Hirdetés

Ilyen szinkronhangokkal jön Scorsese új filmje, a Megfojtott virágok

|

Leonardo DiCaprio a szokásos hangját kapta, Robert De Niro viszont nem.

Hirdetés

Martin Scorsese azon rendezők közé tartozik, akiknek minden filmje ünnepnek számít - akárcsak Christopher Nolan, Quentin Tarantino vagy éppen David Fincher. Akár tetszik a végeredmény, akár nem, biztosak lehetünk benne, hogy olyan alkotással van dolgunk, ami sokáig velünk marad, és a gyorskaja hatás helyett úgy érezhetjük,  hogy igazi ínyencséggel van dolgunk. Ilyen volt nemrég Nolan Oppenheimere, és ilyen Scorsese újdonsága, a Megfojtott virágok is, amely az Apple támogatásával valósulhatott meg (a 2019-ben bemutatott Az ír pedig a Netflixnek köszönhetően jöhetett létre). 

A David Grann azonos című könyve alapján készült történet az 1920-as évekbe repít vissza minket, a helyszín pedig az oszázs indiánok földje. Az őslakosok felfedezték, hogy a földjük alatt Amerika egyik legnagyobb olajkészlete húzódik, azonban ennek a lehetőségnek a kiaknázását egy gyilkosságsorozat hátráltatja, amely miatt az FBI is nyomozni kezd J. Edgar Hoover vezetésével. 

Hirdetés

Ahogyan azt a legutóbbi trailer is megmutatta, három főszereplője lesz az eseményeknek: az indiánokat kihasználni akaró William (Robert De Niro), a közéjük tartozó Mollie (Lily Gladstone) és a kettejük közé szoruló Ernest (Leonardo DiCaprio). A magyar szinkronos kedvcsináló egyúttal arra is rávilágított, hogy míg DiCaprio esetében maradt a megszokott párosítás, addig Robert De Nirót nem a nála már sziklaszilárddá vált Reviczky Gábor szólaltatja meg. Hallgassátok meg: 

A helyettesítést sajnos kényszer szülte, de erre mindjárt visszatérünk bővebben. Az alábbiakban igyekeztünk összegezni a Megfojtott virágok szinkronstábját, kiemelve a fontosabb színészeket, és a következő oldalon még egy meglepetés-cameóról is szó esik. 

Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) - Hevér Gábor

A legelső alkalom, amikor magyarul hallhattuk itthon a színészt, az az 1991-es Rémecskék 3 volt, ahol még Bíró Attila tolmácsolta nekünk a 17 éves ifjút, majd többek között Bolba Tamás (Ez a fiúk sorsa), Bor Zoltán (Egy kosaras naplója), Alföldi Róbert (Teljes napfogyatkozás) és Markovics Tamás (Gyorsabb a halálnál) is megfordult nála, mielőtt az 1996-os Marvin szobájával Hevér Gábor felbukkant. Voltak ugyan anomáliák (Kaszás Gergő háromszor is beugrott), de innentől kezdve Hevért tekinthettük DiCaprio állandó magyar hangjának, és olyan emlékezetes filmeket jegyeznek együtt, mint a Titanic, az Eredet, a Viharsziget, a Django elszabadul, A visszatérő (amiért Oscar-díjat kapott DiCaprio), a Volt egyszer egy... Hollywood és legutóbb 2021-ben a netflixes Ne nézz fel!. Ez a duó annyira összeforrt, hogy már el sem tudnánk képzelni nélküle egy DiCaprio-filmet, hiszen a magyar művész nemcsak le tudja követni amerikai kollégáját, de karakteres orgánumával képes felerősíteni is annak játékát, ezt pedig a Megfojtott virágokban is megtapasztalhatjuk majd. 

