Hirdetés

Rangsoroltuk az élőszereplős Batman filmeket

|

Tíz Batman film, hét színész és több, mint ötven évnyi képregényfilmes történelem.

Hirdetés

Egy hónapja debütált az új Batman film Matt Reeves rendezésében (kritikát és kibeszélőt is írtunk róla, olvassátok őket szeretettel!), úgyhogy szerkesztőtársainkkal elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy összehasonlítsuk és rangsoroljuk az összes eddigi élőszereplős, önálló Batman filmet. Ebből fakadóan kihagytuk az animációs filmeket, így például a LEGO Batmant is, pedig azért fájt a szívünk.

Hirdetés

10. Batman (1966)

A Denevérember '66-os iterációja lényegében egyfajta ellenszere mindannak, amit mostanában, az elmúlt években műveltek a karakterrel. Színes-szagos kosztümök, kellemesen zsibbasztó poénok jellemzik és alapvetően mindent megtesz annak érdekében, hogy ne vetesse magát halálosan komolyan. Az azonos című televíziós sorozat alapján készült film az első egész estés változata volt a Bőregérnek és ez volt egyben az első alkalma annak is, hogy a vásznon csaphatott össze Batman Jokerrel, Pingvinnel és a Macskanővel, valamint Rébusszal. Igazi mosolyfakasztó blődli ez, amelynek szellemisége - ha tetszik, ha nem - hatással volt az elkövetkező adaptációkra. Akár a Schumacher-filmeket nézzük (amely részben ezt a fajta parádés, bohóckodós hangvételt szerette volna megidézni), akár a többit, amely viszont merőben, tudatosan eltávolodott ettől a stílustól. Listánkon azonban ez csak a sereghajtásra volt elég, de utolsónak is kell lennie valaminek. 

9. Batman és Robin (1997)

A Joel Schumacher-film, ami elődjéhez hasonlóan nem csak a Batman, de a szuperhősfilmekre is alaposan rányomta a bélyegét a '90-es évek közepén. Val Kilmer után ezúttal George Clooney öltötte magára azt a fekete denevérgúnyát, amin a kosztümösöknek hála ismét különös hangsúlyt kaptak a mellbimbó körüli részek. A filmről egyébként kár és nem is igazán lehet érdemben beszélni, mindenki tudja mekkora zakó lett, úgyhogy csak pár pillanatot sorolnánk fel, emlékeztetőül: Schwarzenegger szóviccekkel teletömött Mr. Fagya, egy gyalázatos Bane adaptáció, a Batman hitelkártya, az elcsépelt Batwoman vagy a Batman és Robin közötti gyerekes adok-kapok. Uma Thurman Méregcsókja talán az egyetlen üde fénypontja ennek a túltolt és elnagyolt Batman kalandnak, ami szinte bűnös élvezetnek is... bűn.

8. Mindörökké Batman (1995)

Nem sokkal ugyan, de mindenképp fogyaszthatóbb a folytatásnál Schumacher első Batman mozija. Val Kilmer Bruce Wayne-je legalábbis mindenképp működik és Nicole Kidman Chase Meridianjával jó párost alkotnak, miközben egyre mélyebb belátást kaphatunk a férfi traumáiba. Chris O'Donnell is egészen jól hozza Robint, itt még valamennyire működik az a kémia Batmannel, ami a folytatásban teljesen eltűnik a két főhős között. Ami pedig a gonoszokat illeti, nos: Jim Carrey Rébuszként és Tommy Lee Jones Kétarcként is mindketten inkább Jokert alakítottak - eltérő módon ugyan, de végig ripacskodják a filmet. Noha azt tényleg nem lehet elvenni tőlük, hogy akad azért egy-két szórakoztató pillanata mind a kettő karakternek. Viszont, ha minőségi Batman filmet szeretnénk nézni, ne ez legyen az első választásunk.

7. Batman Superman ellen: Az igazság hajnala (2016)

A Warner nagy univerzum építőstervei a DC-s karakterekkel noha 2013-ban már elkezdődtek az Acélemberrel, de a startpisztoly eldurranását jelző Batman v Superman-re 2016-ig kellett a rajongóknak várniuk. A stúdió úgy döntött, hogy Henry Cavill ellen végül Ben Afflecket küldi harcba, aki egy sokat látott, megkeseredett és kiégett Bruce Wayne-t formált meg a nagyvásznon. Az eredményt már jól ismerjük: a 2010-es évek egyik legmegosztóbb képregényfilmje lett a "BvS", az egyéni szerkesztői rangsorokban is láthattuk egyaránt a top 5-ben és az utolsó helyen is. Habár Batman ábrázolásával kapcsolatban nem kevés kérdés és kritika merül fel Snyder művében, abban a filmet egyaránt utálók és éltetők is kezet foghattak, hogy Affleck remek "idős" Bruce Wayne volt, akit mindenképp érdemes lett volna később - értelmesebb keretek között - körbejárni és mélyíteni. (Mivel Az Igazság ligája inkább csapat-, mintsem önálló Batman film, így sem a Whedon, sem pedig a Snyder-féle verziót nem találjátok a listánkon.)

