Hirdetés

Az apáca - Kritika

|

Avagy támad a púderarcú démon, akit a Démonok között 2-ben ismertünk meg.

Hirdetés

A Conjuring univerzum szépen építgeti magát, a két Démonok között és két Annabelle film után Az apáca az ötödik darabja a franchise-nak. A kommersz horror jelenlegi legnagyobb zászlóshajója a pocsék első Annabelle-en kívül remek munkákkal büszkélkedhet, a második Démonok között filmben feltűnő démoni apáca pedig most megkapta saját moziját. De vajon képes-e több lenni egyszeri ijesztő kalandnál?

Hirdetés

Egy román kolostorban öngyilkos lesz az egyik apáca, a Vatikán pedig odaküld egy papot és egy nővért, hogy kiderítsék miért történhetett meg az eset. Kiderül, hogy a helyet démoni erők kísértik.

Kronológiailag ez a legkorábbi darabja az univerzumnak, ugyanis az 1950-es években járunk. Bár sok szerepe nincs, mégis tetszett, hogy a sztorit keretbe foglalják. Kapunk némi visszatekintést arra, hogy miként illeszkedik a címszereplő a korábbi filmekbe. Kicsit több utalást, kikacsintást el tudtam volna viselni, holott abban is biztos vagyok, hogy a jövőben vissza fog még térni a Valak névre hallgató démon, hogy tovább ijesztgessen. De miként is sikerül neki megbirkózni a feladattal? Nos, vegyesen, de ne szaladjunk ennyire előre.

A cselekmény a bevett formulát követi, bemutatja a konfliktust, megismerjük a főhősöket, akik szembeszállnak az ismeretlennel. A szokásos felvezetés után egyre több rejtéllyel találjuk szembe magunkat, s ezzel válik egyre nyomasztóbbá az összkép. Remek húzás, hogy a film borzasztóan sötét, jól állt neki a folyamatos komorság, a kies, ködös környezettel és a kihalt kolostorral. Érthető, hogy a falubeliek miért kerülik a helyet és miért ódzkodik tőle szinte minden ember. Corin Hardy rendezőnek adottak voltak a feltételek egy jó horrorhoz. Az ijesztő lény, az éjfekete képi világ, még az atmoszférateremtéssel sem áll hadilábon, mi más kéne a sikerhez? Mondjuk, hogy ne csak átlagos zsánermozit kapjunk, ezen a téren ugyanis nem sikerül megugrani a lécet. Az első két Démonok között sem váltotta meg a világot, de James Wan tudta mikor és hogy kell használni a műfaji sajátosságokat, plusz a természetfeletti elemekhez megkaptuk a szkepticizmust, a kétkedés pedig egy újabb réteget adott a borzongásnak. Az apáca ellenben semmiféle átlagtól elütőt nem akar, ami baj. Tény, hogy helyenként képes ijesztő lenni, egyes jelenetei pedig kifejezetten hangulatosak, de szinte minden részét láttuk már korábban.

Tudjuk, hogy amikor elhalkul a zene, elénk fog ugrani valami, erre pedig a milliószor látott elsuhanó árny, magától bekapcsoló rádió és a háttérben feltűnő rém sem segít rá. A történettel együtt a jump scare-ek is kiszámíthatóvá vállnak, Valak misztikuma elvész, a következményeknek nincs súlya, mert ugyanaz történik amit már átéltünk számtalan alkalommal. A sorozat elkötelezett hívei valószínűleg a szembeötlő hiányosságok ellenére is szeretni fogják amikor Miss Púderarc megpróbálja rájuk hozni a frászt és szó nincs arról, hogy mindezt sikertelenül tenné, szimplán egy épülő horror-univerzumtól ennél több várna az ember.

Az apáca összességében nem lett se nézhetetlen, se botrányosan rossz, egyszerűen biztonsági játékra megy, a bevett sémákat használja fel és ennyivel meg is elégszik. Megvannak a maga pillanatai, a díszlet, a környezet, a hangulat el lett találva, valamint Taissa Farmiga is remekel. Mégis sokkal több potenciál volt ebben a spin-offban, mintsem amit kihoztak belőle. A Conjuring franchise leggyengébb darabja továbbra is az Annabelle első felvonása, ott azonban a folytatásra összekapták magukat az alkotók. Reménykedjünk benne, hogy Az apáca második része (mert mérget vehetünk rá, hogy lesz), is ezt a tendenciát fogja követni.

Az apáca - kritika

Kinek Ajánljuk
  • Akinek a sorozat minden része tetszett
  • Akiknek néhány jumpscare elég a horror élményhez
  • A kommersz horror rajongóinak
Kinek Nem
  • Aki a Démonok között szintjét várja
  • Aki szerint a címszereplő eddig sem volt ijesztő
  • Akinek elege van a sablonos horrorokból
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.