Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál Doctor Strange-ről

|

Meghalt Steve Ditko, akinek többek között Doctor Strange karakterét is köszönhetjük, így az ő tiszteletére összeszedtünk tíz érdekességet a Marvel varázslójának eredetfilmjéről.

Hirdetés

A képregényes legenda, Steve Ditko 90 évet élt, pályafutása során pedig számos világhírű szuperhős társalkotója volt, így például neki is köszönhetjük Pókember vagy épp Doctor Strange megteremtését. 

Hirdetés

Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a legfőbb varázslóhoz kapcsolódó érdekességekkel tisztelgünk Ditko zseniálisa előtt, méghozzá a Benedict Cumberbatch által nagyszerűen eljátszott karakter filmjét alapul véve. Íme tehát tíz kulisszák mögötti különlegesség a Doctor Strange film kapcsán: 

1. Derrickson (a rendező) nagy rajongója a karakternek, aki saját költségekből állított össze egy koncepciós videót a filmmel kapcsolatos elképzeléseiről - a felvételen a The Oath című képregény ihlette harcjelenetben Strange az asztrális síkon harcol valakivel, míg egy orvos az életét próbálja megmenteni a valóságban. A stúdió ezt látva rögtön a rendezői székbe ültette, az említett jelenet pedig a film része lett.

2. Cumberbatch elmondása szerint a film szellemisége jelentősen közrejátszott abban, hogy végül aláírt: "Nagyon izgatott voltam a spirituális dimenzió miatt, ami az életemben is fontos szerepet játszik. Sokat meditálok, számos különböző módon tudom lenyugtatni magam és kerülni a konfliktust, mindez pedig a figyelmemen és a koncentrációs képességemen is sokat segít." A színész gimnázium után egy teljes évet töltött angol tanárként egy indiai buddhista kolostorban. Cumberbatch mellett egyébként számos más színész, többek között Colin Farrell, Jake Gyllenhaal, Tom Hardy, Ethan Hawke, Oscar Isaac, Jared Leto, Matthew McConaughey, Ewan McGregor, Keanu Reeves, Justin Theroux, Jon Hamm, Johnny Depp és Joseph Gordon-Levitt is szóba jött. 

3. Egy Jayfunk művésznévre hallgató táncos segített Benedict-nek elsajátítani a megfelelő kar- és ujjmozgásokat, hogy minél természetesebbnek hasson a varázslós jelenetekben.

4. Steve Ditko, Doctor Strange társalkotója Buddha mindent látó szeméből merített inspirációt, amikor Agamotto szemét tervezte. A szóban forgó ereklye egy nepáli szimbólum, melynek célja, hogy megvédje hordozóját a gonosztól. És ha már itt tartunk: Stephen Strange külsejt Vincent Price hollywoodi színészről mintázták, a középső neve sem véletlenül lett Vincent. 

5. A képregényekben Strange-nek van egy Donna nevű húga, akinek tragikus fiatalkori halála nagyban motiválja őt az orvosi pályára lépésben. A filmre Lulu Wilson-t választották ki a szerepre és bár le is forgattak néhány jelenetet, végül ezek mindegyike a vágószoba padlóján végezte, hogy beleférjenek az időbe.

6. A Christine-t játszó Rachel McAdams volt Jon Favreau rendező fő kiszemeltje Pepper Potts szerepére, amikor az első Vasember film előkészületei zajlottak. Akkor ugyan még szkeptikus volt és nem élt a lehetőséggel, de látva a Marvel egyre növekvő népszerűségét, a színésznőt ezúttal nem kellett sokat győzködni.

7. Kevin Feige producer szerint a Marvel Filmes Univerzum mágia koncepcióját a Mátrix, valamint Stanley Kubrick és Hayao Miyazaki munkái inspirálták. A készítők mellesleg a dimenziók közti utazással határozták meg a filmbeli mágiát: "Nem akartuk, hogy a varázslat kimerüljön annyiban, hogy az emberek dobálják egymást és villámcsapásokat hárítanak. Ezzel lehetőségük van különböző dimenziókkal érintkezni, vagy épp azokból átemelni valamit a mi birodalmunkba."

8. Csupán a véletlen műve volt, amikor a kórházi takarítószertárban feldőlt a felmosó, miközben forogtak a kamerák. Rachel McAdams (Christine Palmer) reakciója tehát teljesen valódi abban a jelenetben, elmondása szerint majd halálra rémült. Ez a kis baki annyira illett a körülményekhez és a karakterhez, hogy Scott Derrickson rendező kérdés nélkül benne hagyta a filmben. Az is ide kapcsolódik, hogy a forgatáson pattant ki Cumberbatch fejéből és egyben került megvalósításra az a jelenet, ahol a Levitáció köpenye letörli Strange arcáról a könnyeket.

9. Az Ősmágust életre keltő Tilda Swinton mindkét gyereke dolgozott a filmen: a lánya a jelmeztervezőket, míg a fia a bolygókat tervező művészeti osztályt erősítette. Egyébként az Ősmágus szerepére Morgan Freeman, Ken Watanabe és Bill Nighy egyaránt esélyesek voltak.

10. A londoni szentélyben zajló ütközet alatt Strange egy pillanatra megfontolja, hogy egy varázs fejszét használjon fegyverként. Ez egy kikacsintás a 2016-ban futott képregénysorozatra, ahol a karakter valóban egy Angarrumus nevű fejszével került ábrázolásra.

Forrás: Marvel Magyarország

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.