Hirdetés

Ilyen szinkronhangokkal jön a Kung Fu Panda 4

|

Po megkapta a megszokott hangját, de volt egy kényszerváltoztatás is.

Hirdetés

Noha a 2016-ban bemutatott Kung Fu Panda 3 olyan érzetet keltett, hogy teljessé vált Po története, azonban később világossá vált, hogy a Universal Pictures szeretne legalább még egy folytatást, amelyet 2022-ben be is jelentettek. A Kung Fu Panda 4 tavaly kapta meg az első előzetesét, amelyből kiderül, hogy hősünkre minden korábbinál nagyobb kihívások várnak.

Egyrészt a következő szintre kell lépnie, és spirituális vezetővé válva meg kell keresnie a következő Sárkányharcost, másrészt az életére tör egy új gonosz, az alakváltásra képes Kaméleon is, aki képes átalakulni a korábbi ellenfeleivé is. Ez egyúttal azt is jelenthetné, hogy igazi sztárgárdát köszönthetnénk a Kung Fu Panda 4 stábjában, hiszen visszatérhetnének a korábbi filmek karakterei, azonban a szinkronhangok listája alapján nem teljesen ez a helyzet.

Hirdetés

Az Örjöngő Ötös például már a trailerben sem bukkant fel, és az alábbi névsorban sem találhatjuk meg sem a karakterek neveit (mint Tigris, Majom, Sáska, Vipera és Daru), sem az őket megszólaltató művészeket (Zsigmond Tamara, Kassai Károly, Szabó Máté, Kökényessy Ági, Bor László). És ugyanez a helyzet a korábbi filmek gonoszaival is: Tai Lungon kívül - akit ezúttal is a mindig zseniális Kőszegi Ákosra osztottak - nyoma veszett Rajkai Zoltán Shenjének, és Barbinek Péter Kai tábornokának is. 

A fenti előzetesből az is egyértelművé válik, hogy Shifu mester hangját kénytelenek voltak lecserélni, hiszen Tahi Tóth László a Kung Fu Panda 3-ban még hallható volt, de 2018-ban elhunyt. Hogy az lett-e a szinkronrendező választása, akit az előzetesben hallhatunk, arra mindjárt kitérünk bővebben is. Mielőtt továbbmennénk, fontos megjegyezni, hogy az animációs filmek esetében nem ragaszkodnak úgy a stúdiók és a szinkronrendezők a bejáratott párosításokhoz, mint az élőszereplős alkotásoknál, ennek köszönhetően simán lehet, hogy évtizedes kötődések bontódnak fel ilyen esetben.

Po (Jack Black) - Gáspár András

Itt is van az első példa. Jack Blacket az esetek többségében Kálloy Molnár Péterre bízták, azonban a 2008-as Kung Fu Panda esetében úgy döntött az akkori szinkronrendező, a legendás Csörögi István, hogy a Seann William Scottot és Jamie Olivert is megszólaltató Gáspár András karakteresebb, mégis ugyanolyan játékos hangja jobban passzol Póhoz, és természetesen a későbbi részekben ez tovább lett víve. Hiába szeretjük a Black - Kálloy duót, ma már elképzelni se tudnánk Pót Gáspár András nélkül, és szerencsére a hazai rajongóknak nem is kell bosszankodniuk, ebben az esetben maradt a bevált recept. Tavaly egyébként egy másik animációs filmben, a Super Mario Bros.: A filmben másvalaki lépett Gáspár helyébe Bowserként, Gémes Antos, aki a karakter énekét is letolta. 

Zhen (Awkwafina) - Szilágyi Csenge

A film másik fontos szereplője, az először ebben a filmben bemutatkozó Zhen, egy pusztai róka, aki tolvajként tengeti az életét és elkíséri Pót a kalandja során. A rapperből lett színésznő, Awkwafina a Marvel (Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája), a Disney (Raya és az utolsó sárkány) és a Jumanji franchise-ok után a Kung Fu Panda szériában is debütál, a magyar változat esetében pedig több opció is volt hozzá: Kocsis Mariann (Gólyák), Szilágyi Csenge (Rossz szomszédság 2, Jumanji), Gáspár Kata (Ocean's 8), Berkes Boglárka (Angry Birds 2.), Solecki Janka (SpongyaBob: Spongya szökésben, A Sötét Kristály - Az ellenállás kora), Peller Anna (Raya és az utolsó sárkány), Sági Tímea (A kis hableány), valamint Gubik Petra (Shang-Chi, A rosszfiúk, Renfield) közül bárkit visszahívhattak volna, végül Szilágyi Csengére esett a választás, akit a magyar közönség leginkább Elizabeth Olsen Skarlát Boszorkánya miatt ismer, de többek között az Oppenheimeren is dolgozott (Florence Pugh). A színésznő szinkronban és színpadon egyaránt tehetséges, ezt is lazán megoldja. 

A Kaméleon (Viola Davis) - Balogh Anna

A nagybetűs főgonosz, aki alakváltásaival képes ellenfelei képességeit is birtokolni. Veszedelmes nemezisnek ígérkezik, amit az angolban a jellegzetesen rideg hangszínnel megáldott Viola Davis játéka húz alá, a magyarban ehhez nehéz lesz felnőni, de az őt eddig legtöbbször szinkronizáló Kocsis Mariann például remekül megoldotta ezt, többek között Amanda Wallerként is. A Kaméleon kapcsán viszont más elképzelése volt Nikodém Zsigmondnak: azt a Balogh Annát szemelte ki, aki Davist ugyan még sosem tolmácsolta nekünk, de Jaimie Alexandert (Thor-filmek), Stephanie Beatrizt (Brooklyn 99) és Octavia Spencert (A tehetség) már igen. Balogh Anna is kellően meg tudja acélozni az orgánumát, és benne van az a kis plusz is, amivel a magát erősebbnek tartó harcos gőgjét tökéletesen hozni tudja, így ez azon cserék egyike lehet, amik jól sülnek el. 

