Hirdetés

A 10+1 kedvenc Black Mirror epizódunk

|

Tizenkét éve tart elénk görbe helyett fekete tükröt Charlie Booker és csapata.

Hirdetés

Charlie Booker antológia sorozata a 2010-es évek egyik leginkább felkapott és ismert modern fenoménjává nőtte ki magát. A modern technológiák, a közösségi média és az AI uralta társadalmunk olykor sötétebb, olykor szatirikus (legtöbbször pedig mindkettő) végleteit mutatják be javarészt hétköznapi karakterek szemén át. Sajnos persze a jóból is megárt a sok: az első két-három zseniális évad után egy felemás negyedik és egy kifejezetten gyenge, mindössze három epizódból álló ötödik évadot követően a show elment picit (kényszer)pihenni.

Noha Bookerék jelentkeztek két Netflix-különkiadással 2020 és 2021 után, elmondásuk alapján az is közrejátszott a szünetben, hogy a szóban forgó két évet igazából egyfajta valós Black Mirror epizódként is fel lehetett fogni.

Hirdetés

Summa summarum, hosszas kihagyás ide vagy oda (az említett ötödik évad kereken négy éve, 2019 júniusában debütált!), most júniusban érkezik öt epizóddal a 6. évad, mi pedig ennek apropójából afféle nosztalgikus utazásként készültünk számotokra egy szerkesztői Top 10-zel a kedvenc Black Mirror epizódjainkból.

A listán helyet kapó tíz (plusz egy) epizód között nem tettünk különbséget, megjelenési sorrendben mutatjuk be őket, nem pedig a legrosszabbtól a legjobbig.

(Megjegyzés: a lista hét szerkesztőnk egyéni válaszai alapján készült, nem tükrözi feltétlenül a teljes szerkesztőségünk véleményét. Egy epizód akkor került fel a végleges listára, ha a hétből legalább három szerkesztő egyéni listájában szerepelt.)

The National Anthem (1x01)

Bookerék már rögtön a pilot epizóddal belőtték az elvárásainkat friss sorozatuk kapcsán anno 2011-ben, mikor is debütált a sorozat. A nem mindennapi zsarolással sarokba szorított brit miniszterelnök kálváriája furcsa egyveleg, hiszen bizonyos szempontból a legelvetemültebb, ugyanakkor leginkább földhözragadtabb is egyben. Tökéletes szatíra az epizód a közösségi média és a politika toxikus szimbiózisára, egy sokkoló végkifejlettel és nem kevés, nos, disznósággal. Piszok erős első rész, ami megalapozta a sorozat és Bookerék következő jó tíz évet, mindenképp ott a helye a listánkon.

Fifteen Million Merits (1x02)

Ha a Skinsben még nem is, de a Black Mirror második epizódjában az szinte biztos, hogy mindenki felfigyelt Daniel Kaluuya színészi képességeire, melyről azóta jó pár másik alkalommal is tanúbizonyságot adott a brit színész. A tehetségkutató műsorok és a reklámok uralta média egyaránt górcső alá kerül ebben a részben, melynek igazi tragédiája nem is igazán a főhős tragikus, őszinte kifakadása… hanem annak meg nem értettsége, és kiforgatása. Egy erős gyomros egy erős alakítással, instant klasszikus a Black Mirror világában.

The Entire History of You (1x03)

Jó párszor facsarta ki a párkapcsolati témakört a sorozat az évek során, először az első évad záró epizódjában kaptunk egy kis ízelítőt a témában. Az összes emlékünket rögzíteni képes technológiáról rögvest bebizonyosodott, hogy mekkora áldás és átok tud lenni egyszerre, valamint milyen végletekben képes ezt használni egy pár, ha felmerül a házasságtörés kérdésköre. Jodie Whittaker és Toby Kebbell jelenete a hálószobában, miközben épp mindketten egy korábbi emléket játszanak vissza az együttlét során, rárakta az i-re a pontot: a Black Mirror pusztán három részes első évada után rögvest közönségkedvenccé vált, s ráadásul ez a három rész annyira erősre sikeredett, hogy a mi listánkra is felfért igazából a teljes első évad.

