Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Emma Stone-ról

|

Harmincadik születésnapját ünnepelte a gyönyörű, tehetséges és feltörekvő színésznő, Emma Stone, ennek apropóján szedtünk róla össze néhány érdekességet.

Hirdetés

Nemrég 30. életévét ünnepelte az Álomgyár egyik legtehetségesebb ifjúja, a mindig bájos, természetes szépségű és kellemű, korának egyik meghatározó színésznője, Emma Stone. Az immáron az Oscarra érdemes művészek kivételes mezsgyéjét gyarapító Stone, aki egyszerű, mégis dolgos és összetartó családi fészekből származik, mert nagyot álmodni és egy változatos életúton, a nézőket messzemenően szórakoztató és kikapcsoló filmográfia palettáján, valamint a gyökereit el nem felejtő habitus mentén ilyen fiatalon pályája csúcsára ért. Ezen jeles ünnepi alkalomból, valamint a nemrégiben debütált legújabb kosztümös-életrajzi alkotása, a Kedvenc kapcsán próbáltunk meg tíz érdekességet összeszedni életútjáról, karrierjéről és privát szférájáról. Kikapcsoló olvasgatást kívánunk mindenkinek!

Hirdetés

Korai évek:

Emily Jean Stone, amerikai származású, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas színésznő 1988. november 6-án született Arizona államban, Scottsdale városában. Az arizonai Camelback Inn üdülőhelyen töltötte gyermekéveit. Csecsemőkorában kólikában szenvedett, azaz nagyon gyakran sírt. Amikor felnőtt, "hangosnak" és "önkényeskedőnek" jellemezte magát. A Sequoya Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, majd a Cocopah középfokú intézményben képezte magát tovább. Elmondása szerint nem szerette az iskolát, de kontrollált természetének köszönhetően megkapott mindent, amit csak akart. Utána a női katolikus magániskolában, a Xavier College Preparatory falai között tanult, de egy félév után otthagyta az intézményt, hogy Hollywoodba költözzön és színésznővé váljon. Szüleivel ezt a tervét egy powerpoint bemutató, a "Project Hollywood" keretén belül közölte, amelyben Madonna Hollywood című dala volt az aláfestő betét. 2004 januárjáéban édesanyjával egy Los Angeles-i apartmanba költöztek.

Pszichés zavarok:

Gyermekként pánikrohamoktól és szorongástól is szenvedett, amelyek csökkentették a szociális beilleszkedését. Terápiákra járt, de az iskolai színi előadásokon is részt vett, amelyek segítettek neki oldani a pszichés gátjait. "Nagyon rémisztő és megterhelő volt lelkileg és testileg is. Emlékszem, egyszer egy barátom házában voltam, amikor hirtelen az a képzetem támadt, hogy valahol a házban tűz ütött ki és meg fogunk halni. Annyira sokkolt a félelem, hogy csak ültünk mozdulatlanul a szobában. Persze semmiféle tűz nem volt" - nyilatkozta Stone egy konferencián Dr. Harold Koplewicznek, a Child Mind nevű szervezet elnökének. Még ma is küzd ezen mentális gátakkal, de mára már megtanulta uralni őket, amelyben óriási szerepe van a színjátszásnak, amely eltereli a figyelmét. "Csak meg kell találnod, hogy mi az, amihez vonzódsz az életben, milyen célért éri meg küzdened és, ha megvan, bármit sikerül legyőznöd!" 2010-ben diagnosztizáltak nála asztmát a Könnyű nőcske című film forgatása közben.

Szülei:

Édesanyja Krista (született: Yeager), háztartásbéli, míg édesapja Jeffrey Charles Stone, vállalkozó, cégének alapítója és vezérigazgatója. Van egy két évvel fiatalabb öccse, Spencer. Apai nagyapja, Conrad Ostberg Sten svéd családból származott, aki a Stone nevet akkor kezdte el viselni, amikor is az Ellis-szigeteken keresztül az Egyesült Államokba emigrált. Stone továbbá német, angol, skót és ír gyökerekkel is rendelkezik. Nagyon szoros kapcsolatot ápol családjával. Elmondása szerint: "Áldottnak mondhatom magam, hogy van egy nagyszerű családom, csodálatos emberekkel karöltve, akik azonnal visszarántanának a földre, ahogy elszállnék. Igazán szerencsés vagyok, hogy így érezhetek." Igyekezett gyökereit nem elveszíteni, így lélekben megmaradt ugyan annak a kislánynak, aki volt: "Minél izgalmasabb az életem, annál több időt töltök a családdal és a barátokkal. Ez hatásos."

Kibontakozó csillag:

4 éves korában már komikus darabokban szerepelt, de később inkább a zenei mezsgye felé fordította a figyelmét, és ezidőtájt számos zenei leckét vett. Legelső komolyabb szerepét mindössze 11 évesen abszolválta a The Wind in the Willows c. színpadi műben. Két évig otthoni oktatásban részesült, és nem kevesebb, mint 16 produkcióban szerepelt a phoenixi Valley Youth Theatre ifjúsági színházban a társulat improvizatív komikus részlegével. Ezen időszak alatt Los Angelesbe utazott, ahol egy sikertelen Nickelodeonos meghallgatáson is részt vett, az All That című komikus műsor kapcsán, ahol különböző karaktereket kellett neki megformálnia. "A Disney Channel minden egyes showműsorát megnéztem, hogy megfelelő alakítást nyújtsak a számos komikus helyzetben. Végül nem sikerült." A meghallgatások között online középiskolai képzéseken vett részt, továbbá állást vállalt egy olyan pékségben, ahol kutyusok számára készítettek ínycsiklandó ételeket. A szülei később magánórákra is elküldték, ahol egy helyi színi tanár korrepetálta, akivel az 1970-es években dolgozott együtt a William Morris Agencynél.

