Hirdetés

Öt rapper, aki betört Hollywoodba

|

Ludacris születésnapja kapcsán összeszedtük a kedvenc színésznek álló rappereinket.

Hirdetés

Egyáltalán nem újdonság az, ha valaki zenészként kipróbálja tehetségét a filmvásznon (ahogy a fordított felállásra is van példa). Elvis Presley is szerepelt filmben, Jennifer Lopez is jelen van mindkét iparban. Mi most jelenlegi cikkünk keretén belül specifikusan a rapperekre koncentráltunk és olyan, rapben utazó előadóművészeket szedtünk nektek össze, akik kisebb vagy akár nagyobb kitérőt tettek a filmvászonra.

Hirdetés

Ice Cube

Ice Cube-ot ugyan mostanában inkább sokadrangú komédiákkal, vagy akciókomédiákkal hozzuk összefüggésbe (már ha a filmes vonalat nézzük), de ha jobban megnézzük, hogy milyen címeket köthetünk hozzá, akkor láthatjuk: nem volt híján ambíciónak sem. A zeneiparba a nyolcvanas években rappelte be magát, ő volt az egyik solo-rapper az N.W.A. Straight Outta Compton című lemezén, hogy aztán a kilencvenes években saját stúdióalbummal is jelentkezzen (ez volt az AmeriKKKa's Most Wanted). A filmiparba is a kilencvenes években kezdett el munkálkodni: 1991-ben debütált a Fekete vidék című alkotásban, mely hasonlóan dühös elánnal beszélt rasszizmusról, fiatalkori bűnözésről, mint tette azt a rapper a zenéjén keresztül. Később jött még a Megoldatlan egyenletek (szintén John Singleton rendezésében), ami hasonló kaliberű mozi volt. Ezekben a filmekben teljes jogú színészként vett részt, amely munkájával kivívta a kritikusok figyelmét is, mint új tehetség.

Sztár azonban, illetve kvázi márkajelzés akkor vált belőle, amikor szerepet vállalt a Végre péntek című echte füves komédiában, mely filmben Chris Tucker partnereként igyekszik összeszedni egyetlen nap leforgása alatt néminemű pénzt - hogy kifizesse adósságát. Ez volt az a film, ami aztán definiálta Cube későbbi szerepvállalásait és mozgóképes perszónáját: a nagyszájú, vicceskedő, keménykedő figurát, akinek a töke tele van mindennel. Volt még egy-két film, amiben ezen tudott némileg változtatni, és ahol megfelelő történetben bizonyíthatta színészi rátermettségét: ilyen volt a Birkanyírás, valamint David O. Russell Sivatagi cápák című műve. Cube legutóbb 2018-ban jelentkezett újabb albummal, filmben pedig majd legközelebb Timbur Bekmambetov sci-fijében láthatjuk majd.

Eminem

Ő picit kilóg a sorból, abból a szempontból, hogy nehéz teljes jogú színészként tekinteni rá, hiszen eddig egyetlen főszerepe volt csak mozifilmben. Viszont az volt annyira erős (akár ha a rendezést, akár ha az ő színészi alakítását nézzük), hogy felvegyük a listára. Ez volt a 8 mérföld című film, mely Curtis Hanson rendezésében készült el és amelyben olyan színészek társaságában onthatta magából a rímeket, mint Kim Basinger, valamint a tragikusan fiatalon elhunyt Brittany Murphy. Eminem az alakításával több jelölést és díjat is bezsebelt, még egy Oscart is kapott - igaz, ezt már a film betétdaláért, a Lose Yourself-ért. A rappernek egyébként nem áll szándékában visszatérni a színészkedéshez, köszöni szépen, neki elég ha éppen néha megtalálják apró szerepek (egyszer a törtetők című sorozat egy epizódjában is szerepelt), de az ő igazi szenvedélye a zene. 