Be Right Back (2x01)

A második évad nyitányában folytatódott Bookerék ámokfutása a párkapcsolati motívumok körbejárását illetően, ezúttal a mesterséges intelligencia/android vonalon. Igazából 10 évvel később (a 2. évad 2013-ban érkezett) ez az epizód már nem igazán tűnik annyira távolinak, sőt: a közösségi média jelenlétéből és üzeneteiből rekreált AI lassan már egy "séta a parkban" kategória, viszont a részt már anno sem a technológiai háttér, hanem a két karakter (Hayley Atwell és Domhnall Gleeson) és az emocionális töltet vitte el a hátán.

White Bear (2x02)

Az első rész, amiben Bookerék igazán bevonták a népet és felmerült tömeges és televizionált igazságszolgáltatás témaköre, amiből kaptunk még az évek során jó párat kicsit máshogy, kicsit nagyobb formában. A White Bear igazából azért érdekes és tér el a társaitól, mert a legelső pillanattól kezdve fogalmunk sincs, mi történik az amnéziás főhőssel és miért követi őt mindenki a telefonjával, élőben streamelve az eseményeket. Egy roppantul morbid epizód, ami a legutolsó pillanatig megváratja a nézőt, hogy felfedje miről is akart szólni - kockázatos húzás, de bejött.

White Christmas (Christmas Special)

A második évad után a Channel 4 csatornával folytatott tárgyalások sajnos nem vezettek eredményre, így csatorna nélkül maradt a Black Mirror. Egy karácsonyi különkiadás epizód még 2014 decemberében lement, ami talán a végső löket lehetett a netflixes felvásárlás lebonyolításában: a 3. évadtól kezdve ugyanis a sorozatnak a streamingóriás adott otthont. Visszatérve azonban az epizódra: ezúttal az akkoriban Mad Men miatt ismert Jon Hamm kapott főszerepet. A részben a Black Mirror világában modernizált szedukciós technikáktól kezdve a digitális asszisztensekig és persze a könyörtelen módon újraértelmezett "letiltásig" minden előkerül, hogy az amúgy is erős, sötét részt a két, kunyhóban beszélgető férfi között egy még erősebb és még sötétebb csavarral zárják Bookerék. Az egyik legerősebb rész az egész sorozatban, a bemutatott "tojásokhoz" hasonlóan enkapszulálja a show szinte összes erényét, szerkesztőink között is a leginkább favorizált epizód - holtversenyben a soron következővel…

Nosedive (3x01)

A sorozat kezdete óta vár már a közönség egy olyan epizódra, ahol egy fiktív, de több valós közösségi médiából összegyúrt platform kap főszerepet, amelyen a felhasználók igazából egymást pontozzák egy ötcsillagos skálán. Bryce Dallas Howard Lacie-jének viszontagságos utazását követhetjük végig a közösségi médián élősködő influenszerek és az általuk meghatározott társadalomból "kitagadott" emberek világában. Nincs is mit tovább ragozni, igazából minden gerinctelenséget, amit a koncepció alapján el tudunk képzelni, azt fellelhetjük a részben, melyet Lacie bukása és végső felemelkedése emel fel a Black Mirror legjobb epizódjainak listájára. A záró képsorok, vagyis a "felszabadulás egy börtöncellában" Booker egyik, ha nem legerősebb alkotása íróként.

Shut Up and Dance (3x03)

Az internetes zsarolásra, valamint a szenzitív információk megszerzésére és azokkal való visszaélésre fókuszáló epizód számomra az egyik legdurvább, legfélelmetesebb egy óra, amit a show a tíz éves pályafutása alatt produkálni tudott. Két akkora pofont ad több szempontból is a finálé, hogy az ember csak némán, megrökönyödve tud ülni a látottak felett - a "gonoszok" motivációját (az a nyavalyás meme basszus, mikor felvillan a telefon képernyőjén…) és a főhős "ártatlanságát" is illetően. Mesteri, sötét, kíméletet nem ismerő epizód, nem kérdés, hogy a listánkon a helye - még akkor is, ha még évekkel később a megtekintése után is kissé a nehezemre esik írni róla.

