg a Vasember, 10 éve pedig a Vasember 3, ezek apropóján frissítettük fel a cikket.

A Marvel Filmes Univerzum stúdiójának meghatározó szerepe 2008-ban a Vasemberrel indult, amely azóta szépen trilógiává is bővült. Ugyanakkor talán a Marvel most nem tartana ott, és jelenleg fél Hollywood sem akarna minden filmjére egy egész univerzumot felhúzni, ha egy kicsit másképp történnek a dolgok. Összeszedtünk tíz érdekességet, hogy mi változhatott volna, ha bejönnek az eredeti tervek. 

1. Tom Cruise, mint Tony Stark

Már az alapgondolat is egészen égbekiáltóan őrültnek hangzik, hiszen Robert Downey Jr. már a kezdetektől nem kevés pimaszsággal, élettel töltötte meg az eredeti képregényekben lényegesen sótlanabb Tony Stark figuráját. A szerepre meghallgatták Timothy Olyphantot, Nicolas Cage-et (jajj), sőt mi több, a második rész Justin Hammerjét alakító Sam Rockwellt is, de a szerep eljátszásához a legközelebb az akkoriban éppen a megítélését tekintve mélyponton lévő Tom Cruise került.

Azonban a kamera másik oldalán is érdekes nevek röpködtek, mielőtt Jon Favreau aláírt volna. Szóba került a Die Hard 4.0-át dirigáló Len Wiseman, Nick Cassavetes (Szerelmünk lapjai, Alpha Dog), de olyan nagyágyúk is, mint a későbbi két Bosszúállókat jegyző Joss Whedon, valamint maga Quentin Tarantino is. Ha utóbbi megvalósul, akkor valószínűleg a családi matiné jelleg és a dollármilliárdok is repültek volna a kukába.

Hirdetés

2. Hosszadalmas előkészületek

Az első Vasembert rengeteg rajongó (sőt mi több, A galaxis őrzőit rendező James Gunn is) az egyik legjobb Marvel filmnek tartja. Ezzel azért sok ponton vitába szállnék - noha kétségtelenül van egy megismételhetetlenül laza bája -, ugyanis a forgatókönyv egyáltalán nem volt kész, csak egy felskiccelt vázlat a sztoriról és az akciójelenetekről, a színészek - különösen Downey Jr. és Jeff Bridges - pedig rögtönzésre kényszerültek. Sokszor Favreau sem tudta, hogy aznap mit vesznek fel éppen (ezt el is mondja a DVD extrái között), Bridges pedig később egy 200 millió dolláros vizsgafilmnek nevezte, habár azt elismerte, hogy élvezetes kihívás elé állította színészileg.

A Vasember 2 hasonló problémákkal küszködött, amelyben viszont az játszott közre, hogy ekkor a Marvel már elkezdte előkészíteni a Bosszúállókat, és részben ezért is nem Favreau rendezte meg a szuperhőscsapat első közös kalandját, de Joss Whedon munkáját elnézve ez talán nem is akkora baj. 

3. Mickey Rourke berágott

Mickey Rourke éppen másodvirágzását élte A pankrátor kritikai sikereit követően. Ilyenkor jól jön egy franchise kiemelt szerepe és a Vasember 2 pont ilyennek tűnt, ahova nem mellesleg Robert Downey Jr. hozta magával. Azonban ha azóta a filmről kérdezik a színészt (és nem a borzadályos plasztikai műtéteiről), akkor nem tud éppenséggel finomakat mondani, mivel elmondása szerint az alakítása jó része a vágószoba padlóján végezte.

Ebben a sértődött hangnemben közrejátszhat az is, hogy igen keményen készült a szerepre: heteket töltött a moszkvai Butyrska Börtönben és ő javasolt a karakterhez olyan - végül a filmbe is bekerült - elemeket, mint az aranyfogak, vagy a papagáj, amit ráadásul saját zsebből fizetett. Emellett kénytelen volt még megküzdeni azzal is, hogy megtanulja használni az ostort a páncélban, és a megfelelő ritmus kedvéért Gnarls Barkley ott helyben játszotta el neki a "Crazy" című számát.

