Hirdetés

5 Sam Rockwell-film, amit érdemes megnézned

|

Sam Rockwell 55. születésnapja alkalmából öt filmjéről idézzük fel emlékeinket.

Hirdetés

Sam Rockwell napjaink egyik legsokoldalúbb színésze: volt ő már kegyetlen pszichopata vagy épp rasszista rendőr, de emellett képes a világ legszerethetőbb figuráit is eljátszani, ha a forgatókönyv úgy kívánja meg. Ötvenötödik születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk öt alkotást a színész filmográfiájából, melyek között mindegyik karakterre akad példa. Fontos, hogy a lista nem rangsor!

Hold (2009)

Bár sok filmben mellékszereplőként bizonyítja hihetetlen tehetségét, Duncan Jones filmjében egyáltalán nem erről van szó. Itt ugyanis majdhogynem egyedüli szereplőként uralja a jeleneteket, legyen épp a kiábrándult, vagy az értetlenkedő kutató a rideg holdbázison. A Hold amellett, hogy számos morális kérdést feszeget, tele van fordulattal és izgalommal, melyet Rockwell jutalomjátéka fűszerez meg. Talán ebben a filmben látszik igazán, mekkora skálán képes kiemelkedő színészi teljesítményt nyújtani.

Hirdetés

Az első igazi nyár (2013)

A film elsősorban a tinédzser Duncan (Liam James) felnőtté válásáról szól, de éppen emiatt sem szabad megkerülni az őt körülvevő embereket, akik ilyen-olyan módon formálják a jellemét. Owen (Rockwell) nem csak a filmben, hanem Duncan életében is egy ehhez fogható mellékszereplő, mégis talán egyedüliként képes megnyugvást és némi örömet csempészni az elkeseredett kamasz nyarába. Nem lehet nem imádni.

Halálsoron (1999)

Talán senkinek sem kell már bemutatni Frank Darabont mára klasszikusnak nevezhető King-adaptációját, mely a kivégzés előtt álló bűnözők és börtönőreik mindennapjaikba enged betekintést, de többek között a számtalan lehengerlő alakítás miatt érdemes időről időre felemlegetni. Ide sorolható a nem túl sok játékidőt kapó, ám annál emlékezetesebb pillanatokat tartogató Rockwell is, akinek minden megszólalása és arcrezdülése az elvetemült gonoszság könyörtelen megnyilvánulása.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A hét pszichopata és a si-cu (2012)

A drámai szerepek mellett azért ne feledkezzünk meg Rockwell komikusabb alakításairól sem, melyek közül ezúttal Martin McDonagh filmjét emelném ki. Ünnepeltünk egy munkanélküli színészt és - egy annál valamivel foglalkoztatottabb - kutyatolvajt játszik, aki mindent megpróbál annak érdekében, hogy forgatókönyvíró cimborája végre valahára befejezhesse szkriptjét. Nyilván a karakter egyrészt McDonagh írói vénájának köszönheti szórakoztatófaktorát, másrészt viszont ez meglehetősen keveset ért volna, ha nem Rockwell kelti életre a papírra vetett mondatokat.

Ecc, pecc, ki lehetsz? (2022)

Végül, de nem utolsósorban, hadd tegyek említést tavalyi filmjéről, melyben egy kiégett alkoholista rendőrnyomozót alakít, aki egy zöldfülű újonc (Saoirse Ronan) oldalán kénytelen feltárni egy rejtélyes gyilkosságot Agatha Christie-módra. Természetesen nem ez a legjobb filmje, de egy könnyed kis whodunnitként tökéletesen megállja a helyét, amiben a két főszereplő játéka érdemli a legtöbb dicséretet.

A listát a végtelenségig lehetne bővíteni, hiszen olyan filmek nem kerültek ezúttal említésre, mint például a Három óriásplakát Ebbing határában (amiért megkapta első - és reméljük nem utolsó Oscar-szobrát), a Jojo nyuszi, vagy a Frost/Nixon. Nektek melyek a kedvenc filmjei?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.