Hirdetés

Thor: Ragnarök - Spoileres kibeszélő

|

Végre megérkezett a várva várt Thor-széria harmadik kalandja, a Ragnarök, mely jó Marvel filmként ezúttal is rengeteg történéssel és kitárgyalnivalóval ajándékozott meg minket, így mi is úgy gondoltuk, hogy érdemes róla egy bővebb kibeszélőt tartanunk. Mondanunk sem kell, masszív spoiler-veszély!

Hirdetés

Szerdától idehaza is megtekinthető a Marvel Filmes Univerzum következő darabja, a Thor: Ragnarök, melyben nem kisebb történetet kapunk, mint magát a világvégét, az istenek alkonyát, amolyan Marvelesen feldolgozva. Mivel a kritikánkat már olvashattátok a filmről (melyet ide kattintva érhettek el), ezért ebben a néhány bekezdésben inkább a film történetén fogunk végigmenni és kivesézni, igyekezve érinteni minden fontosabb történést, utalást, easter-egget.

Figyelem, innentől spoilerek következnek!

Hirdetés

Waititi annak rendje és módja szerint nem teketóriázik, és már az első pillanatban belevág a Ragna-rockba, ezzel is nyomatékosítva a nézőt, hogy néhány kisebb megingást leszámítva itt bizony egy percig sem lesz megállás. Egy pörgős nyitójelenetből kiderül, mivel foglalkozott a Mennydörgés Istene az Ultron kora óta, megtudjuk, hogy közeleg a Ragnarök, Asgard bukása, valamint megismerünk több új karaktert, mint Surtur vagy Skurge, akik mind fontos részét képezik a filmnek. 

Ezután visszatérünk Asgardba, ahol az MFU eddigi legötletesebb cameója mellett (Matt Damon, mint Loki? Zseniális!) Thor gyorsan leleplezi a Sötét világ vége óta Odin képében megbúvó testvérét, és apjuk nyomába erednek a Földre. Ebben segítségükre lesz Doctor Strange, akinek hála sikerül is a nyomára bukkanni. Azonban nem tart sokáig az öröm, Odin ugyanis haldoklik, és még mielőtt eltávozna, figyelmezteti fiait, hogy nagy veszélyben van a világ. Közeledik ugyanis Hela, a halál istennője, aki nem mellesleg Thor eltitkolt nővére.

A gonosz annak rendje és módja szerint abban a minutumban be is toppan, aki a Mjölnir darabokra törésével gyorsan nyomatékosítja hőseinkben, hogy ideje menekülőre fogni. Ám a Bifrösztön át egyedül Hela jut el Asgardba, míg Thor és Loki a Sakaar bolygóra kerülnek. Innentől kezdve két szálon fut a sztori.

Adott a főszál, ahonnan a Mennydörgés Istene a kiutat keresi, valamint a megoldást Hela legyőzésére. Itt mutatkoznak be az új figurák, akikből Waititi szerencsére nem fél viccet csinálni: Jeff Goldblum a Nagymester képében telitalálat, a színész láthatóan élvezi a szerepet, mintha csak rá írták volna a karaktert. Ő a bolygó vezetője valamint a  Galdiátorharcok kiötlője, amelynek keretén belül a Mennydörgés Urának meg kell küzdenie az aktuális bajnokkal, aki nem lehet más, mint Hulk. A Zöld Behemót szerepe azonban nem merül ki ennyiben, ezúttal több játékidőt kapott, melyben nagy előnyére vált, hogy végre megszólalhatott, és ugyan a szókincse meglehetősen véges, de a szövegeit mindig jól időzíti.

De aki egyértelműen nyertese a filmnek, az a címszereplő, akinek hihetetlenül jól áll ez a fajta humor és könnyedség. Működnek az önreflexiók, a Bannerrel, illetve Hulkkal való poénkodás, de a hozzájuk csapódó Valkűrrel is kiváló párost, illetve csapatot alkotnak, remekül működik közöttük a kémia, minden percük aranyat ér. Apropó Valkűr. Számomra az ő karaktere okozta a legnagyobb meglepetést. Semmit nem vártam tőle, de Tessa Thompson valósággal tobzódott a szerepben. Tökéletesen állt neki az iszákos, badass elit harcos figura, aki egyszerre volt vicces és szexi. Remélem még viszont látjuk őt egy későbbi filmben. Akár egy női szuperhőscsapat tagjaként.

