Hirdetés

„Ez egy egyszerű, emberi történet” - Thuróczy Szabolccsal beszélgettünk

|

Július 15-től megérkezik a mozikba Nagy Viktor Oszkár romantikus vígjátéka, a Becsúszó szerelem. Erről és sok minden másról beszélgettünk a film egyik szereplőjével és az ország egyik legismertebb színészével, Thuróczy Szabolccsal.

Hirdetés

Még tavaly novemberben, a sajtóvetítés alkalmával lehetőségünk nyílt látni a kész művet, melyet a járványhelyzet, illetve a mozik bezárása miatt újfent eltoltak, több mint fél évvel. Noha a film alapvetően egy kedves és bájos történetet mesél el, túl mély nyomot nem hagyott bennünk, az azonban vitathatatlan, hogy a színészek remekül teljesítenek benne. Ötvös András és Gombó Viola Lotti mellett, egyértelműen Thuróczy Szabolcs a húzónév, akivel telefonon sikerült beszélgetnünk.

Hirdetés

A legsokoldalúbb magyar színészek közé tartozol, dokumentumfilmtől kezdve vígjátékon át a thrillerig, mindenben feltűntél. Mi alapján választasz szerepeket?

Alapvetően a forgatókönyv és a rendező a két legfontosabb tényező. Nagy Viktor Oszkár Apaföld című filmjét láttam korábban, Derzsi Jánossal, akit nagyon szeretek, óriási színésznek gondolom. Oszkár pedig egy nagyon jó ízlésű rendező, plusz a foci világa sem áll éppenséggel távol tőlem. Ez egy egyszerű, emberi történet, az ilyenek pedig közel állnak hozzám, ráadásul ezeket a legnehezebb jól megcsinálni.

Olvastam, hogy a stábtagok közül többen beleásták magukat a focis szubkultúrába. Neked volt szükséged hasonlóra?

Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy nem. A gyermekkoromat ez nagyban meghatározta, sportiskolába jártam, ahol játszottam is a korosztályos csapatokban, mindenféle focikultúrában volt részem, a falusi pályáktól kezdve a Dortmund vagy Benfica stadionig. Itt egy vezérszurkolót kellett alakítanom, néhány felvételt azért néztem például a Juventus drukkerekről, illetve a forgatáson is voltak valódi, kemény szurkolók, akik tudtak ötleteket adni, de ezt leszámítva eléggé otthonosan mozgok a témában.

Mit gondolsz, a közönség hogyan fogadja majd a filmet? A focis téma legalább annyi embert vonz, mint amennyit taszít.

Szerintem meg kell tanulni prekoncepció nélkül beülni a filmre. Ez nem focipropaganda, hanem egy nagyon szép történet egy fiatal lányról és a maga módján csapdába esett fiúról. Ilyen szempontból nagyon izgalmasnak találom és ahogy említettem, az a legjobb szó rá, hogy emberi film. A Becsúszó szerelem premierje már kétszer tolódott és a mozikultúra amúgy is nehéz időszakon megy keresztül. Nem könnyű visszacsábítani az embereket, főleg ebben a helyzetben.

A foci EB azért jót tehet neki nem?

Ez nem egy olyan focis film, te is tudod. Azért ha Dél-Amerikában egy Sao Paulo vagy Boca Juniors vezérszurkolóról csinálnának hasonlót, az nem ugyanaz. Megvan ennek a magyar megfelelője, de kicsiben. Régen a '80-as és '90-es években itthon is más volt a hangulata, nagyon átalakult, összetettebb lett a focikultúra, például sok a sznob, aki kisajátítaná magának a játékot. Nekem, aki mindig igyekszem védeni és hangsúlyozni, hogy ez egy csodálatos sport, különösen szívfájdító dolog, hogy mennyire megy az arcoskodás. A film kapcsán ez egy másik távlatot nyit meg, ami a degenerált előítéletek megcsavarásában csúcsosodik ki.

Ha jól tudom, elkészült az új HBO sorozatod A besúgó címmel, illetve a Bödőcs színdarabban (Meg se kínáltak) is főszerepet játszol, mesélnél ezekről kicsit?

Eddig háromszor játszottam el a Meg se kínáltak főszerepét, csodálatos volt a próbaidőszak a rendező Keresztes Tomival, aki kreatívan adaptálta az alapanyagot és ebből egy nagyon izgalmas dolog született. Úgy érzem, nekem is sikerült a szívemet-lelkemet beleadnom a figurába és remélem, ezek után is úgy tudom keverni az arányokat, hogy az minél emlékezetesebb legyen a nézők számára. A besúgó a '70-es, '80-as években játszódik, aminek világa közel áll hozzám a filmeken és ahogy beszéltem a rendezővel, vágókkal, úgy tűnik, hogy sikeresen visszahozzuk ezt a miliőt. Ezen kívül túl sok mindent nem mondhatok róla, de valamikor a téli időszakban fog debütálni.

Hogy érintett a járványhelyzet, miben befolyásolt téged ez emberileg vagy szakmailag?

Nagyon furcsa időszakon vagyunk túl, amit szeretnék már elfelejteni. Úgy gondolom, hogy ahol voltak feszültségek, ott ezek még jobban kiütköztek, illetve ahol nagy volt az összetartás, ott még szorosabb lett. Őszintén remélem, hogy mindenki tanult valamit belőle és a gyermekek sem szenvedtek olyan lelki károkat, amelyek majd később ütnek vissza. De túl vagyunk rajta, dolgozunk és nagyon örülünk, hogy nem maszkos nézőket látunk magunk előtt az előadásokon.

Mi volt az utolsó film, amit láttál?

Most délelőtt néztem egy Maigret epizódot, ami két órás volt és nagyon ellazított. Nagyon szeretem az ilyeneket, egy Columbo, egy Derrick, egy Maigret tud megnyugtatni, mert olyan szépen duruzsolnak a főszereplők. A feleségemmel, gyerekeimmel nem nagyon tudok filmezni, mert mindig kommentálom a látottakat és kizökkentem őket. Ilyen szempontból nem vagyok jó filmnéző. Moziban még nem voltam az újranyitás óta, de tavaly novemberben a bezárás előtt még pont el tudtam csípni Horvát Lili művét, a Felkészülést..., az nagyon tetszett.

Melyik idei filmet várod a leginkább?

A Maffiózók előzményfilm (The Many Saints of Newark) nagyon érdekel. Csodálatosnak tartom, hogy a 2013-ban elhunyt James Gandolfini karakterét a sorozatból most a fia, Michael fogja eljátszani. Szerintem ez önmagában szenzációs ötlet, ráadásul visszatér az eredeti alkotógárda is. A Maffiózók egy korszakalkotó sorozat, ami szinte minden későbbi hasonló stílusú filmre és sorozatra nagy hatással volt, úgyhogy azt biztos meg fogom nézni.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.