Hirdetés

2023, te csodás? - Ilyennek látták a filmesek az előttünk álló évet

|

Az emberiséget szinte teljesen kiirtó űrlények, a nyugdíjkorhatárt bőven elérő Bőrpofa és államilag engedélyezett anarchia: ha hihetünk Hollywood nagyjainak, 2023-ban sem sok okunk lesz a fékeveszett vigyorgásra.

Hirdetés

A nyolcvanas-kilencvenes évek a mozikat elkerülő, és egyből a videótékákban debütáló, alkalmasint némi horrorral megfűszerezett posztapokaliptikus sci-fijei nem éppen a mértéktartásukról váltak híressé. Sőt, a zsáneren belül gyakorlatilag kötelező volt a túlzó alapvetés. A nem túl távoli jövő, a civilizáció tartópilléreit szilánkokra robbantó kataklizmák, a fizika törvényeit ajánlásokká szelídítő csatajelenetek, és ruhát technikailag hordó, de ezzel együtt mindent megmutató, preferáltan dús hajkoronájú nők. Így szólt a kipróbált, és általában ha nem is királyi, de tisztes hasznot hajtó recept.

Ám az "az nevet igazán, aki utoljára nevet" ősi bölcsessége ezúttal is érvényesült - elvégre az utóbbi pár év eseményei a legabszurdabb, B-listás blődliken is túltesznek. Egy gyilkos vírus tombolása, amerikai bohócpuccs-kísérlet, szédítő élelmiszer-infláció, egy egykori nagyhatalom totálisan értelmetlen, de cserébe emberi életek millióit derékba törő agresszív kakaskodása és az elmaradhatatlan recesszió. Ha ez egy film sztorijának kivonata lenne, hitetlenkedve röhögnénk ezen a vízión. Hovatovább sanszos, hogy a végeredmény a műfaj feltétlen rajongóinak körében is csupán bűnös élvezetként vonult volna be a krónikákba. Holott ezek a rideg, napjainkat kérlelhetetlen közönyösséggel befolyásoló tények.

Hirdetés

Ám ettől függetlenül érdemes áttekintenünk, hogy mit is jósoltak a filmszcéna képviselői 2023-ra. Ki tudja, ezúttal talán közelebb lesznek a valósághoz - ám elnézve a tippjeiket, ennek az ellenkezőjében ildomos bizakodnunk.

A holnap háborúja

Az A holnap háborúja egy finoman fogalmazva sem vidám-kecsegtető képet vázol fel. Az emberiség lényegében a kihalás szélére sodródott, mivel egy elképesztően agresszív, idegen faj tagjai válogatás nélkül meggyilkolják a szemük elé kerülő, felettébb peches delikvenseket. Az egyetlen útnak a megelőző csapás tűnik - ezért egy, az időutazást lehetővé tevő szerkezettel felszerelt kompánia eltökéli, hogy még a kezdet kezdetén pokolra küldi az összes bestiát. Azonban, miként az lenni szokott, a papíron garantált diadallal kecsegtető hadművelet megannyi buktatót rejt magában.

Gemini Rising

Más világok lakói a Gemini Risingban is fontos szerephez jutnak. Dana Schroeder futurisztikus elemekkel bő marokkal meghintett thrillerében egy, a Neptunusznál megtalált űrhajó utasai, illetve az általuk használt, bámulatos készségek kavarják fel a kedélyeket. Ráadásul a helyzetet bonyolítandó egy, a kreatúrák vizsgálatával foglalatoskodó ezredes Észak-Koreával üzletel. Ergo, ha a bizarr ügybe szinte akarata ellenére belekeveredő Lisa Morgan nem nyújtja képességei legjavát, a diktatúra egy szinte tökéletes elmekontroll-módszerhez juthat.

A texasi láncfűrészes mészárlás

Egyesek sosem adják fel - erre keresve sem találhatunk jobb példát a 2022-ben piacra dobott A texasi láncfűrészes mészárlásnál. Hiszen ebben a nyugdíjkorhatáron bőven túljáró Bőrpofa öt évtizeddel az első vérfürdőt követően újfent lecsap az útjába kerülő szerencsétlenekre. Erről értesülvén az anno csodával határos mázlival megmenekülő, és a borzalmak hatására rangernek szegődve veterán harcossá avanzsáló Sally Hardesty sem pihen. Megfogadja, hogy kerül amibe kerül, de levadássza a barátaival bestiálisan végző elmebeteget.

A megtisztulás éjszakája: Anarchia

Annak dacára, hogy hébe-hóba a többség eljátszadozik a gondolattal, hogy vascsővel-puskával vegyen elégtételt egy sérelem miatt, vagy nem éppen legális fortéllyal gyarapítsa vagyonát, ez az esetek döntő többségében megmarad álmodozásnak. Az A megtisztulás éjszakája: Anarchia alternatív Amerikai Egyesült Államokjának polgárai viszont ráébredtek, hogy minimális kontroll híján a gyeplő lovak közé dobása bizony visszaüthet. Mert évenként egyszer tizenkét kurta órán át a legelvetemültebb gaztett is megúszható. Ám 2023-ra a keserű tapasztalatok folyományaként felerősödtek a barbár népünnepély betiltását követelő hangok - persze ez kevéssé izgatja a beteges vágyaik kielégítéséért semmiféle árat drágának nem találó pszichopatákat.

Bosszúállók: Végjáték

Mi mással is zárhatnánk a sort, mint a Bosszúállók: Végjátékkal. Ugyan az, hogy az MCU egészen pontosan miféle maradandó értékekkel gazdagította az egyetemes mozgóképkultúrát, élénk diskurzus tárgyát képezi, egy dolog tagadhatatlan. Jelesül, hogy a 2,8 milliárd dollárt bekasszírozó, effektekben bővelkedő akcióorgia vitathatatlanul látványos lezárása egy nagyívű történetnek. A Thanos ördögi tervének sikere után apátiába eső hősök 2023-ban kapnak esélyt arra, hogy egy eszelős kamikaze-misszió során beleköpjenek az egy eltorzult egyensúly-imitációt piedesztálra emelő kényúr levesébe.

Ezek hát a szórakoztatóipar első számú szektorának jövendölései az előttünk álló esztendőre. Csak remélhetjük, hogy december végén az ünnepi pezsgőbontáskor nem vádolhatjuk majd a fantáziájukat szabadon engedő kreatívokat túlzott, hovatovább már-már kincstári optimizmussal.

Ti mit vártok 2023-tól? Osszátok meg velünk a kommentek között vagy a Facebook-oldalunkon!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.