Hirdetés

Minden, amit a Doctor Who 14. Doktoráról tudni érdemes

|

A napokban jelentették be, hogy a kultikus brit sorozat, a Doctor Who, magyarul Ki vagy, doki? főszerepét a következő évadtól Ncuti Gatwa veszi át. Bemutatjuk a színészt röviden.

Hirdetés

Ncuti Gatwa lesz a sorozat 14. Doktora (azokat számolva, akik hivatalosan kaptak számot), ezzel pedig történelmet ír, mivel ő lesz első fekete, aki egy teljes évadon keresztül alakítja az Idő Lordot. Ncuti Jodie Whittaker helyére lép, aki pedig az első női doktor volt, de most a távozás mellett döntött. A rajongók jelentős része üdvözölte a castingot, sőt voltak olyanok, akik pont Ncuti Gatwa miatt szeretnék majd elkezdeni a sorozatot, de akadtak negatív hangok is, akik támadták a színészt. A Doctor Who írója, Russell T Davies visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint pusztán a "sokszínűség és reprezentáció" miatt választották ki a fekete színészt a Tardis új gazdájának.

Hirdetés

A showrunner szerint Ncuti Gatwa volt a legjobb, már akkor érezni lehetett, amikor a szobába lépett. De természetesen fontosnak tartja a társadalmi kérdéseket is:

"A sokszínűség és a reprezentáció nagyon fontos. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy leülhet és megnézheti a Doctor Who következő fantasztikus 45 perces epizódját a Doktorral, aki a szörnyekkel küzd, mint mindig. Mindig volt mondanivalóm a drámáimban, és mindig is lesz" - mondta Russell T Davies.

Az új Doktor várhatóan októberben egy különkiadásban mutatkozik be. De honnan lehet ismerős Ncuti Gatwa és mit érdemes tudni róla?

Ncuti Gatwa egy ruandai-skót színész, aki 1992. október 15-én született a ruandai Kigali Nyarugenge nevű részén, de Edinburgh-ban és Dunfermline-ban nőtt fel Skóciában. Ezzel ő a negyedik Doktor, aki skót földön nevelkedett, Sylvester McCoy (Dunoon), Peter Capaldi (Glasgow) és David Tennant (Bathgate) után.

Leginkább a Netflix Szexoktatás (Sex Education) című sorozatából lehet ismerős, amiben a kedves és karizmatikus Eric Effiong alakítja, aki egy meleg diák, és a legjobb barátja a főszereplő Otis Milburnnek (Asa Butterfield), aki szexuális tanácsokat ad a társainak. A színész három BAFTA TV-díj jelölést kapott a szerepért, és BAFTA Scotland-díjat is nyert a sorozatban nyújtott teljesítményéért. A tabu témákra építő sorozat óriási rajongótábornak örvend, érdemes megnézni, ha kíváncsi vagy, mire képes a színész. Bár valószínűleg merőben másmilyen lesz majd Idő Lordként, mint az útját kereső tinédzser fiúként.

Ezt megelőzően Gatwa szerepelt a BBC Bob Servant (2014) című sitcomjában és a Stonemouth (2015) regény televíziós adaptációjában, valamint a 2019-es Horrible Histories: The Movie - Rotten Romans című filmben és a 2021-es Az utolsó szerelmes levélben. 2023-ban a Greta Gerwig által jegyzett Barbie filmben is feltűnik majd Margot Robbie és Ryan Gosling oldalán, de előtte még idén felbukkan egy videojátékban, a Grid Legends-ben, amelyben ő a versenyjáték történetének főhőse. 

De Gatwa nemcsak a képernyőkön, hanem a színpadon is jól érzi magát. Első komolyabb szerepe a 2013-as Victóriában volt, azóta pedig felbukkant olyan darabokban, mint a Tíz kicsi néger (Anthony James Marston), a Rómeó és Júlia (Mercutio) és a Szentivánéji álom (Demetrius). 

Visszatérve a Doktorhoz, Ncuti Gatwa már 2022 februárjában megkapta a szerepet, amit szerinte trükkös volt titokban tartani.

"Nem igazán vannak szavak arra, hogy leírjam, mit érzek. A mély megtiszteltetés, az izgatottság és persze egy kicsit a félelem keveréke. Ez a szerep és a sorozat olyan sokat jelent oly sokaknak a világon, köztük nekem is, és a hihetetlenül tehetséges elődjeim mindegyike a legnagyobb gondossággal kezelte ezt az egyedülálló felelősséget és kiváltságot. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy én is így tegyek" - foglalta össze az érzéseit a szerep kapcsán.

Majd a showrunnerre is kitért:

"Russell T Davies majdnem olyan ikonikus, mint maga a Doktor, és az, hogy vele dolgozhatok, egy valóra vált álom. Az írásai dinamikusak, izgalmasak, hihetetlenül intelligensek és pezsegnek a veszélytől. Egy színész metaforikus játszótere. Az egész csapat annyira befogadó volt, és valóban a szívüket adják a sorozatnak. És bármennyire is ijesztő, tisztában vagyok vele, hogy egy igazán támogató családhoz csatlakozom. A Doktorral ellentétben nekem talán csak egy szívem van, de teljesen beleadom ebbe a sorozatba."

Steven Moffat forgatókönyvíró, és a Doctor Who korábbi showrunnere is nagyon elégedett Ncuti Gatwa castingjával.

"Láttam az új Doktort akcióban. Csodálatos: egyszerre egy teljesen új hős és ugyanaz a csodálatos, őrült, öreg Doktor, akit mindig is ismertünk. Bízz bennem."

- biztosította a rajongókat, hogy szerinte is remek választás történt.

Gatwa Instagramon először emojikkal közölte a követőivel, hogy megkapta a szerepet, két szívvel és egy kék, a Tardist szimbolizáló négyzettel. Később pedig közös képet posztolt Russell T Daviesszel a BAFTA díjátadóról. Ncuti Gatwa nagyon eltökéltnek tűnik, mi már nagyon várjuk, hogy megismerhessünk Doktorként is. Reméljük, jól sikerül vennie ezt a komoly akadályt.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.