4. Shane Black szerepe az első Vasemberben

A Vasember 3 a széria egyik legsikeresebb filmje, az egyedülálló mozik közül legalábbis mindenképp, viszont a Mandarin-csavar miatt különösen megosztó a mai napig, pedig arra Shane Black különösen büszke, emellett a Rendes fickók rendezője azt sem tagadja, hogy szakmailag nagyon is a hasznára vált a Marvellel való együttműködés. Pedig nem rövid ideje van benne a szakmában, ráadásul lényegesen régebb óta közreműködik a Filmes Univerzum alakulásában, mint hogy Robert Downey Jr. a fedélzetre hozta volna.

Downey Jr. ugyanis az első film során rengeteget beszélgetett Tony Starkról, annak karakteréről (ahogy fentebb írtuk, az útvezetés kellett is), hogy merre menjen a figura. Az afganisztáni fogságot követő sajtókonferencia - amelynek szintén jelentős része improvizáció - pedig nem kis részt ezeknek a beszélgetéseknek az eredménye. Ez részben magyarázza azt is, hogy Jon Favreau miért volt annyira boldog, hogy Happy Hoganként visszatérhetett a harmadik részben, miután összetűzésbe keveredett a Marvellel.

5. J.A.R.V.I.S. eredetileg ember lett volna

Tony Stark inasa a rajongók egyik kedvence, különösen mióta a Filmes Univerzumban ő lett Vízió, akit viszont a kezdetektől fogva Paul Bettany szólaltat meg. Edwin Jarvis a képregényekben Tony Stark - valamint a Föld Legnagyobb Hőseinek - szolgálója a Bosszúállók kastélyában.

Érthető módon az írókat megrémítette a párhuzam Batman és hű komornyikja, Alfred Pennyworth között, ezért döntöttek a komputerizált szolgáló mellett, pláne úgy, hogy az első Vasember a Sötét Lovaggal egy évben jött ki. Azonban a képregényes kánont sem kívánták szembe köpni és az Agent Carter sorozatban állandó szereplőként felbukkant az igazi Jarvis (James D'Arcy), akiről később Tony elnevezi a mesterséges intelligenciát.  

6. Samuel L. Jackson majdnem csak egyszer lett Nick Fury

A Vasember stáblistás jelenete volt az, amely igazán beindította a Marvel Filmes Univerzumát, amikor felbukkant a szemkötéses Samuel L. Jackson és kiejtette a száján azt, hogy Bosszúállók. A jelenetet valójában az utolsó pillanatban, egy hirtelen ötlettől vezérelve sikerült felvenni, Jon Favreau és a producer Kevin Feige pedig az Ultimate Spider-Man Pókember füzetek legendás íróját, Michael Bendist kérte meg, hogy írja meg a jelenetet, ő pedig összehozott 3 oldalnyi szöveget. Ezt Feige-ék túl soknak találták és csupán szelektáltak belőle, majd egy nagyon szűk stábbal felvették, nehogy idő előtt kiszivárogjon, ami ennek ellenére is megtörtént. 

Itt azonban nem ért véget a történet, ugyanis majdnem ez lett volna az egyetlen alkalom, hogy Samuel L. Jackson szemkötőt vett fel. Végül sikerült egy 9 oldalas szerződésben összefoglalni, hogy Jackson ne csupán a Vasember 2-ben jusson lényeges szerephez, hanem aktívan részese legyen az MCU alakulásának. Ez megtörtént, és azóta is tart, idén a Secret Invasion sorozatban és a Marvel Kapitány 2-ben is fontos szerepet kap a karakter.

