Hirdetés

Doctor Strange – Kritika

|

Nincs ebben semmi különleges.

Hirdetés

Ezt pedig abszolút nem negatív értelemben kell venni. A Marvel-filmek bejáratott recept alapján működnek, csupán az ízesítésük változik. Utóbbi jobbára a zsánerrel való kísérletezést takarja: legyen az csapatfilm (Bosszúállók 1-2, A galaxis őrzői), kém- és politikai thriller (Amerika Kapitány 2-3), heist mozi (Hangya), avagy fantasy (Thor-mozik), a stúdió önmagában véve nem vállal túl nagy kockázatot, de amit igen, azt jobbára maradéktalanul teljesíti. Szerencsére - vagy sokak bánatára - a Doctor Strange az összetevők kivételétől eltekintve semmivel sem lóg ki a Marvel (jobban sikerült) átlagából.

Hirdetés

Pedig a film számtalan apró buktatót rejtett magában: tükör és párhuzamos dimenziók folytonos emlegetése, vicces elnevezésű tárgyak és varázsigék - utóbbiak ráadásul kung fu mozdulatok kíséretében… Ezek már-már annyira a ZS kategóriába hajló elemekre hajaznak, hogy az ember azt hinné, hogy Quentin Tarantino azonnal lecsap rá, hogy ódát zengjen egy korszak filmművészetéhez. A jobbára horrorokról (Sinister, Ördögűzés Emily Rose üdvéért), valamint egy rossz emlékű sci-fi feldolgozásról (Amikor megállt a Föld) híres Scott Derrickson ezekből mégis egy meglepően koherens filmet hozott tető alá, amit sokan az új Vasemberként emlegetnek.

Annyiban megáll a lábán a hasonlat, hogy itt is egy arrogáns hősnek kell egy hosszadalmas utat bejárnia a játékidő alatt (valamint, hogy itt is egy Sherlock van a főszerepben), de itt meg is állnak a párhuzamok. Egyrészt Jon Favreau filmje ma már nem lenne életképes a befejezetlen forgatókönyvével és a színészek folytonos rögtönzéseivel (még ha ez is kölcsönöz neki egyfajta bájt), másrészt a Doctor Strange magán viseli a Marvel 2008 óta megtett evolúcióját.

Ugyanis hiába mondja fel a konyhafilozófiát A-tól Z-ig, ezt jobbára didaktikusságtól mentesen, már-már intelligensen teszi, amelyben nagy segítségére vannak a jobbnál jobb színészek, valamint a sajátos látvány. Előbbiek terén Benedict Cumberbatch angolos eleganciával ölti magára a mágus palástját és teszi rokonszenvessé, és ahelyett, hogy a többiek csupán alá dolgoznának, Tilda Swinton, Chiwetel Ejiofor, de még az újabb tucatgonoszként elpazarolt Mads Mikkelsen is erős színészi jelenléttel egészíti ki a jó doktort a vásznon. Utóbbiban pedig a Marvel eddigi legegyedibb és leggrandiózusabb látványvilágú moziját köszönthetjük, amelyet nézve - egy apró szcénától eltekintve - eszünkbe se jut Christopher Nolan Eredet című sci-fije. A CGI orgia sem válik öncélúvá, vagy megalománná, hanem az egymásból teljesen logikusan következő jeleneteket (ez sem egyértelmű manapság a műfajban) áthatja a stúdióra jellemző játékosság és kreativitás.

A Doctor Strange mégis képtelen kilépni a szokásos "Marvel-gyorskaja" szindrómából, és amilyen élvezet a fogyasztása, olyan gyorsan ürül ki a szervezetünkből. Nem szolgál érdemi meglepetéssel - legfeljebb pár kisebb "Hűha! pillanattal - és az igazán merész döntések előtt megint visszahőköl, amit egy kezdő mágusnak még ugyan elnézünk, de egy rutinos stúdiónak már kevésbé.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Doctor Strange

Kinek Ajánljuk
  • Marvel rajongóknak!
  • A fantasy híveinek!
  • Akik mindig is ki akarták próbálni, milyen az LSD!
Kinek Nem
  • Akik maradandóbb mozira vágytak!
  • Akik ilyen színészgárdát képtelenek komolyan venni ilyen környezetben!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.