Shifu (Dustin Hoffman) - Márton András

Tahi Tóth László elvesztése az egyik legfájóbb, 2018-ban elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész nagy űrt hagyott maga után, emlékét pedig örökre őrizzük, többek között Alan Rickman, Jeremy Brett és Dustin Hoffman művei miatt is. Keresve sem találhattunk volna alkalmasabb színészt, aki Shifu mestert egyszerre tölti meg bölcsességgel, mégis elegánsan képes élcelődni és ugyanolyan kiválóan tud támogatni, mint harcolni. A fenti előzetesben Szacsvay László mondta fel Shifu pár mondatát, aki remek pótlásnak tűnt, sajnos a szinkronrendező helyette azt a Márton Andrást választotta, aki tavaly a Megfojtott virágokban Reviczky Gábort helyettesítette. A Jászai Mari-díjas színművésznek vannak emlékezetes munkái, elég csak A keresztapa 1-2 Sonnyjára (James Caan), a Vaklárma Wallyjára (Richard Pryor) vagy a Reszkessetek, betörők! Marvjára (Daniel Stern) gondolni, de Shifuhoz nem illik a hangja - talán a kész filmben finomítanak rajta, és nem lesz ennyire karakteridegen, de a klip alapján csalódottak vagyunk. Persze érthető Szacsvay nélkülözése is, hiszen őt már hallhattuk a Kung Fu Panda 3-ban Oogwayként, de a kényszerhelyeztre való tekintettel ezúttal kivételt lehetett volna tenni. 

Li (Bryan Cranston) - Sztarenki Pál

Újabb név, újabb változtatás. Po édesapját, Li-t már korábban is láthattuk, de csak a Kung Fu Panda 3-ban ismerhettük meg igazán, Bryan Cranstont pedig akkor Dörner György kísérte. Hogy Dörnert miért nem sikerült visszahívni, az egyelőre rejtély, de a Kung Fu Panda 4-ben már nem ő lesz Li, hanem Sztarenki Pál, aki olyan szinkronjairól ugorhat be leginkább, mint a Mission: Impossible - Leszámolás 1. rész Eugene Kittridge-e (Henry Czerny), a Testek sorozat Calloway felügyelője (Derek Riddell), a Sárkányok háza Ser Otto Hightowere (Rhys Ifans) vagy a Vaják Vesemire (Kim Bodnia). Sztarenki tehetséges színész, akinek nem okozhat problémát a feladat, de Dörner semmi mással össze nem hasonlítható hangjával nem kelhet versenyre, és nagyon fog hiányozni az, ahogy a karakter mókázásból esetlenül vált komoly témára, amihez Dörner nagyon ért. 

Han (Ke Huy Quan) - Görög László

Han, a jávai tobzoska is a Kung Fu Panda 4-ben mutatkozik be először egy tolvajbarlang vezetőjeként, akit a végtelenül szerethető, Hollywoodba a Minden, mindenhol, mindenkorral visszatérő Ke Huy Quan vállalt el. A Minden, mindenhol, mindenkorban és az Egy kínai Amerikája sorozatban is a szinkronszakma egyik legsokoldalúbb talentuma, Kerekes József szólaltatta meg, míg a Loki sorozat 2. évadában Karácsonyi Zoltán tett így, de Hannál egy harmadik opció nyert: a Martin Freemannél és Simon Peggnél hibátlanul bevált Görög László. A trailerben meg is villant egy rövid jelenet erejéig, ami elég is volt hozzá, hogy meggyőzzön minket, hogy nem lesz probléma a karakterrel. 

Valamint:

Ping uram (James Hong) - Harsányi Gábor
Tai Lung (Ian McShane) - Kőszegi Ákos
Hal (Ronny Chieng) - Keresztény Tamás
Vadkan nagyi (Lori Tan Chinn) - Sáfár Anikó

További magyar hangok: Bor László, Borbiczki Ferenc, Bordás János, Csaba Zsófia Blanka, Csuha Lajos, Farkas Fanni, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Ferenci Péter, Hamvas Dániel, Hermann Lilla, Kanyó Kata, Kis Horváth Zoltán, Kossuth Gábor, Maday Gábor, Majorfalvi Bálint, Mihályfi Balázs, Mohácsi Levente, Nádorfi Krisztina, Papucsek Vilmos, Sági Tímea, Schneider Zoltán, Schruff Milán, Sörös Miklós, Tanka Dániel, Tanka Natália, Tárnok Csaba, Varga Rókus.

Főcím: Harcsik Róbert
Magyar szöveg: Speier Dávid
Felvevő hangmérnök: Farkas László
Vágó: Kajdácsi Brigitta
Gyártásvezető: Gelencsér Adrienne
Szinkronrendező: Nikodém Zsigmond
Produkciós vezető: Hagen Péter

A szinkront a Mafilm Audio Kft készítette, a filmet a UIP-Duna Film forgalmazza. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.