Hirdetés

Örök tél beszámoló - ezt kell tudni a Félvilág alkotóinak új filmjéről

|

A berni követ és a Félvilág után egy zord kényszermunkatáborba kalauzolja a nézőt a már összeszokott alkotópáros, Szász Attila és Köbli Norbert. Részt vettünk az Örök tél sajtótájékoztatóján, meséljük, hogy mit hallottunk.

Hirdetés

A második világháború végén százezreket hurcoltak el munkatáborokba, amelyről a hazatérőknek Rákosi parancsára hallgatniuk kellett. A GULÁG-GUPVI Emlékév támogatásával elkészülő Örök tél egy személyes történet keretén belül fogja bemutatni történelmünk eme borús szakaszát.

Hirdetés

A történet főszereplője Irén (Gera Marina), akit férje távollétében hurcolnak el falvából az orosz katonák, és egy Ukrán szénbányába szállítják, ahol szerencsétlen sorstársaival együtt kényszermunkára fogják őket. Itt ismerkedik meg egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándorral), aki megtanítja neki, hogy élje túl ezt a poklot.

Érdemes egy bekezdést szánni a gulág és a gupvi közötti különbségre, hiszen leginkább az előző kifejezés közismert. A gulág lágerek lakóit egyenként, személyre szóló, többnyire koholt vádak alapján szállítottak el legtöbbször Szibériába, míg a gupvi lágerekbe mindenhonnan összefogdostak embereket azzal az egy céllal, hogy meglegyen a kellő létszám. Az Örök tél a gupvi táborokba elhurcolt áldozatokról szól majd.

A rendezői székben A berni követ és a Félvilág rendezője, Szász Attila foglal helyet, a forgatókönyv megírásával pedig Köbli Norbertet bízták meg, aki az előző két film és a nemrég bemutatott Szürke senkik történetét is papírra vetette. Az alkotók egyik fő célja távol maradni az ezerszer látott kliséktől, és egy színészközpontú filmet kreálni:

Amikor nekikezdtünk a projektnek, akkor szembesültünk azzal, hogy ilyen témában nagyon sok film született már, amiknek kliséit, hatását óhatatlanul érezzük, és az emlékeinkben él. Ezektől megpróbálunk távol maradni, és a saját verziónkat megfilmesíteni.

A főszereplőt alakító Gera Marina, - akit a Szabadesésben láthattunk - és Csányi Sándor mellett felbukkan még Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Gáspár Tibor, Für Anikó és Takács Nóra Diána is. A hitelesség okán a szovjet katonákat orosz anyanyelvű színészek fogják játszani.

A forgatás február 26-án veszi kezdetét, onnantól kezdve 20-30 nap áll rendelkezésükre, hogy felvegyék a szükséges jeleneteket, majd egy év múlva, 2018. februárjában fogják bemutatni az Örök tél című filmet, amelynek hivatalos plakátját alább láthatjátok. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.