Will Smith

Smith-nél az a helyzet, hogy őt inkább ismerjük színészként, akinek volt zenei karrierje, mint fordítva. Nem véletlen, a The Fresh Prince művésznéven rappelgető ifjonc a kilencvenes években egy-két nyári sláger legyártása mellett olyan filmekben avanzsálódott filmsztárrá, mint a Bad Boys, A függetlenség napja, valamint a Men in Black. Zeneileg legtöbbször tényleg inkább a nagyközönség kiszolgálása mozgatta, minden mélységet kizárva, viszont a mozi már más tészta: ugyan több olyan darab is becsúszott, amely a popcorn-kategóriába tartozott (és amely kultikussá vált később, mint például a Bad Boys), de mindig igyekszik/igyekezett izgalmas drámai szerepeket vállalni. Játszott már Robert Redfordnál (Bagger Vance legendája), alakította Muhammad Alit Michael Mannél, de ha kellett, akkor M. Night Shyamalan filmjében próbálta túlélni a vadont fiával, Jaden Smith-szel (A Föld után). Újabban sajnos az Oscar-gálán leadott pofonja miatt emlegették sokan, és kevésbé az amúgy egészen jó Richard-király-beli alakítása révén. Reméljük, elmúlik ez az időszak. 

Tupac

Tupac Shakur előtt állhatott volna legalább olyan szép és nagy színészi karrier, mint amilyen zenei, de 1996 szeptemberében, 25 évesen véget ért minden számára. A rendkívül fiatalon elhunyt rappernek csak néhány filmszerep jutott, ezek többsége kevésbé ismert a nagyközönség számára (ahogyan Ice Cube, úgy őt is szerepeltette John Singleton egy filmjében, ez volt a Hazug igazság) és némelyik B-kategóriásnak nevezhető. Viszont 1997-ben mutatták be Az utolsó belövés című filmet, melyben Tim Roth-szal játszhatott együtt és amelyet a kritikusok is keblükre öleltek. Ebben a filmben Roth és Shakur két drogfüggő jóbarátot alakít, akik - miután egy közös barátjuk meghal túladagolásban - kétségbeesetten igyekeznek letenni a szert. A dolgok azonban nem úgy alakulnak, ahogyan eltervezik. Nyers, fekete humorral átitatott filmről van szó, amely mindkét főszereplő egyaránt tudta bizonyítani, hogy értik a szakmájukat. Tupac-nak életében hat stúdiólemeze jelent meg, majd még egy tucatnyi posztumusz album. A rapzenét illetően az egyik legnagyobb hatással bíró zenészként tekintenek rá még ma is. 

Ludacris 

Természetesen őt sem hagytuk ki a sorból, lévén, hogy most töltötte be szeptember 11-én a negyvenötödik születésnapját. A polgári nevén Chris Bridgers néven ismert rapper 1999-ben kezdte pályafutását, mint zenész (ez volt az Incognegro című lemez), majd a későbbiekben még nyolc albumot jelentetett meg. Színészként leginkább a Halálos iramban-filmekből ismerhetjük őt Tej-ként, ahol szórakoztató comic relief-ként van jelen majd minden részben. Természetesen nem akarjuk ennyivel leírni a filmes karrierjét, botorság volna tőlünk, hiszen amúgy is látszik, hogy van affinitása arra, hogy azért komolyabb szerepeket is bevállaljon hébe-hóba. Ilyen volt Paul Haggis Ütközések című drámája, amelyért SAG-díjat is kapott, valamint felbukkant Garry Marshall Szilveszter éjjel című, több sztorit egybefésülő filmjében is. Szinkronszínészként is elvállal néha ezt-azt, illetve állandó jelleggel szerepelt hangként a Karma's World-ben is, melyet a Netflixen lehet megnézni. Újabban a szintén Netflixes End of the Road című akciófilmben láthatjuk Queen Latifah mellett, de ne féljünk egyet se, mert aztán érkezik lassan a Halálos iramban tizedik etapja. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.