6. Batman visszatér (1992)

Tim Burton a folytatásban már kissé kevésbé érezte jól az arányokat, mint a '89-es első filmjében, amit a listán egy előkelőbb helyen találhattok mindjárt. Itt már többször billent át a bizarr, groteszk és olykor "röhejes" végletekbe, főleg ha Danny DeVito Pingvinjére gondolunk - erős ambivalens érzéseket keltve a karakter tragédiáját figyelembe véve. Viszont ha a Batman visszatér kerül szóba, akkor valószínűleg mindenki Michelle Pfeiffer lehengerlő Macskanőjére fog gondolni: Pfeiffer az esetlen Selinából mesteri mód vált a karizmatikus, ördögien veszélyes Macskanővé, aki Michael Keaton Batmanjéhez hasonlóan a nézők fejét is elcsavarta egy életre.

5. A sötét lovag: Felemelkedés (2012)

A Nolan-trilógia egy erős kezdés és egy még erősebb folytatás után sajnos nem tudta teljes egészében beváltani a hozzá fűzött reményeket és óriási elvárásokat a 2008-as elődje után. Ledger tragikus halála is alaposan kihatott a filmre, aminek végül a záró felvonása a bombás történetszállal elviszi a filmet egy kiszámítható, már-már buta blockbuster szintjére. Félreértés ne essék: az alakítások itt is pazarok, Tom Hardy Bane-jétől megfagy a vér az ereinkben, Anne Hathaway egy roppantul pimasz és elbűvölő Selina/Macskanő (nem kevés társadalomkritikával megspékelve), Christian Bale pedig végre igazán megvillanthatta színészi tehetségét az összetört Bruce-ként/Batmanként. Az utolsó fél óráig egyébként tényleg egészen rendben van ez a film és bőven agyonveri a legtöbb másik képregényfilmet, csak sajnos a "hazafutás" már botladozásba torkollott.

4. Batman (1989)

A kvázi elsőnek tartott élőszereplős Batman filmet a legendás Tim Burton szállította el nekünk 1989-ben, ahol is a gótikus stílusú Gothamben a rendező egyszerre komor és bizarr stílusjegyei találkoznak. Michael Keaton Bruce Wayne-je egy magányos, kissé bohókás karaktert fest a vászonra, amibe Jack Nicholson ikonikus Joker alakítása visz színt, kimaxolva a már említett "burtoni" irányzatot. Danny Elfman zenéje bőr alá kúszó és megbabonázó (a Descent Into Mystery a mai napig pörög), Gotham városa pedig - habár természetesen a későbbi, realisztikustól távol áll - egy egészen egyedi és különleges atmoszférával ijeszt el és csalogat minket egyszerre. Egy remek Batman film ez, ami csak azért marad le a dobogóról, mert egy picit már öregecske szegény. És hát a következő három film valljuk be, elég magasra tette a lécet...

3. Batman: Kezdődik! (2005)

"Nem az számít, mi van elrejtve. Csak az számít, amit teszek" - hangzik el Christian Bale dörmögő mély hangján a Batman: Kezdődik! egyik legerősebb tételmondata. Nolan Batman mozija a Schumacher filmek csúfos fogadtatása után egy új közönség számára szerette volna megismertetni modernizált, realisztikus köntösben az egyik - ha nem a - legikonikusabb képregényhőst. A film a félelem motívumát felhasználva szolgál egy roppantul erős eredettörténetként a köpenyes igazságosztó számára, a Nolanre jellemző nemlineáris narratívába csomagolva. Bale ügyesen bemutatta, hogy mind Bruce-ként, mind Batmanként állni fogja a próbát, nálunk is méltó mód megszerezvén a harmadik helyet.

2. Batman (2022)

Áradoztunk nem is oly rég Matt Reeves detektív noir megközelítéséről a legújabb Batman filmben, amiben ezúttal Robert Pattinson ölthette magára a fekete bőrgúnyát. A film erényét mindenképp a már említett nyomozós aspektus és Pattinson játéka (még a maszk alatt is) adja, egy a szó minden értelmében sötét pszicho-thrillerben. Rébusz áldozatai a Gothamben megbúvó korrupció újabb és újabb bugyraiba vezetnek el bennünket, miközben a gyász és harag fűtötte Batman - szinte hátrahagyva életét Bruce Wayne-ként - próbál az ügy végére járni, és megmaradni önmagának. Parádés film és ígéretes kezdet egy újabb generáció számára (még erősebb is, mint a Kezdődik! volt anno), ám az aranyérmesünket a listán ember és denevér legyen a talpán, aki képes lesz valaha letaszítani a trónról.

1. A sötét lovag (2008)

Őszintén, megleptünk bárkit is? Nem hisszük, hogy lehetne bármi újat is írni erről a filmről, illetve annak zsenialitása kapcsán. Nolan egy mesterművet rakott le a képregényfilmes zsáneren belül (még ha annak realisztikussága pont, hogy kissé szembe is megy a képregények színes-szagos és bizarr világával), amiben gyakorlatilag csak nagyítóval tudnánk hibát keresni. De se Christian Bale Batmanjében, se Michael Caine Alfredjében, se Gary Oldman Gordon felügyelőjében, sem Aaron Eckhart Harvey Dentjében/Kétarcában nem akarunk. A megboldogult Heath Ledger Oscar-díjas alakításában pedig őszintén nem is lehetne, a színész és a karakter szinte minden képernyőn töltött másodperce aranyat ér. Méltó módon csücsül itt tehát a listánk tetején, szóval Matt Reeves csapatának bizony fel van adva a lecke a 2022-es film folytatásához.

Mi ilyennek láttuk az eddigi Batman filmeket, a ti sorrendetek miben térne el?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.