Hirdetés

Slender Man nyomában - Filmeket ihlető őrültségek 2. rész

|

Egy várakozásokon felül teljesítő ötlet, villámgyors sikersztori, gyilkossági kísérletek és csúfos vég: az internet rémének története nem véletlenül ihlette meg a szórakoztatóipar képviselőit!

Hirdetés

Amennyiben kihagytátok a minden idők legkomplikáltabb bankrablásával foglalkozó nyitányt, a linken keresztül pótolhatjátok azt, amit elmulasztottatok.

Ha egy ötlet beindul...

A Something Awful fórumán 2009. június 10-én meghirdetett paranormális tematikájú versenyen többen is megcsillogtatták a kreativitásukat - köztük a Victor Surge nicknevet használó Eric Knudsen is. Magas, karjait csápokká átváltoztatni képes, kivehető arcvonások nélküli figurája a Slender Man nevet kapta, és a hatást fokozandó nem csupán képeket publikált róla. Újságcikket imitálva némi hangulatfokozó szöveggel is feldobta pályamunkáját - ennek folyományaként szinte órákon belül sütkérezhetett a dicsfényben. Hiszen a gyermekeket elrabló-manipuláló, enigmatikus lidérc sokaknak megtetszett: ugyanakkor kezdetben nem sok jel utalt arra, hogy a szörnyeteg alkotója legmerészebb álmain is túltevő népszerűségre fog szert tenni. Elvégre az efféle internetes szenzációk üstökösszerű felemelkedést követően gyakran épp olyan sebesen hullanak vissza a semmibe, mint ahogy előretörtek.

Hirdetés

Ám a kreatúrát kiötlő férfi nem ragaszkodott ahhoz, hogy a lény viselkedését szigorúan szabályozza. Hovatovább, a városi legendák lélektanához illeszkedve kifejezetten bátorította, hogy bárki hozzátehesse a magáét a komor entitás mítoszához, így az nem tűnt el a süllyesztőben. Mivel azzal, hogy mellőzte a hivatalos kánont, mindenki a magáénak érezhette fáradozásai gyümölcsét, és kedvére felhasználhatta azt a saját történeteihez.

Csak így tovább!

Ebből adódóan a frissebbnél frissebb sztori milliók fantáziáját mozgatták meg. Majd, ahogy az ilyenkor lenni szokott, hamar megjelentek a mondakört klisés sztoriknál vagy nem éppen túlkomplikált rajzoknál ambiciózusabb elemekkel kiegészítő rajongók. A Mable Hornets címen futó websorozat 2009. június 20-án, vagyis tíz kurta nappal az első poszt után debütált. Troy Wagner művének diadalmenetét ékesen illusztrálja, hogy azon túl, hogy három évadon át futott, még egy Clear Lakes 44-nek keresztelt folytatást is megélt.

Emellett a videojátékok terén sem maradt el az áttörés. 2012-ben az ingyenesen kipróbálható Slender: The Eight Pages hozta lázba az érdeklődőket, és egy évvel később a kidolgozottabb, de cserébe fizetős kvázi-remake, a Slender: The Arrival korbácsolta fel az indulatokat. Látszólag tehát pazarul mentek a dolgok - pláne, mert a magukat a divathóbortoktól elhatárolók is ráébredtek, hogy ezúttal egy tényleges tömegbázissal bíró, tartós jelenségről van szó. Supernatural, Én kicsi pónim, Elveszett lány: a koncepciót a maguk szája íze szerint formáló szériák listáját hosszasan sorolhatnánk. Az olyan főhajtásokat, mint a Minecraft beszédes nevű és viselkedésű endermanje nem is említve.

Iä Iä Slenderman fhtagn

Ám 2014-től kezdve fekete fellegek csúfították el a nemrég tündöklően kék eget. Egyrészt, miként az félig-meddig várható is volt, a valóságot a fikciótól megkülönböztetni képtelen, instabil elmeállapotú fiatalok védekeztek azzal, hogy Slender Man kényszerítette rá őket egy-egy vadállati gaztettre. 2014. május 31-én a Wisconsinban található Waukesha városában a tizenkét éves Anissa Weier és Morgan Geyser, attól való félelmükben, hogy a fantom megöli a családjukat, kétségbeesett lépésre szánták el magukat. Egy elhagyatott helyre csalták barátnőjüket, Payton Leutnert, és bestiális kegyetlenséggel tizenkilencszer megszúrták a lányt egy tizenhárom centiméteres pengehosszúságú késsel.

A balszerencsés leányzót kizárólag az mentette meg, hogy a zavarodott tettesek nem végezték ki, hanem a sorsára hagyták, és mielőtt elvérzett volna, egy véletlenül arra járó biciklista a segítségére sietett. Elhúzódó per vette kezdetét: az elkövetőket végül egy szanatóriumba csukták, és az általános felhördülésre 2021-ben szabaduló Weier sem tekinthető a maga urának. Mivel a verdikt értelmében harminchét esztendős koráig a lehető legszigorúbb felügyelet alatt fog állni. Később egy tinédzser rágyújtotta a házat anyjára és testvérére, míg 2015-ben a Pine Ridge rezervátumban egy őslakos fiatalok között terjedő öngyilkossági hullám kapcsán került elő a földöntúli fertelem neve.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ez tényleg horror

Ez önmagában is súlyos csapást mért a franchise-ra - a nagy dobásnak szánt projektek kudarcával együtt viszont közel végzetesnek bizonyult. Előbb a 2015-ös Always Watching: A Marble Hornets Story támasztotta alá, hogy a Youtube-videóknál abszolút vállalható színvonal egyszerűen kevés a nagyok ligájában. Aztán kegyelemdöfésként, a 2018-as Slender Man: Az ismeretlen rém keserítette el a téma szerelmeseit.

Sylvain White horrorja a fogyaszthatóság legalsó határát sem ütötte meg: a kritikusok egyedül arról folytattak némi élcelődő vitát, hogy vajon a stáb egytől egyig leszereplő tagjaiból ki nyújtotta a leghitványabb teljesítményt. Ebben a környezetben kész istencsapásának számított, hogy a 2014-es, nagy port kavart incidensre fókuszáló Slenderman: Az internet réme életre kel ellenben hozta az elvárható kötelezőt. Ráadásul, több krimisorozat is szentelt egy epizódot a bizarr eseteknek. A hatás nem maradt el: a lendület kifutott, és bár az öltönyös bajkeverő nem kopott ki a popkultúrából, egykori, szektának is beillő tábora már a múlté.

Ezzel cikkünk második részének végéhez értünk: a harmadik felvonásban egy verekedés utózöngéiről és az Oszama bin Laden elfogását megcélzó hajsza legeszelősebb alakjáról lesz szó!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.