Hirdetés

10 mozis film, ami érdekelhet januárban

|

Többek között új Miyazaki alkotás, Jason Statham-féle akciózás és Oscar-esélyes művek várják a mozizókat januárban.

Hirdetés

Régebben az év első hónapját a stúdiók szemetésnek tartották, ahová azokat a filmeket száműzik, amiktől nem várnak sokat és nem fáj túlzottan a bukásuk, azonban inkább olyan időszak ez, amit a hazai forgalmazók arra használnak ki, hogy bemutassák az Oscar-esélyes darabokat. 

Ezúttal is több ilyen kapott helyet a januári kínálatban, viszont nem ennyire egysíkú a felhozatal, hiszen akad itt akciófilm, horror, animációs film, romantikus vígjáték és olyan alkotás is, ami az Egyesült Államokban tavaly nagy port kavart, hozzánk viszont csak most ér el. A teljes kínálatért érdemes átböngésznetek a 2024-es premiernaptárunkat, az alábbi csak egy válogatás. 

Hirdetés

Január 4. A fiú és a szürke gém

Hayao Miyazaki (Chihiro Szellemországban, A vándorló palota) koránál fogva már egyre lassabban dolgozik a projektjein, de ez nem jelenti azt, hogy ne tartogatna meglepetéseket az animerajongók számára. A fiú és a szürke gém egy édesanyja után vágyakozó kisfiúról, Mahitóról szól, aki egy olyan világban találja magát, ahol együtt élnek az élők és a holtak. Miyazaki filmje ezúttal az élet és a halál körforgásáról mesél nekünk pazar vizualitásában, melyet mindenképp nagyvásznon kell látni.

Január 4. Harold Fry valószínűtlen utazása

Az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Jim Broadbent 74 évesen játszik főszerepet egy szívbemarkoló filmben, a Harold Fry valószínűltlen utazásában, amely Rachel Joyce 2012-es könyvét adaptálja. Ebben Broadbent karaktere nyugdíjasként tengeti az életét feleségével, Maureennel (Penelope Wilton), amikor egy nap levelet kap régi barátjától, aki rákban haldoklik egy messzi hospice-ban. Harold elhatározza, hogy végiggyalogolja Angliát, hogy eljusson a barátjához, eközben pedig különféle emberekkel sodorja össze a sors és elmélkedik, többek között fiáról, aki öngyilkos lett. 

Január 11. Előző életek

A Minari után ismét egy koreai-amerikai dráma érkezik a mozikba, mellyel akár az Oscaron is találkozhatunk márciusban. A történet két felnőttről (Greta Lee, Teo Yoo) szól, akik gyerekkorukban nagyon sok időt töltöttek együtt, de végül úgy hozta a sors, hogy a lány és a családja az Egyesült Államokba költözött. A kapcsolat megszakadt kettejük között, de húsz év elteltével ismét keresztezték útjaik egymást. Celine Song visszafogott drámája az elengedésről, a szerelemről és az újrakezdésről szól, melyek mindannyiunk életében jelen vannak.

Január 11. Éjszakai merülés

A baseballjátékos Ray Waller (Wyatt Russell) betegsége miatt nem sportolhat többé, ezért családjával új házba költözik. Ha annyit mondok, hogy a film műfaja horror, akkor innentől kezdve szerintem már felesleges tovább ecsetelni a történetet részletesen, mert minden feltétel adott a megszokott home invasionhöz. A filmet Bryce McGuire rendezi a 2014-es kisfilmje alapján (Night Swim), Russell mellett pedig feltűnik többek között Kerry Condon (A sziget szellemei, Better Call Saul) is. 

Január 18. Imádlak utálni

Will Gluck olyan filmekkel bővítette már a romantikus vígjátékok műfaját, mint a Barátság extrákkal és a Könnyű nőcske, most pedig napjaink két fiatal feltörekvő tehetségével, Sydney Sweeneyvel (Eufória, A Fehér Lótusz) és Glen Powellel (Top Gun: Maverick, A számolás joga) készített egy újabb ilyet. A történet szerint Bea (Sweeney) és Ben (Powell) tökéletes párnak tűnnek elsőre, ám a csodálatos első randijuk után történik valami, ami miatt elidegenednek egymástól - egészen addig, amíg egy esküvőn újra össze nem futnak, ahol úgy tesznek, mintha egy pár lennének. Akinek volt már szerencséje legalább egy "gyűlöletből szeretet"-típusú sztorihoz, az tudja, hogy mi lesz a vége.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Január 18. Álmaid hőse

Az A24 ismét varázsol: Kristoffer Borgli norvég rendező (Sick of Myself) első angol nyelvű nagyjátékfilmjében Nicolas Cage egy átlagos egyetemi oktatót alakít, aki egyszercsak elkezd megjelenni idegen emberek álmában. Miután fény derül erre a furcsa jelenségre, a férfi hírességgé válik és hirtelen már nem csak álmodnak róla, hanem minden reflektorfény rá irányul, aztán megtapasztalja a hírnév árnyoldalait is. A kritikák szerint Nicolas Cage régóta nem volt ilyen jó, az A24 neve pedig garancia a minőségre, szóval az Álmaid hőse január egyik legjobban várt filmje. 

Január 25. Szegény párák

Yorgos Lanthimost (Egy szent szarvas meggyilkolása, A kedvenc) lehet szeretni és utálni, de abban mindenki meg tud egyezni, hogy minden filmje maradandó élményt nyújtott. A tavalyi Cinefesten már bemutatott Szegény párák hasonlóan bizarrnak ígérkezik, mely egy felnőtt testbe bújt gyermekről (Emma Stone) szól, aki megismerkedik egy ügyvéddel (Mark Ruffalo) és felfedezi az őt körülvevő világot. A részben Magyarországon forgott film nem csak történetében ígér emlékezetes filmélményt, de futurisztikus díszleteivel és képi világával is odaszögezi a nézőt a moziszékhez. 

Január 25. A szabadság hangja

Alejandro Gomez Monteverde felkavaró filmje egy pedofilok és elveszett gyerekek után nyomozó FBI ügynökről, Tim Ballardról (Jim Caviezel) szól, akit számos kudarc ért a szakmában. A nyugdíjazása előtt néhány hónappal azonban felmondott és Dél-Amerikába költözött, hogy ott kutasson az eltűnt gyermekek után. A filmben egy testvérpár után nyomoz, ami sajnos rendhagyó eszközöket is megkövetel tőle az ügy feltárása érdekében.

Január 25. Csábító leckék

A Wednesday sorozat és a Sikoly-filmek sztárja, Jenna Ortega ezúttal egy Cairo Sweet nevű diáklányt alakít, aki intelligenciájával és tehetségével lenyűgözni az irodalomtanárát, a Martin Freeman (Sherlock, A hobbit-trilógia) által megformált Jonathan Millert. Ártatlanul induló kapcsolatuk azonban különös irányt vesz és olyan komplikációkat eredményez, amelyekre rámehet Miller karrierje. A nem hétköznapi tanár-diák viszonyt az elsőfilmes Jade Halley Bartlett hozta össze saját forgatókönyvéből. 

Ti melyik filmet tervezitek megnézni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.