Hirdetés

Élménybeszámoló: ScreenX – Meg

|

Kipróbáltuk a Cinema City új őrületét, a ScreenX-t.

Hirdetés

Cinema City annak ellenérehogy szinte egyeduralkodó a hazai mozis piaconmindig igyekszik megújulni és folyamatosan karbantartja meglévő eszközparkjátBehozta kicsiny hazánkba a 4DX mozizás élményét és nemrég cserélték le az IMAX vetítő vásznát is, mert ugye az egész országban egyetlen egy ilyen terem létezik. Egy ideje már rájöttem, hogy nem én vagyok a célcsoport, ennek ellenére azért kicsit mégis felkeltette az érdeklődésemet a legújabb technológiájuk. Szombat délután tehát vettem jegyet a vadi új ScreenX terembe, a Meg - Az Őscápa csodás alkotásra. 

Hirdetés

Akit még elkerült volna az újítás, az erre tájékozódjon, a lényeg csupán annyi, hogy az oldalsó falakat is vásznak fedik és öt vetítőgép gondoskodik a 270 fokos filmélményről. Magáról a filmről már nyilatkozott kollégám, a Meg kritikáját a linken keresztül olvashatjátok el, ha valaki még nem tett volna meg, most szigorúan magáról a ScreenX-ről lesz szó. 

Akár a VR/AR, 3D, 4DX és más technológiák esetében, most is az volt a lényeg, hogy még jobban bevonják a nézőt a filmbe és ne csak külső szemlélője lehessen az eseményeknek, hanem tényleg a részének érezhesse magát. Na, most ez elméletben nagyon jól működhetett, a valóságban azonban kicsit nem úgy alakultak a dolgok, ahogy kellett volna. Mielőtt egyáltalán belekezdhettünk volna a filmbe, kaptunk egy 10 perces demó anyagot, amit ugye direkt erre fejlesztettek ki és abszolút meggyőző volt. Miután hozzászokik az ember szeme, hogy minden irányból öntik rá a vizuális effekteket, teljesen magával ragadja a látvány és a cél teljesül (az érzékeny gyomorral rendelkezők viszont nem fognak jól járni, sokszor émelyítő a rengeteg villogás). 

Aztán elkezdődött a Meg és máris elment a kedvem az egésztől. A kezdő jelenetsor után "összehúzták" a képet és újra csak középen ment tovább a film. Majd egyszer csak újra mentek a falra vetítések és elsőre nem volt egyértelmű, hogy akkor ez most valamilyen technikai malőr, vagy ez így lesz egész végig. Hát nem a technika ördöge szórakozott velünk, hanem ugye a filmnek csak bizonyos részei készültek el így. Alapvetően ezzel semmi baj nem lenne, ha nem lennének az oldalsó vásznak is hiper fényérzékenyek és a vetítők is végig bekapcsolva maradtak, ami azt eredményezte, hogy eléggé világos volt egész idő alatt. Konkrétan mintha mindenkinek ott világítana a telefonja a kezében vagy gyenge minőségű reflektorok irányulnának a nézőtérre. Egész film alatt élvezhettem, ahogy a bal szemem sarkában az egyik vetítőgép brutális erősséggel világít. A vetítés vége felé azonban rájöttem, hogy ez a folyamatos váltogatás a sima és a széles képek között azért mégis csak rohadtul idegesítő. A jelenetben két akciót követünk végig, az egyik a vízben játszódik, viszonylag sötét és majdnem az egész CGI, a másik valószínűleg félig igazi felvételek a hajófedélzetről és a helikopterekről. Mivel elég gyors váltások voltak a két helyszín között, szinte émelyítő volt, ahogy egyszer van valami a perifériás látómezőmben, aztán meg nincs. A hangszórók is máshova kerültek, ami elsőre kicsit szokatlan, valahogy máshogy terjednek a zajok, ez azonban csak nekem tűnt fel.  

ScreenX teremben hatványozottan nem mindegy, hogy hol ül az ember. Hallgattam az okosokra és viszonylag középen foglaltam helyet, de aki túl fent vagy a szélén ült, nem volt túlságosan elájulva a látványtól. Arról nem is beszélve, hogy a társaságunk legszélső ülőhelyét elfoglaló ember két vetítő fényárjában is csodálkozhatott. Miután kijöttünk, sok nézőtől hallottam vissza, hogy túl sok mindenre kellett egyszerre koncentrálni, teljesen leterhelte az ember figyelmét és az elmosódott oldalsó képektől rosszul lettek, vagy igazából fel se fogták, hogy mi történik az oldalsó részeken. 

Senkit nem szeretnék elijeszteni a kipróbálástól, de mindenképp várjatok még egy kicsit, hátha elér hozzánk is egy teljes hosszában ScreenX kompatibilis film. A cikk írásakor csak kettőt (Meg - Az őscápa, Az apáca) lehet megnézni, ami napi hat vetítést jelent összesen, de nem volt tele az amúgy kis terem. Nekem egész biztosan nem ér meg ennyi pénzt (sima, diák), elég is volt belőle, számomra marad az IMAX élmény. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.