Hated in the Nation (3x06)

Ez a kis híján másfél órás "rész" talán a leginkább tanulságos és újranézendő olyan szempontból, hogy a sajnos és szomorú mód egyre inkább teret nyerő "twitteres igazságszolgáltatás" és "cancel culture" itt aztán alapos szétcincálásra kerül Bookerék jóvoltából. A vészjóslóan kihalás szélére kerülő méhek robotizált verziói, mint a bosszú hírnökei a közösségi médián terjedő gyűlölet kapcsán zseniális koncepció, főleg, hogy ahogyan azt már megszokhattuk, nem minden fekete és fehér és bizony az internetes aktivitásunk következményei sohasem voltak ennyire erősek, mint ebben a részben. Harminc-negyven perccel megtoldva a játékidőt és kicsit megerősítve a karaktereket ez a koncepció egy remek filmként is működhetett volna.

USS Callister (4x01)

A negyedik évad nyitányában a gamer kultúra toxikus bugyraiba kalauzol el minket Charlie Booker és csapata az USS Callister fedélzetén. Jesse Plemons nem először bújt ilyen utálatos karakter bőrébe, Cristin Milioti pedig tökéletes kontrasztként működik a megszállott játékfejlesztő ellenpontjaként. Az epizód a virtuális valóságok lehetőségeit használja fel, hogy bemutassa a szóban forgó "szubkultúra" legsötétebb sarkait - és hogy a legénység végül átvegye a hatalmat, a szó minden értelmében.

+1: Bandersnatch (Interaktív film)

Végül, de nem utolsó sorban a több órányi tartalmat magában rejtő Bandersnatch került fel a listánkra plusz 1-ként, amely 2018 végén debütált Netflixen, interaktív film formájában. A metaelemeket csúcsra járató, elágazó narratíva egy játékfejlesztő srác sötét elmevilágát mutatja be kívül-belül, hogy a néző a saját döntéseivel terelgesse a főhőst kénye-kedve szerint. Őszintén, a Netflix és a Black Mirror jött, látott és kimaxolt mindent, amit a formátum nyújthat, azóta se nagyon próbálkozott a platform hasonlóval, mint a cselekménye kinyomtatott folyamatábrájával konkrét falakat beterítő Bandersnatch. Noha a döntések és az "újrajátszások" miatt érzelmileg tán nem a legerősebb darab, bravúros, elmés és elborult megoldásaival mindenképp szót- és helyet érdemel a listánkon ez a több órányi (vagy ha kedvünk épp úgy tartja, csupán csak tíz percnyi) virtuális agytorna.

Végül néhány érdekességek a közös listánk kapcsán:

- A három legtöbb szavazatot kapó epizód a Fifteen Million Merits (1x02), a White Christmas (Christmas Special) és a Nosedive (3x01)

- Az első két évad összes része felkerült a listára egy kivételével, ami a Waldo Moment (2x02)

- Az előző pont érdekes fordítottja, hogy a negyedik- és ötödik évadból viszont meg pont, hogy csak egyetlen egy epizód kapott helyet a listán, a USS Callister (4x01)

- Ahogy a bevezetőben írtuk, egy részt minimum 3 szerkesztő kellett, hogy javasoljon a közös listára való felkerüléshez - az egyetlen epizód, ami végül pont lemaradt a Top 10-ből, mert csak ketten javasoltuk, az a Black Museum (4x06)

- Az alábbi epizódokat pedig egyik szerkesztőnk sem javasolta (0 említést kaptak): Men Against Fire (3x05), Crocodile (4x03), Metalhead (4x05), Striking Vipers (5x01), Smithereens (5x02)

Számunkra ezek voltak a legjobb Black Mirror epizódok a sorozat több, mint tízéves futása alatt. Van átfedés a saját kedvenceitekkel? Ti várjátok már a 6. évadot?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.