William Hale (Robert De Niro) - Márton András

DiCaprióhoz hasonlóan De Niro esetében is idő kellett a tökéletes magyar hang megtalálásához. Eleinte többek között Schnell Ádám (Győzelemre született), Rátóti Zoltán (Taxisofőr), Selmeczi Roland (New York, New York), Máté Gábor (A szarvasvadász), Tordy Géza (Dühöngő bika, A komédia királya) és Végvári Tamás (Volt egyszer egy Amerika) is odaállt a mikrofonhoz, de 1987-ig, az Angyalszívig kellett várnunk rá, hogy a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Reviczky Gábor felbukkanjon a színen. Még ezt követően sem találtak egymásra maradéktalanul, hiszen bár többször is hallhattuk De Nirót vele, az 1998-as Roninig nem nőttek össze különösebben. Még ezt követően is előfordult egy-egy Végvári Tamás- (például a Szép reményeknél és a 15 perc hírnévnél) vagy Tordy Géza-féle (Amerikai botrány, Last Vegas) helyettesítés, de az Apádra ütök, a Még egy kis pánik, a Showtime, a Godsend, a Csillagpor, a Joker és számos más film bebiztosította Reviczky pozícióját.

Utoljára a 2022-es Amszterdamban hallhattuk őket együtt, és reménykedtünk benne, hogy a Megfojtott virágoknál megtörténik az "újraegyesülés", ha már az idei Ürömapám esetében Forgács Gábor ugrott be, azonban a hírek szerint Reviczky Gábor rákkal küzd és folyamatosan kezelésekre jár, szóval nem meglepő, hogy limitáltak a lehetőségei. Bár a színész bizakodó és őszre tervezi a visszatérést, azonban vélhetően a szinkronfelvételt még nem tudta bevállalni, ezért lehetett szükség egy másik színészre. Aki a Jászai Mari-díjas Márton András lett, akit valószínűleg a legtöbben A keresztapa 1-2 Sonnyjával (James Caan), a Vaklárma Wallyjával (Richard Pryor) vagy a Reszkessetek, betörők! Marvjával (Daniel Stern) tudnak azonosítani. A fenti trailerben már őt hallhatjuk De Niróval és egyes pillanatokban el tudta találni a Reviczkyre jellemző hanglejtést, szóval nem lesz gond, valószínűleg senkit sem fog kidobni az élményből, de egyértelműen furcsa lesz. 

Mollie Burkhart (Lily Gladstone) - Tompos Kátya

Az indián származású 37 éves színésznő viszonylag kevés kredittel rendelkezik, első komolyabb szerepe a 2013-as Beszélgetések egy indiánnal volt, azóta pedig olyan alkotásokban bukkant fel, mint a Subterranea, az Egyes nők, a First Cow, a 104-es szoba, A rezervátum kutyái és a Milliárdok nyomában. Kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy ezekben ki szinkronizálta őt, de azt tudjuk, hogy az Egyes nőkben Borbély Alexandra, a 104-es szobában pedig Vámos Mónika, amikhez képest a Megfojtott virágok - amiért a visszajelzések alapján néhány díj is befigyelhet a színésznőnek - egy teljesen új felállást vonultat fel: ebben a Jászai Mari-díjas Tompos Kátyát választották Gladstone-hoz. Tompos még egyik külföldi színésznőnél sem honosodott meg, bár Freida Pinto (Gettómilliomos), Kerry Washington (Kínzó közelség), Anna Kendrick (Fifti-fifti), Lily Collins (Tükröm, tükröm), Amanda Seyfried (Hogyan rohanj a veszTEDbe), Emily Mortimer (Viharsziget) és Keri Russell (Kokainmedve) esetében is próbálkozott. Talán Gladstone-nál megmarad, és a film sikere esetén többször is összekerülnek majd. 

Tom White (Jesse Plemons) - Hajdu Tibor

Kirsten Dunst férjénél több magyar színész is versenyben van az állandó titulusért: a Breaking Bad sorozatban Posta Victor, az Épülő vonzerő szériában és egyes filmekben (Paul, The Master) a Family Guy Quagmirejeként brillírozó Seder Gábor és az utóbbi évek felhozatalával Elek Ferenc (Éjszakai játék, Agancs, Dzsungeltúra, Júdás és a Fekete Messiás, A kutya karmai közt) is versenyben volt. Plemons benne volt Scorsese előző filmjében, Az írben is, ahol Előd Álmosra bízták, viszont a szinkronrendező nem az említettek közül hívott vissza valakit a Megfojtott virágokhoz, hanem Hajdu Tibor mellett döntött, aki a Tenetben és a 2022-es Batmanban Robert Pattinsonnál, a netflixes Fubar sorozatban pedig Travis Van Winkle karakterénél bizonyította tehetségét. Meglehetősen érdekes választás, hiszen a trailerben hallható egy-két mondat alapján Hajdu orgánuma nem feltétlenül illik Plemons stílusához, de várjuk meg a teljes filmet a konklúzióval. 

