Hirdetés

Így kezdett a Tudom mit tettél tavaly nyáron sorozat

|

Az Amazon megpróbálta feléleszteni a Halász legendáját, de csak idegesítő tinédzserek picsogása lett belőle.

Hirdetés

Valószínűleg nem csak én húztam fel nagyon magasra a szemöldökömet, amikor utolért a hír, hogy az Amazonnál Tudom mit tettél tavaly nyáron sorozatot készítenek. Jeff Bezos streamingplatformja az utóbbi években rendre belenyúlt a jóba - The Boys, Invincible, stb. - és minden bizonnyal ezzel az új adaptációval a tinihorror szerelmesei felé próbáltak tenni egy bátortalan lépést.

Hirdetés

Az 1997-es azonos című film - ami egyébként egy 1973-as, Lois Duncan által írt regény feldolgozása volt - leginkább arról vált híressé, hogy a 2000-es évek nagy horrorparódia franchise-a, a Horrora akadva több részében is kiparodizálta. Jennifer Love Hewitték kalandja nem akart több lenni egy tinihorror klisénél, és még csak a Sikoly önreflexióját sem volt hajlandó magára ölteni, hogy kitűnjön a tucatfilmek közül - ennek ellenére viszont két folytatást is megért. Bár mai szemmel sok jelenete megmosolyogtató, azért akad pár klasszikus jump scare benne, amiknek még ma is be lehet dőlni.

Ehhez képest a 2021-es Amazon széria mintha csak címében és alapkonfliktusában idézte volna meg a regényt és az elődfilmet. Ezúttal is kapunk tiniket, akik egy átmulatott éjszaka során elcsapnak az úton egy járókelőt, ám felelősségvállalás helyett a nyomok gyors eltakarítását látják tökéletes megoldásnak. Egy évet ugrunk előre, amikor is a cinkostársak gyanús üzeneteket kezdenek kapni, melyben felsejlik a cím is, miszerint akárki is szállt rájuk, az tudja, hogy mit tettek előző nyáron.

Két nagy gondja van az Amazon sorozatának. Az első, és talán ez a legsúlyosabb, hogy olyan irdatlanul idegesítő karaktereket sikerült felsorakoztatni, akikért egyáltalán nem kár, ha elhullanak. Már, ha hullanának, de erről kicsit később. A második pedig, hogy teljesen kigyomlálták belőle a horrorisztikus elemeket, és a végeredmény inkább hasonlít egy megrázó gyilkosságokat bemutató krimire, mint egy '90-es éveket megidéző tinihorrorra. Jump scare nuku, de még a gore faktort sem viszik túlzásba - a kamera mindig tudja, mi az, ami talán már túl sok lehetne az érzékeny lelkületű nézőknek, és annak rendje és módja szerint jön is a vágás a szaftosabb pillanatok helyett.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Nem is lehetne 2021-es sorozat, ha a karakterek nem képviselnék az összes rasszt, és a különböző szexuális beállítottságokat (azért legbelül elkezdtem izgulni a jövőre szintén Amazonon esedékes A Gyűrűk Ura sorozat felállása miatt), amivel önmagában nem lenne gond, ha nem lennének tényleg ennyire utálatra méltóak a szereplők. Azért bízom benne, hogy az a kép, amit a sorozat lefest a mai 18-20 évesekről, egy szerzői túlzás, és még nem tartunk az erkölcstelenség, a közömbösség és az érzéketlenség eme fokú fertőjében, mint ami itt bemutatásra kerül. Míg az 1997-es filmben azért eljátszották megrendültségüket Love Hewitték, itt mindenki faarccal konstatálja, hogy minél hamarabb el kell tüntetni a hullát, hogy mindenféle trauma nélkül léphessenek tovább.

Ahogy haladunk előre az évadban - az Amazon talán nem véletlenül dobta ki az első négy részt egyszerre -, úgy felsejlik egyfajta karakterábrázolás, betekintést kapunk a karakterek lelki világába, de félő, hogy túl későn kezd el szimpatizálni a saját főszereplőivel a sorozat. Mint említettem néhány sorral feljebb, nagyon nehéz nem a gyilkosnak szurkolni ebben a történetben, aki viszont jobbnak látja, hogy ha nem a konkrét elkövetőket bünteti - ebben legalább az eredeti film konzekvens maradt, és csak két extra gyilkosság írható a Halász számlájára -, hanem inkább mindenki mást, aki kicsit is kapcsolódik a gázolókhoz. Ha ennyire időt kell húzni a karakterek kibontakoztatására, akkor inkább lehetett volna 4-5 részes a teljes évad, hogy a gyilkos végre fontosabb szereplőket is a túlvilágra küldjön.

A csapongást és a forgatókönyv átgondolatlanságát ugyanakkor az első rész "nagy csavarja" írja le leginkább: a készítők nagyon el akarják hitetni velünk, hogy az ikerpárok tagjai között nem lehet felismerni sem jellembeli, sem látszatbeli különbséget. Úgyhogy amikor az egyikőjüknek nyoma vész, majd annak a helyére belép a másik nővér, az teljesen rendben lesz, hogy még az ovis barátok sem képesek átlátni a szitán. Akinek volt valaha szerencséje ikerpárok ismeretségéhez, az viszont jól tudja, hogy ez az egész egy hatalmas kamu, és a közeli ismerősöket sem ruhák, sem hasonló sminkek nem fogják megtéveszteni.

Nagyon 2021-esre sikerült ez a Tudom mit tettél tavaly nyáron sorozat, és nem vagyok benne biztos, hogy a többség, aki belekezdett, az ki is tartott a negyedik rész végéig. Inkább idegesítő lett ez a reboot, mintsem szórakoztató, melyből kínzóan hiányzik egyelőre egy a Halászhoz hasonló gyilkos. Bár izgatja a fantáziámat a gyilkos kiléte, már előre látom, hogy hétszentségelni fogok a rejtély suta feloldásán, amivel minden apró pozitívumot sikerül majd kinulláznia a sorozatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.