Hirdetés

Így kezdett az Ark: The Animated series

|

A Paramount+ is belépett a videojáték-adaptációk piacára, felemás sikerrel.

Hirdetés

Aki esetleg csak az elmúlt pár évben kezdte volna el fogyasztani a különböző videojátékok filmes vagy sorozatos adaptációit, tévesen azt hihetné, hogy mindig is pofon egyszerű volt ez a feladat. Bár a Fallout, az Arcane (League of Legends) vagy az Uncharted pénzügyi sikere, pozitív fogadtatása miatt azt hihetjük, hogy beléptünk végre az "aranykorszakba", ám a Paramount+-on debütált Ark: The Animated Series hűen példázza, hogy a jól sikerült videojátékos adaptációkhoz nem elég egy az egyben átemelni azt, ami prímán funkcionál játékként.

Hirdetés

Az ausztrál paleontológus Helena Walker (Madeleine Madden) egy szigeten találja magát, ahol rögtön figyelmes lesz egy kihaltnak hitt dodómadárra. Értetlenségét és zavarodottságát csak fokozza, miután egy második világháborús veterán kél a segítségére, ám ennek a furcsasága eltörpül amellett, hogy dinoszauruszok is róják a sziget lankáit. Helenát végül magával sodorják a rejtélyes hely hatalmi szereplői - különböző történelmi korszakokból kiragadt figurák, akik egymás kárára igyekeznek abszolút hatalomra törni az új otthonuk felett, hogy titokzatos kincsek révén visszatérhessenek saját jelenükbe, ahonnan érkeztek.

A videojátékos adaptációk visszatérő kérdése, hogy lehet-e jó feldolgozásról beszélni, amennyiben az csak a játékosoknak készült? A mezei nézők túlnyomó többségét továbbra sem a tájékozottság vagy a céltudatosság jellemzi, amikor mozifilmekről vagy streaminges kínálatról van szó, így amennyiben egy adaptáció készítői őket tudatosan kizárják, azzal alaposan megnehezítik a saját dolgukat.

Jelen sorok írója sem játszott az Arkkal, viszont a dinoszauruszok, no meg az all-star gálába illő szinkronszínész-gárda miatt a várós kategóriában landolt nálam ez a széria. Mindenféle háttértudás nélkül néztem meg a hatrészes első évadot, ám még újoncként is úgy éreztem, hogy a kezdeti izgalom és újdonság gyorsan egy repetitív középszerű tartalommá alacsonyodott.

Az Ark persze kénytelen elpuffogtatni a legnagyobb durranásait (dinoszauruszok) az elején, ám ez még nem igazolja azt, hogy a világépítésben ezután behúzzák a kéziféket. Az első két rész után viszont nem tud megújulni a széria, igazából egy helyben toporognak a hőseink, miközben el kellene hinni nekik, hogy egy hatalmas sziget fogságába estek (ennek határait csak a hatodik epizód jövőbe tekintő képkockái kezdték el kitágítani).

Egyes karakterek bár bőséges háttértörténetet kapnak, ám motivációik mégsem teljesen tisztázottak - majdnem olyan csapongóak, mint az évad világépítése idáig. A figurák súlytalanságát sajnos még olyan színészek szinkronhangjai sem tudják tompítani, mint Gerard Butler, David Tennant vagy Jeffrey Wright.

Összességében elmondható, hogy az Ark: The Animated Series készítői, Jesse Rapczak és Jeremy Stieglitz biztonsági játékkal abszolválta a nyitányt, ám ezzel valószínűleg sem a teljesen szűz nézőket, sem az Ark-játékosokat nem sikerült beszippantani. Az évadot valamilyen okból kifolyólag két részletben vetítik le, a maradék hét részt elvileg még 2024 második felében megkaphatjuk, ám kérdés, hogy erre mennyien fognak visszatérni. Ígéretet persze kapunk a dolgok felpörgésére a hatodik rész utáni kitekintőn keresztül, ám az első etap alapján nem ígéretekre kéne alapoznia a nézőnek a folytatást illetően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.