Debütálása:

Televíziós karrierje a VH1 tehetségkutató megnyerésével kezdődött, amikor is szerepet kapott a 2004-es In Search of the New Partridge Family-ben, ahol Laurie Partridge karakterét formálta meg. A műsor végül csak a pilot epizódot élte meg. Utána olyan szériákban tűnt fel, mint az HBO szitkomja, a Lucky Louie, a Médium, vagy a Már megint Malcolm. 2007 áprilisában a Fox berkeiben futó Drive szériában alakította Violetet. A nagyvásznon 2007-ben debütált az amerikai rendező, Greg Mottola Superbad tinivígjátékban, Jonah Hill és Michael Cera partnereként. A filmben Julest, Seth barátnőjét formálta meg. A The Hollywood Reporter egyik kritikusa dicsérte Stone bemutatkozását és kibontakozó színészi vénáját.

A csúcson:

Mindössze 28 éves volt, amikor Damien Chazelle Kaliforniai álom című Oscar-esővel jutalmazott zenés-romantikus alkotásban pályája csúcsára ért. 2017-ben nem csupán a legrangosabb elismeréssel, az Aranyszobrocskával jutalmazták, hanem elnyerte a Golden Globe és a BAFTA honorálásokat is a műben nyújtott kivételes teljesítményéért a Legjobb női főszereplő kategóriában, Ryan Gosling oldalán, akivel immáron harmadszor játszottak együtt (Gengszterosztag, Őrült dilis szerelem), de elmondása szerint csak most ismerték meg igazán a másik felet: "Aki mindent tudni akar valakiről, vegyen vele táncórákat!"

Báj és kellem:

Számos médiafelület nevezte meg őt generációjának egyik legtehetségesebb színésznőjének. A népszerűségi indexének exponenciális növekedése és virtuóz vénája mellett anyagi, valamint stílus és szépség terén is az Álomgyár élvonalába tartozik. 2017-ben a Forbes magazin a legjobban fizetett színésznőjének kiáltotta ki, az akkori, egészen elképesztő 26 milliós éves gázsija okán. Még szintén ebben az esztendőben a Times magazin szerepeltette a 100 legbefolyásosabb ember impozáns palettáján. Kifinomult karizmáját és elbűvölő megjelenését többször is méltatták már, kezdve a Vogue-tól a Glamouron át, valamint számos alkalommal választották be a világ legszexisebb nőinek előkelő listájára, az FHM-től a Maximig bezárandóan.

Óvott magánszféra:

A szükséges médiaszereplés ellenére nem igazán szeret beszélni magánéletéről. Elmondása szerint igyekszik "normális életet" élni, miközben minél kevesebb figyelmet szentel a média lefedettségének. Elkötelezett és szenvedélyes hivatása iránt, továbbá az Oscarra érdemes (Annie Hall - 1977) Diane Keatont és Marion Cotillardot (Piaf - 2007) személyes ikonjainak és inspirációforrásainak tartja. Ez az elkötelezettség egyébként odáig terjedt, hogy A meztelen dobos c. film kedvéért megtanult basszusgitározni, A csodálatos Pókember 2. kapcsán pedig Andrew Garfield kérésére hetekig nem találkoztak, hogy még hitelesebben alakíthassák a film legfontosabb drámai jelenetét. 

Színes párkapcsolatok:

2008-ban ismerte meg a zeneszerző, énekes, és egyben színész kollégáját, Teddy Geigert A meztelen dobos forgatásán. Szakításuk után 2010-ben Kieran Culkinhoz fűzték gyengéd szálak. Vele a Paper Man forgatásán ismerkedett meg, de ez a románc sem bizonyult hosszú életűnek, majd 2010-ben szétváltak. A 2010-es A csodálatos pókember forgatása folyamán ismerkedett meg a főszereplőt megformáló színészkollégájával, Andrew Garfielddel. Igaz, hogy a pár számos alkalommal jelent meg együtt nyilvánosan, mégsem voltak hajlandóak beszélni privát szférájukról. 2014-ben New Yorkban - ahol 2009 óta él - arra ösztönözték a paparazzikat, hogy inkább aktuális és minél előbb sürgető megoldást kívánó problémák felé helyezzék a figyelmüket, mint amilyen például az autizmus terjedése is. 2015-ben bomlott fel kapcsolatuk.

Ilyen ez a popszakma: 

Noha számos filmben láthattuk már eddigi pályafutása során, sokból mégis kimaradt végül. Eredetileg például ő is jelentkezett a Hősök sorozat egyik szerepére (végül Hayden Panettiere-t választották helyette), meghallgatták a Halloween (2007) kapcsán Lauire Strode karakteréhez, visszautasította a Tarzan legendája film női főszerepét és a 2016-os Szellemirtókat is, mondván a Pókember-filmek után nem szeretne ismét hosszú távra elköteleződni egy franchise mellett. De nem járt szerencsével a 21 Jump Street (A csodálatos Pókember forgatása miatt nem tudta vállalni) és a Mark Wahlberg nevével fémjelzett Mélytengeri pokol kapcsán sem, ugyanis ebben is felajánlottak számára egy lehetőséget, de a színésznő nem fogadta el, mivel a forgatókönyv még nem volt kész. 

Ez lett volna hát a tíz érdekesség Emma Stone-ról, akinek legújabb kosztümös-életrajzi alkotása, a Kedvenc hazánkban várhatóan 2019. február 7-én debütál. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.