Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál George Lucasról

|

A Star Wars megalkotója ma 75 éves.

Hirdetés

Ma ünnepli a 75. születésnapját egy messzi-messzi galaxis megálmodója, úgyhogy  készültünk számotokra 10 darab érdekességről George Lucas életéből.

Hirdetés

Sebességőrült

Lucas tinédzserként a sebesség megszállottja volt, autóversenyező szeretett volna lenni. Ez az álom egészen addig hajtotta, amíg középiskolában egy halálközeli balesetet szenvedett el. Végül felhagyott terveivel, a gyorsaság iránti szenvedélye cserébe többször is (például az Amerikai graffiti fináléja vagy a Baljós árnyak fogatversenye) megelevenített a filmvásznon. 

A pilóta motívum

Nemcsak egy versenyautóban, hanem egy repülőben is ki akarta próbálni a pilóta szerepét. Miután lediplomázott filmszakon, jelentkezett a légierőhöz, ahol a múltja visszaköszönt: túl sok gyorshajtást sikerült felhalmoznia az évek során, így visszadobták a jelentkezését. Később besorozták a vietnámi háborúba , ám rögvest el is utasították, miután az orvosi vizsgálaton kiderült, hogy diabétesze van.

A nagy áttörés: Amerikai graffiti

A tanulmányai során maga Francis Ford Coppola karolta fel és jelentette a fiatal George számára a mentor karaktert. Később támogatta George-ot az Amerikai graffiti című filmjének elkészítésében, amiben Lucas íróként és rendezőként működött közre. A filmet 5 darab Oscar-díjra jelölték, óriási anyagi és kritikai siker lett.

Csillagok háborgása

Később mikor Lucas a Star Wars ötletével házalt a stúdióknál, mindegyik bezárta előtte az ajtókat: kivéve a 20th Century Fox. Ők adtak neki egy esélyt, hogy elkészíthesse űreposzát, bíztak a férfi képességeiben az Amerikai graffiti után. A rendezés során magas vérnyomással és kimerüléssel is diagnosztizálták.

A Skywalker Ranch

Kaliforniában található a Skywalker Ranch, Lucas kreatív központja. Otthont ad többek között a Skywalker Sound hangstúdiónak és a George Lucas Oktatási Alapítványnak. A "tanya" mintegy 3000 holdnyi területet foglal el és a nagyközönség számára zárt. Egy kisebb, mesterséges tavacska, az Ewok-tó is itt található, Lucas számtalan, réges-régi dokumentumával együtt.

A különleges effektek mecénása

Anno a Csillagok háborúja kapcsán alapította meg az Industrial Light & Magic (ILM) céget, akik filmes trükkökkel és effektekkel foglalkoznak. Mára az ILM lett az egyik legismertebb a szakmában, a legtöbb hollywoodi blockbuster végén találkozhattok a nevükkel a stáblistában.

Ráadásul Lucas alapította a Pixar elődjét is, ami 1985-ben vált ki a Lucasfilm számítógépes divíziójából. '86-ban Lucas eladta a számítógépes animációval foglalkozó leányvállalatát, ami a ma ismert Pixar születését jelöli.

Indiana

Habár Spielberg ült a rendezői székbe, viszont Lucas a megálmodója Indiana Jones karakterének. A főhős a nevét az akkori felesége kutyájáról (ez poénként vissza is tér a harmadik filmben), egy alaszkai malamutról kapta. Később kiderült, hogy Chewbacca karakterdizájnjának alapötletet is a kutyusról mintázta.

Rendezés: elég volt

Az Egy új remény után a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér filmeket már nem ő rendezte a trilógiában. Legközelebb az előzménytrilógia forgatása során ült vissza a rendezői székbe, mind a három film esetén. Az első és második újhullámos Star Wars mozi az ezredfordulón borzasztó fogadtatásokat kapott, Lucas még egy Arany Málna-díjat is bezsebelt a Klónok támadása forgatókönyvéért. Az a fránya homok, ugyebár...

Lucas ezután felhagyott a rendezéssel, hálátlan feladatnak tartotta - mindenki csak kritizálni tudja egy rendező munkáját. Nem élvezte a szerepet, nem tudott benne kísérletezni, ami zavarta az ekkor már idős George-ot.

Viszlát, Lucasfilm!

Végül 2012-ben 4 milliárd dollárért eladta a Lucasfilmet a Disney-nek, akik rögtön neki is láttak az új trilógiának. A hetedik, "Az ébredő Erő" névre keresztelt epizód 2015 decemberében látott napvilágot.

Lucas pont ebben az évben kritizálta a Walt Disney Pictures-t, hogy meggyalázzák a gyermekét és túlságosan "retro" irányba viszik a franchise-t. Később elnézést kért a kirohanásáért és elmondta, hogy azóta megbékélt, a Disney jól bánik a Star Warsszal...

A kedvenc Star Wars karaktere pedig nem más, mint...

Jar-Jar Binks. Bizony.

Isten éltesse még egyszer tehát a 75 éves George Lucas-t, aki forradalmasította a hollywoodi filmgyártást és olyan történeteket és karaktereket köszönhetünk neki, mint a Csillagok háborúja vagy Indiana Jones.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.