A jó és rossz oldal között folyamatosan ingázó Skurge-nek (Karl Urban), vagy a forradalmár gladiátor Korgnak (akit egyébként Waititi alakít!) is jut pár vicces jelenet, valamint Loki is megkapja a maga játékidejét, aki viszont ezúttal kicsit mintha elsikkadt volna Thor, Valkűr és Hulk mellett. Még mindig remekül működik Hiddlestone és Hemsworth között a kémia, ahogyan Loki és Banner pillanatai is viccesek, azonban továbbra is megmaradt a "bizalmadba férkőzik, hogy utána átverjen" típusú karakternek. 

Térjünk ki kicsit a mellékszálra is, melyben Helát követhetjük nyomon, ám ilyenkor érződik egy kis megingás a minőséget illetően. Mert annak ellenére, hogy kellően mélyítik a karaktert, háttérinfót is megtudunk róla (sőt, még Heimdall is feltűnik, akinél egyre biztosabb, hogy ott van az az utolsó Végtelen Kő), olyan érzés, mintha csupán alibiként lenne jelen, mert nélküle súlytalanná válna az egész sztori. Pedig Cate Blanchett szemmel láthatóan élvezi a szerepet, de ez sem menti meg karakterét a Marveles gonoszokat ért mindenkori vádaktól.

Ennek ellenére hozzá köthető az egyik emlékezetes dolog, melyben egy ügyes poénnal feloldja az MFU kevés ellentmondása közül az egyiket. Thor első kalandjában még azt láttuk, hogy a Végtelen Kesztyű Odin kincsestárában található, később azonban láthattuk, amint Thanosnak is van egy kesztyűje, vagy legalábbis szerzett egyet máshonnan. Ezt az ellentmondást Hela tisztázza egy jelenetben, amikor elárulja, hogy Odin gyűjteménye tele van hamisítványokkal (a Tesseract azért valódi volt), majd lesöpri a Végtelen Kesztyű másolatát. Ügyes megoldás!

A végén természetesen összeérnek a szálak, a nagy fináléra mindenki összegyűlik Asgardban, hogy megküzdjenek Helával. Annak ellenére, hogy Thornak sikerül végleg kiteljesednie és a Mennydörgés igazi Istenévé válnia, szert téve egy olyan hatalmas erőre, melyet már megízlelhetett a Hulkkal vívott harca során, még mindig nem elég erős nővére megállításához. Ezért egy elkeseredett lépésre szánja el magát: Surtur feltámasztásával előidézi a Ragnarököt, mely otthona pusztulását jelenti, de vele együtt legalább Hela is odavész.

Azt viszont kevesen tudják, hogy Asgard magának a Földnek a védelmét is szolgálta. És mivel ez az utolsó védvonal is megszűnt, megnyílt az út a Földet leigázó hatalmak előtt (üdv, Thanos).

Végezetül essen szó a stáblistás jelenetekről is, merthogy kettő is van belőlük. A második egy rövidke kis gag-jelenet a Nagymester főszereplésével, mely inkább volt erőltetett, mint sem vicces. Egyértelműen a karakter rajongóinak készült, mely nem tesz hozzá semmit a történethez, és nem is vetít előre semmit a következő részekre. Ám az első, a stáblista között található részlet már annál inkább. Történik ugyanis, hogy miközben a Föld felé utaznak főhőseink, egy hatalmas csillaghajó emelkedik fel előttük, mely baljós árnyékként vetül Thor és Loki arcára. Kevin Feige korábbi nyilatkozatából pedig tudjuk, hogy ez bizony Thanos hajója. És itt érdemes visszakötni Loki egyik korábbi jelenetére, amelyben hosszasan szemez a Tesseracttal. Tételezzük fel, hogy ebben a jelenetben ellopta a kockát (mert hát miért ne lopná el?). Ezzel a tettével vélhetőleg elindítja a Végtelen Háborút, melynek nyitójelenetében Thanos megszerzi tőle (vagy újfent elárulva testvérét önszántából odaadja neki, plusz amolyan bónuszként még a Heimdallnál található(?) eddig még fel nem fedett Végtelen Követ, a Lélek Kövét is megkaparintja), majd a Tesseract segítségével seperc alatt eljut a Földre. Legkésőbb májusban minden kiderül.

Mindent egybevetve tehát a Ragnarök nem csak az idei év, de talán a Marvel Filmes Univerzum eddigi legviccesebb és legszórakoztatóbb darabja lett, hála Waititinek, aki ezzel végérvényesen belépőt szerzett magának Hollywoodba. Csak aztán legyen eszük, és el ne eresszék. Ti mit gondoltok a filmről és a felvázolt részletekről?

(A kritikánkat ide kattintva is olvashatjátok a filmről!)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.