Hirdetés

5 film, amit minden gamernek látnia kell

|

Kis szünet után visszatérő top 5-rovatunkban a gamerek kapnak filmes útravalót.

Hirdetés

Elhízott, antiszociális, kocka. Ismerős jelzők, kedves gamerek, igaz? Ahogy az élet számos más területén, úgy a számítógép/konzol elé sem lehet nyugodtan, sztereotípiáktól mentesen leülni napi egy-két-három (vagy több) órára, mert a külső szemlélő - legyen az bárki - véleményt fog formálni. Ezzel nem is lenne akkora probléma, ha a kérdésfeltevés jelensége nem forrna össze az előítélet fogalmával, de ez van, sajnos ilyen világban élünk. A top 5-cikksorozatunk legújabb részében felsorakoztatott filmek sokszínűségének pedig részben pont az a célja, hogy a rosszindulatú általánosításokat eloszlassuk. Lássuk hát! (A lista nem rangsor.)

Hirdetés

Free Guy (rendező: Shawn Levy, 2021)

Free Cityben minden szupi-szuper, minden nagyon jó - gondolja ezt Guy (Ryan Reynolds), aki valójában egy számítógépes játék univerzumának egyszerű, kétdimenziós kiegészítője. Napjait a belékódolt rutin állandó ismétlődése tölti ki egészen addig, amíg egy rejtélyes nő a külvilágból fel nem világosítja valódi kilétéről. E néhány sor alapján egy identitáskereső sci-fi-drámának tűnhet Levy egyébként észbontóan szórakoztató látványfilmje, de aggodalomra semmi ok, filmünk az idei nyár egyik legszórakoztatóbb darabja volt. Tele van popkulturális utalásokkal, legyen az film, sorozat vagy játék, így bárki rátalálhat a saját kis "easter eggjére", de talán - ha a film tematikáját vesszük alapul - a gamerek járnak a legjobban.

Tron, avagy a számítógép lázadása (rrendező: Steven Lisberger, 1982)

1982-ben nem sokan gondolták volna, hogy Lisberger akciófilmje mind témaválasztásban, mind audiovizuális tekintetben úttörő és referencia lesz a sci-fik történetében. Nem is kell messzire menni, elég a listánknál maradni: a Free Guy, amire egyébként sok rosszat nem lehet mondani, többek között erre a filmre alapozva építette fel cselekményének alapját, miszerint egy vállalatbirodalom gonosz fejedelme másokat kihasználva sütögeti a pecsenyéjét. Nem hibátlan film a Tron, de ha másra nem is, a szürreális akciójelenetekre mindenképp emlékezhetünk.

eXistenZ - Az élet játék (rendező: David Cronenberg, 1999)

Ha van rendező, aki képes a bőröd alá kúszni, az nem lehet más, mint David Cronenberg. A biohorror koronázatlan királyának már A légy című filmjével is sikerült berántania a nézőt testnedvekben tobzódó világába, de az eXistenZ sem lóg ki e téren a filmográfiájából. A különbség jelen esetben, hogy az emberi test nem egy teljes transzformáció áldozata, hanem kapcsolódási pontként funkcionál a virtuális valóságba. A gyomorfogatóbbnál gyomorfogatóbb jelenetekből tehát itt sincs hiány, de a cselekményben bőven van annyi, hogy végigizguljuk a film bő másfél óráját. Mer moralizálni, kérdéseket feltenni (a mese és a valóság határának keresése) és emellett egy nyitott, de ütős fináléval szolgálni. Maradandó élmény.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Scott Pilgrim a világ ellen (rendező: Edgar Wright, 2010)

Romantikus vígjáték geekeknek? Jöhet! Na, persze nem csak nekik szól Pilgrim (Michael Cera) heroikus kalandja, hanem bárkinek, aki előszeretettel fogyasztja a Cornetto-trilógiával elhíresült Edgar Wright műfajegyvelegeit. A gamerek annyiból mégis előnyt élveznek, hogy a videojátékos kikacsintások és a rájuk épített összecsapások befogadhatóbb azonosulási pontot jelenthetnek, mint másoknak. Ennek ellenére a Scott Pilgrim a világ ellen egy elképesztően pörgős, vicces és látványos tiszteletadás egy letűnt kor játékszellemének és tini-vígjátékainak, ami hosszabb távon garantált, hogy hatással lesz a hasonló tematikát feldolgozó filmalkotásokra.

Ready Player One (rendező: Steven Spielberg, 2018)

Lehet jó egy film, ha minden második képkocája egy korábbi klasszikust idéz fel? Spielberg (aki szerintem minden idők egyik legprofibb kalandfilm-rendezője) bebizonyította, hogy bevált receptje 2018-ban is működhet mind filmtechnikai, mind narratív szempontból. És a hangsúly most elsősorban a filmadaptáció történetmesélésén van: bár a látványba sem lehet belekötni, a cselekmény az, ami remek egyveleget alkot a filmben elhelyezett számtalan popkult utalással. Talán kicsit hosszabb a kelleténél, de a Ready Player One univerzuma van olyan érdekes, hogy akár egy film-, akár egy videojáték-rajongó is könnyedén elmerüljön benne.

Ti milyen filmekkel egészítenétek ki a listát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.