W.S. Hamilton (Brendan Fraser) - Vida Péter

Az Oscar-díjas színész meglehetősen viharos pályafutást tudhat magáénak, amelyhez idomul a magyar szinkron is: az 1991-es Gyilkossággal vádolvában még Haás Vander Péter szólaltatta meg, aztán ment a kísérletezés többek között Boros Zoltánnal (Kőbunkó), Minárovits Péterrel (Vágyak csapdájában), Stohl Andrással (Húszdolláros komédia), Schnell Ádámmal (Az őserdő hőse) és Széles Tamással (Csapás a múltból), aztán elérkeztünk A múmia 1999-es bemutatásához, ahol Viczián Ottóra került sor, aki pazarul hozta Rick O'Connell karakterét és később ez a duó A múmia-folytatásokon kívül is megmaradt olyan filmeknél, mint a Bolondos dallamok - Újra bevetésen és a Tintaszív. Időközben viszont felbukkant Frasernél egy kevésbé karakteres, de a komikumot jobban elcsípő szinkronhang is Széles László személyében, aki a 2000-es A bájkeverővel tűnt fel, és 2009-ben visszatért az Utazás a Föld középpontja felé kapcsán, majd még néhányszor. Sajnálatos módon egyikük sem ragadt meg Frasernél ezután: a Doom Patrol sorozatban Csík Csaba Krisztián, a Semmi hirtelen mozdulatban Bognár Tamás, a filmes visszatéréseként jellemzett A bálnában pedig Mészáros Máté lett a befutó (utóbbi abszolút mellényúlás volt, és ezzel nem a művész érdemeit firtatjuk). A Megfojtott virágoknál újabb kísérletnek lehetünk majd fülltanúi: a Thália színház színművészét, Vida Pétert választotta a szinkronrendező, akihez a Space Jam - Új kezdetben (Don Cheadle), a Sweet Tooth: Az agancsos fiúban (Adeel Akhtar) és a Sandman: Az álmok fejedelmében (Patton Oswalt) is volt szerencsénk, de egyelőre fejben nem tudjuk elképzelni Fraserhez, kockázatos.

Leaward ügyész (John Lithgow) - Barbinek Péter

A kétszeres Golden Globe-, Tony-, valamint hatszoros Emmy-díjas színész már a 80 felé közelít, de még mindig rendíthetetlenül dolgozik. Az utóbbi években A koronában (Winston Churchillként), a Botrányban, a Perry Masonben, a Kedvencek temetője rebootban és A nagy öregben is ki tudott tűnni, és már 2024-re is vannak projektjei, szóval még nem vonul nyugdíjba. Martin Scorsese is számolt vele egy kisebb szerepben, amelyhez nem Konrád Antal (Botrány), Harsányi Gábor (Perry Mason, Kedvencek temetője) vagy Tordy Géza (A majmok bolygója: Lázadás) aszisztál, hanem a Jászai Mari-díjas Barbinek Péter, aki az ISZDb adatbázisa szerint a legtöbbször, tíz alkalommal szinkronizálta eddig, legutóbb a 2022-es netflixes A buborékban, de ők jegyzik együtt A koronát, a Tökéletes hang 3-at és a Dreamgirls-t is. Barbinek egyébként is egyike az élő szinkronlegendáknak, aki többek között olyan színészek játékát emelte új szintre, mint Dean Norris, Donald Sutherland, Christopher Walken, J.K. Simmons és Richard Jenkis, szóval bárkihez is választják ki, csak nyerhetünk vele. 

Lapozz tovább, ha kíváncsi vagy a cameóra, de csakis akkor, ha nem zavar a spoiler!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.