Hirdetés

5 film, amit látnod kell Daniel Brühltől

|

A 45 éves színész nagyvásznon és tévéképernyőn egyaránt bizonyította, hogy emlékezetes alakításokra képes.

Hirdetés

Hollywood időről időre felkarol európai színészeket, akik aztán általában mellékszerepekben kapnak lehetőséget az álomgyári produkciókban. Daniel Brühl karrierje ilyen szempontból tipikusnak mondható: előbb hazájában játszott kultikus filmekben, majd egyre inkább meghódíotta az amerikai piacokat is, míg végül megkérdőjelezhetetlen sztár lett.

Érdekes viszont, hogy eddigi karrierjét két német kultfilm fogja közre. Jöjjön hát Daniel Brühl öt (plusz egy) legemlékezetesebb alakítása.

Hirdetés

Good bye, Lenin! (2003)

A 2000-es évek elejének egyik legnépszerűbb német filmjében Daniel Brühl egy olyan fiút játszott, aki semmi mást nem szeretett volna, mint hogy édesanyja békében élhessen. A Good bye, Lenin! sztorija szerint 1989-ben járunk, már mindenki látja a szocializmus elkerülhetetlen bukását. Kivéve Christianét (Katrin Saß), akinek néhány hónappal korábbi szívinfarktusa miatt teljes nyugalomra van szüksége. Gyermekei pedig úgy érzik, ezt csak akkor adhatják meg neki, ha nem közlik vele a történelmi változásokat, így berendezik lakásukban a kis szocialista idillt.

Wolfgang Becker filmjét elsősorban humora miatt tartják számon máig a legnépszerűbb német filmek között (saját korában is hatalmas siker volt), a rendező szeretettel, ugyanakkor erős iróniával fordult a megszokásaiba rekedt kisember felé, miközben a történelem és az ember viszonyának örök kérdéseit vizsgálta. Daniel Brühl pedig az elvárások között őrlődő fiú szerepében valódi bizonyítási lehetőséget kapott.

Becstelen brigantyk (2009)

Ismét egy történelmi film, ami azonban még szabadabban közelít a múlthoz. Quentin Tarantino véres és nagyívű eposza egy nácivadász alakulat akcióit mutatja be, és végül megadja a mozi szereplőinek azt az elégtételt, amit a történelem nem adhatott meg a károsultaknak. Aki látott már Tarantino-filmet, az ebben a moziban sem fog csalódni, az összes fontos összetevőt (vicces, kontextusidegen dialógusok, rengeteg erőszak, emlékezetes alakítások) ezúttal is a helyükön vannak, ám ehhez egy nemzetközi casting is társult. Daniel Brühlnek az egyik fontos német szerep, Fredrick Zoller jutott ebben a filmben, így pedig ismét új oldalát mutathatta meg.

Hajsza a győzelemért (2013)

Minden idők egyik legjobb sportfilmjeként tartják számon Ron Howard munkáját, amelyben Niki Lauda és James Hunt rivalizálását követhetjük nyomon. Olyan alkotásról van szó, ami a Forma-1 rajongóit és a sportág iránt egyáltalán nem érdeklődőket egyaránt meg tudja szólítani, hiszen elsősorban az emberi drámára koncentrál. Mint minden rivalizálás esetében, Hunt és Lauda párharcát is az ellentétek működtették: a modell a gátlásos zsenivel szemben, az extrovertált a magának való ellen. Bár Chris Hemsworth is szépen helytállt, színészileg egyértelműen Lauda megformálása jelentett nagyobb kihívást, Brühl pedig minden bizonnyal többek között ezzel az alakítással alapozta meg hollywoodi karrierjét.

Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

A Marvel Filmes Univerzum építkezése szempontjából nagyon fontos volt a Polgárháború alcímmel rendelkező epizód, amely árnyaltan hozta felszínre a szuperhősléttel kapcsolatos dilemmákat, miközben bővítette is az univerzumot. Ebben a filmben tűnt fel először Daniel Brühl mint Helmut Zemo, a gonosztevő, aki sikeresen vert éket főhőseink közé. Brühlnek remekül állt az antagonista szerep, nem véletlen, hogy később A Sólyom és a Tél Katonája című sorozatban is eljátszhatta ezt a karaktert.

Nyugaton a helyzet változatlan (2022)

A Minden, mindenhol, mindenkor sikere mellett a Nyugaton a helyzet változatlan is tarolt az idei Oscar-díjátadón. A Netflix filmje elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart, és a technikai kategóriák közül is sokat bezsebelt. Erich Maria Remarque regénye a háborús irodalom alapműve, az új adaptáció pedig minden ízében korhű módon vitte a vászonra a történetet. Daniel Brühl ebben a verzióban Matthias Erzberger német politikust formálta meg, aki fontos döntéseket hozott a német hadvezetésben, és végig jelen volt a fronton történő események hátterében.

+1: Az elmeorvos  (2018-2020)

Végezetül pedig említsünk meg egy sorozatot, már csak azért is, mert némi magyar vonatkozása is van. Az elmeorvos (The Alienist) című produkció mindkét évadát hazánkban forgatták, Brühl pedig egy Laszlo nevű karaktert játszik a kétévados szériában. A 19. szádban játszódó széria remek krimi és izgalmas korrajz egyszerre, amelynek idővel a drámai éle is felerősödik. A születésnapos német színész Niki Laudához hasonló karakter formál meg ebben az alkotásban, öntörvényű zsenije azonban végül mindig a jó ügy szolgálatába áll. Luke Evansszel és Dakota Fanninggel kiegészülve pedig a három főszereplő pazar egységet alkotott.

És nektek mi a kedvencetek tőle?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.