7. Howard Stark kis híján Hadigép és Vasember ellenlábasa lett

A Vasember kétségtelenül nehéz szülés volt, hiszen az akkoriban Pókemberek, X-Menek, Batmanek és Supermanek uralta képregényadaptációk tengeréből kellett valahogy úgy kitűnnie, hogy ne jusson a többi másodvonalbeli karakter sorsára, mint a Fantasztikus Négyes vagy a Daredevil. És őszintén szólva ez nem sokon múlott: a már fent taglalt forgatókönyv egy korai verziójában Tony Stark kenyérpirítóval beszélgetett, amely képes volt arra, hogy repüljön, de ez semmi Howard Starkhoz képest.

A (nem létező) forgatókönyv egy korai verziójában Tony Starknak a saját - akkor még mindig élő - apjával kellett volna megmérkőznie, aki a film főgonosza lett volna és az összecsapásban Hadigép páncélját viselte volna. Ez élesen szembement volna az alapanyaggal, de végül a sajátos apa-fia dinamikát megtartották Tony és Obadiah Stane között, akiből nem Hadigép, hanem az Iron Monger lett. 

8. A Vasember 3 stáblistája egy igazi trollkodás

A Vasember harmadik része kétségtelenül remekül profitált a Bosszúállók gigászi sikeréből, hovatovább a széria egyik legsikeresebbje. Ezek után nem csoda, hogy a Marvel nyeregben hihette magát, amelyben mindent megetethetnek a rajongókkal. Meg is tették.

Még egy extra hosszú, közel 10 perces stáblistát is. Persze rengetegen dolgoztak a filmen, ez kétségtelen, ugyanakkor kiszúrható nem kevés hamis név is a listán. Csakhogy mást ne mondjunk: Gwyneth Waltrow.

9. A Vasember 3 stáblistás jelenete Downey Jr. ötlete volt

Azonban az igazi szívózás Downey Jr.-hoz köthető. A rajongók feszengve várták az újabb stáblistás jelenetet, amelyben olyanra is számítottak, minthogy Vasember kirepül az űrbe és belefut A galaxis őrzőibe. És ha összevetjük az első két rész stáblistás jelenetével, amelyben beköszön Nick Fury, valamint megláthatjuk a Mjölnirt, akkor érthető, miért is érezték átverve magukat sokan, melyben kiderül, hogy az egész sztorit Downey Jr. Starkja meséli Mark Ruffalo Bruce Bannerjének. Pedig ennek a jelenetnek is megvan a maga jelentősége: ez volt az első alkalom, hogy egy színész a nagyvásznon nem először alakítja Hulk civil énjét. 

10. Utalás Doctor Octopusra a Vasemberben

2008 előtt még teljesen más volt a stúdiók felfogása, hiszen még nem létezett az a kifejezés, hogy Filmes Univerzum és nem is voltak a tudatában annak, hogy milyen kincsesbánya lapul a kezükben. Ennél fogva nem okozott gondot, hogy egy-egy karakter felbukkanjon a másik filmjében, függetlenül a jogoktól. Például kis híján megtörtént, hogy Hugh Jackman Farkasa felbukkanjon Sam Raimi Pókember-filmjeiben, habár Thomas Jane Megtorlója legalább egy ízben elsétált a háttérben.

Ez hasonlóképp volt az első Vasemberben is. A forgatókönyv egy korábbi verziójában Tony Stark megemlítette, hogy segített létrehozni Doctor Octopus mechanikus karjait, amelyeket a Pókember 2-ben láthattunk. Az sosem derült ki, hogy az ötletet miért kukázták, de vélhetően köze volt hozzá a Pókember 3 rettentő szegény kritikai visszhangjának is. De végülis semmi gond, hiszen 8 évvel később a Hálószövő és Vasember útjai keresztezték egymást, amire azért megérte várni.

Talán jobb is, hogy ezek nagy része nem történt meg, vagy éppenséggel pont úgy, ahogy. Ti mit gondoltok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.