Hirdetés

Pilot: Star Wars: The Bad Batch

|

Egy háború véget ér, egy másik elkezdődik.

Hirdetés

Szinte nyílt titoknak számított, hogy a Disney nem fogja egyhamar ismét jegelni a tavaly feltámasztott A klónok háborúját, hisz mi értelme lenne dollármilliókat beleölni a Lucasfilm Animation újraindításába, ha aztán egy évad után megint leállítanák? Na ugye. Akik követték a klón háborúkat lezáró hetedik befejező évadot, azok már minden bizonnyal kívülről fújják a The Bad Batch, avagy a "rossz osztag" névre hallgató kísérleti klón különítmény tagjainak nevét. Az egyedi mutációkkal rendelkező klónok amolyan különleges haderőként, rendszerint elsőre lehetetlennek tűnő küldetéseket teljesítve szolgálták a Köztársaságot, egészen addig, mígnem egy szempillantás alatt az egész általuk ismert világ a feje tetejére nem állt.

Hirdetés

A The Bad Batch hetvenöt perces pilotként funkcionáló mozifilmje nem sokkal a 66-os parancs előtt dob be minket a frontvonalak egyikén zajló akció közepébe, ahol aztán Dave Filoniék rögtön magukra is haragítják a rajongótábor egy részét: egy várható, ám mégis nagyon meglepő cameo szereplő történetének megbolygatásával. Az itt bekövetkező retcon engem személy szerint nem hatott meg túlzottan, mivel az elmúlt években már teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy bár a Lucasfilmnél mindent elkövetnek a képregények, regények, videojátékok, élőszereplős és animációs sorozatok közti koherencia megteremtésére, néha megesik, hogy bele kell nyúlni az addig bescar keménységűnek hitt idővonalba. Meg amúgy is, nem ez az első eset, hogy a Lucasfilm felülírja egy korábbi kánonnak számító portéka történetét, ahogy tették azt pl: az Ahsoka regénnyel. Tisztában vagyok vele, hogy az alkotók eme húzása rányomhatja majd a bélyegét a The Bad Batch végső megítélésére, azonban őszintén remélem, hogy a rajongók képesek lesznek a nagyobb képet szemlélni ahelyett, hogy már megint egy Az utolsó Jedik-féle polgárháborút robbantanak ki.

Na de akkor milyen is a The Bad Batch legelső önálló kalandja? Elintézhetném az egészet annyival, hogy a pilot akár A klónok háborúja részeként is debütálhatott volna, mivel a történetvezetés, az animáció és a hangok szinte megszólalásig ugyanazt a rendkívül magas minőséget képviselik - sőt talán itt-ott még sikerült is rákontrázniuk arra -, amihez már hozzászokhattunk Dave Filoniék hét évadot megélt magnum opusa alatt. A hasonlóságok ellenére viszont a The Bad Batch már az alapoktól kezdve egy jóval sötétebb hangulattal operál, mely a pilot alapján inkább a felnőtt közönséget igyekszik megcélozni, mivel hiába vannak jelen most is a viccesnek szánt pillanatok, ezek is inkább a feszültség oldását szolgálják, mintsem a gyerekek megnevettetését. Ezzel önmagában véve nincs is semmiféle probléma, hiszen a történet mégiscsak a galaxis egyik leggonoszabb, egyben legizgalmasabb időszakába kalauzol el minket, ahol az egyelőre gyermekcipőben járó Birodalom, bár papíron sikerrel vette át a hatalmat, a gyakorlatban viszont még közel sem tudta megszilárdítania hatalmát.

Összegezve, habár a Lucasfilm Animation technikai oldalról nézve nagyon kitett magáért, a The Bad Batch pilotjának leheletvékony cselekményére rápillantva mégis kitűnik, hogy a majdnem másfél órás játékidő ellenére ezúttal is inkább csak ígéretet kapunk az előttünk álló nagy kalandra, ahogyan azt már láthattuk a Star Wars: Lázadók esetében. Ennek fényében úgy hiszem mindenki jobban járt volna, ha a nemzetközi Star Wars nap alkalmából a pilot mellé rögtön megkapjuk a pénteken érkező második részt is, amely remélhetőleg most már láncaitól megszabadulva valóban elkezdi nekünk bebizonyítani, hogy méltó örököse lehet nem is egy, de rögtön két nagyszerű Star Wars animációs sorozatnak. Mert a potenciál ezúttal is megvan, minden más pedig csak azon múlik, hogy az alkotóknak volt-e elég ereje hozzá, hogy újfent túlszárnyalják korábbi önmagukat.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.