Hirdetés

Riddick és Rambo - Elődeikkel szakító folytatások 2. rész

|

Egy elkeseredett veterán gyilkológéppé züllése és a legjobb védekezés a támadás alkalmazása: egyik-másik film folytatására rá sem lehet ismerni.

Hirdetés

Ha kimaradt volna, mindenképpen olvassátok el a cikk első részét!

Rambo 2

Beszédes, hogy Rambo szerepére anno más színészek mellett a nem éppen herkulesi fizikumával hódító Dustin Hoffmant is kinézték az illetékesek. De ő túlságosan véresnek találta a vietnámi háború poklát megjáró veterán vendettájának történetét. Holott a talajt vesztett specialista összesen egyetlen üldözőjével végez, és vele is véletlenül - hovatovább, bár kétségbevonhatatlanul egy akciófilmről beszélünk, nyoma sincs az erőszak felmagasztalásának.

Hirdetés

Sőt, éppen ennek az ellenkezője az eszmei mondandó: azok, akik vállalják, hogy honfitársaikat védve válogatott borzalmakat álljanak ki, semmiféle támogatást nem kapnak ahhoz, hogy visszatérhessenek a civil életbe. Ám ezt követően ez a gondolat érintőlegesen is alig kerül elő. Az egykori zöldsapkás kétségek nélkül lövi agyon, szúrja le, robbantja fel vagy likvidálja más, frappáns-látványos technikával az útjába kerülő ellenségeket. 

Visszatérés Óz földjére

Annak dacára, hogy a forgatás a különféle balesetek, furcsaságok, valamint az általános nemtörődömség folyományaként hébe-hóba egy horrorra hajazott, az Óz a csodák csodája egy bájos mese. Ráadásul üzenete is pozitív, hisz Dorothy és kompániájának izgalmas utazásának krónikája arra biztat, hogy higgyünk önmagunkban, illetve bízzunk a barátainkban. A Visszatérés Óz földjére viszont egyáltalán nem olyan habos-babos, mint dicső elődje: kifejezetten ijesztő dark fantasy lett, és könnyedén a frászt hozhatja az ifjabb generációk kevésbé edzett tagjaira.

Riddick - A sötétség krónikája

A Pitch Black - 22 évente sötétség kapcsán minimum trükkös zajos diadalmenetet emlegetni, mivel David Twohy egyedi képvilágú alkotása a lassan, de annál biztosabban befutó művekhez sorolható. Mikor kisült, hogy a bűnöző Riddick ismét feltűnik majd az ezüstvásznon, sokan örültek, hiszen bíztak benne, hogy egy, az előzményekhez hasonló, feszült-adrenalinpumpáló sztorihoz lesz szerencséjük.

Ám az író-direktor alaposan megdöbbentette a publikumot, mert fáradozásai a korábbinál négyszer-ötször nagyobb büdzséből készült eredménye, a Riddick - A sötétség krónikája jócskán megemelte a tétet. A legmeredekebb helyzetben is remekelő haramiának ezúttal vallási fanatikus őrültekkel gyűlt meg a baja, és míg 2000-ben a menekülés vagy a trükközés domináltak, 2004-ben a nyílt konfrontáción volt a hangsúly. Ez egyébiránt mérsékelten bizonyult okos húzásnak: a költségvetését is alig visszahozó, feledhető hentorgia nyom nélkül tűnt el a süllyesztőben. Igaz, a bevett fogásokhoz visszatérő, 2013-as Riddick lemosta a franchise becsületén esett szégyenfoltot, és azt sem zárhatjuk ki, hogy Vin Diesel újra az antihős bőrébe fog bújni, mivel a színész tervezi elkészíteni a Riddick 4-et.

Amerikai pszichó 2

Miként azt a legborzalmasabb folytatásokat kiveséző írásunkban is leszögeztük, az Amerikai pszichó 2 nyugodtan dobozban maradhatott volna. Mivel mialatt Bret Easton Ellis regényének adaptációja a megosztó könyvhöz hasonlóan ránk bízza annak eldöntését, hogy Patrick Bateman eszelős tömeggyilkos-e, vagy egy orvosi kezelésre szoruló álmodozó, itt erről szó sincs. A B-listás borzalom nem több egy sablonos slasher-imitációnál, és az sem sokat segít, hogy az árnyalt alakítást úri huncutságnak tartó William Shatner szokásához híven irtózatosan túljátssza a karakterét.

.

Egy rém rendes család

Zárásként íme egy kakukktojás: a mai napig komoly rajongótáborral bíró Egy rém rendes család koncepciójának lassú, de drasztikus cseréjéről is érdemes pár szót ejtenünk. A tizenegy évadon át futó etalon nyitánya és a későbbi epizódjai között ugyanis zongorázni lehet a különbséget. Mert a széria eleinte nem akart több lenni egy tapasztalt és egy zöldfülű házaspár hányattatásait elmesélő, némiképp sematikus komédiánál. Azonban a készítők tudomásul vették, hogy ez távlatilag kevés az üdvösséghez - így apránként a fókusz a negédes-szirupos amerikai álom megfricskázására, és egyes esetekben direkt kritikájára helyeződött át.

Ehhez illeszkedve az abszurd-groteszk elemek is megsokasodtak. Akár jelképnek is felfoghatjuk, hogy a bumfordi melósokat tömörítő, és páratlan népszerűségnek örvendő NO MA'AM is csupán a nyolcadik évad kilencedik felvonásától lett a Bundy-univerzum szerves-kirobbanthatatlan része. A kockázatos lépés tagadhatatlanul kifizetődött - mivel mérsékelten sanszos, hogy egy, a családközpontú vígjátékok megszokott receptjét egyedi fűszerezés nélkül tálaló blődli bajosan kapaszkodott volna meg zsánere legnépszerűbb képviselőinek élvonalában. Remélhetőleg a tavaly májusban beharangozott feltámasztási kísérletben sem fogunk csalódni. Ám sokan azt, hogy ez a jelek szerint a Kelly Bundy-t megformáló Christina Applegate rohamosan romló egészsége miatt egy animált próbálkozás lesz, igencsak kedvezőtlen ómennek tekintik.

Ti bővítenétek még valamivel a listát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.