Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál David Tennantről

|

Például, hogy nem ez az eredeti neve.

Hirdetés

Sokak számára a Ki vagy, Doki? főszereplőjeként írta be magát a filmtörténelembe, és hiába vált valóra az álma már fiatalon, azóta sem lankad a lelkesedése. Az utóbbi időben volt sorozatgyilkos (Des), része lett a Marvel-univerzumnak (Jessica Jones) és démonná is vált (Good Omens), ma pedig az 50. születésnapját ünnepli. Isten éltesse David Tennantet, mi 10 érdekességgel köszöntjük.

Hirdetés

Nem Tennant néven született

Eredetileg David John McDonaldnak hívták, de már tinédzserként rájött, hogy mivel másik David McDonald nevű színész is van, művésznév után kell néznie. A Smash Hits angol popzenei lapban olvasott egy interjút annak szerkesztőjével, Neil Tennanttel, aki a Pet Shop Boys szinti-pop formáció énekese is, ekkor döntötte el, hogy ezt a nevet választja. Egy 2013-ban adott interjúban tisztázta a helyzetet:

"Jó pár éve már hivatalosan is ez a nevem. A SAG-gálán (Screen Actors Guild) volt némi fennakadás, mert nem engedték, hogy a művésznevemet használjam, hacsak nem változtatom meg legálisan. Rá kellett jönnöm, hogy nem lehetek jelen két különböző néven a bolygó két felén, ezért gondoltam egyet, és megváltoztattam a nevem. Szóval, bár mindig szerettem ezt a vezetéknevet, úgy érzem, most még szorosabb kapocs fűz hozzá. Köszönöm, Neil Tennant!"

Az első szerepe

A Dramarama egy 1983-1989-ig futó sorozat volt, amihez Tennant a hatodik évad The Secret of Croftmore című részében csatlakozott. Ekkor mindössze 17 éves volt, és egy Neil McDonald nevű karaktert alakított a gyermekeknek szánt antológiában.

A sötét oldal

Kifejezetten szereti a gonoszabb karaktereket. A Marvel Jessica Jones sorozatában a főszereplő ellenfelét, Kilgrave-et alakította, majd Neil Gaiman könyvadaptációjában, a Good Omensben a démont, Crowley-t. Utóbbi azért nem volt velejéig romlott, inkább egy bohókás kókler, ami tökéletesen illett hozzá.

Nem kíváncsi rá, mit gondolnak róla

Nehéz elképzelni, hogy valaha is túl sok maró kritikát kapott volna, de akár jó, akár rossz, nem szereti olvasni a véleményeket. A The Guardiannek így nyilatkozott:

"Próbálom őket nem olvasni mostanság. A kritikák igazából nem azoknak szólnak, akikről írják - legyen jó vagy rossz -, és nem segítenek. Mindig van megérzésed, hogy jól fogadják-e majd, amit csinálsz, vagy sem, ez elkerülhetetlen. De ezen túl, legjobb távol tartani magadat a részletektől."

Újra népszerűvé tette Shakespeare-t

Párhuzamosan a Doktor szerepével, fellépett Hamletként a Royal Shakespeare Company színházi társulattal, aminek az lett a vége, hogy a darab London legkeresettebb előadása lett 2008-ban. Emberek százai álltak sorba, hogy jegyet vegyenek, sokan közülük egész éjjel sátrakban vártak a West Enden, hogy kinyisson a pénztár. Mindössze három óra alatt mind a 6000 jegy elkelt.

"A Hamlet egy nagyon népszerű darab. A leghíresebb. De nyilvánvalóan ott a tény, hogy David Tennant játszik benne, és a jó hír, hogy képes nagyon sok fiatalt bevonzani és megismertetni velük Shakespeare-t"

- mondta az RSC sajtófőnöke.

2011-ben, az RSC fennállásának 50. évfordulója alkalmából még az angol postabélyegre is felkerült, mint Hamlet.

Majdnem ő lett Hannibal Lecter

Nem nehéz belátni, miért választotta Bryan Fuller Mads Mikkelsent a televíziós sorozatának főszerepére, de Tennant is közel került ahhoz, hogy eljátssza a Thomas Harris regényeiből ismert Hannibal Lectert.

"Nagy rajongója vagyok David Tennantnek, és sokszor próbáltuk rávenni, hogy szerepeljen a sorozatban. Csodálatos színész. Minden alakítása pezseg. Szerettem volna, ha vállalja. Vagy ha írhatnék számára valamit! Képes lennék megölni és megenni valakit, hogy vele dolgozhassak. Ő a kedvenc Doktorom"

- mondta Fuller.

De neki is van, akivel szívesen dolgozna

A Collider egyszer feltette a kérdést: van-e olyan televíziós műsor, amit követett és azt kívánta, bárcsak a részese lehetne? Tennant elárulta, hogy nagyon szereti Az elnök emberei sorozatot.

"Habár Az elnök embereinek már vége, ez a sorozat az, amiben szívesen játszanék. Nagyon szeretnék Aaron Sorkinnal dolgozni valamin. Félelem nélkül és intelligensen ír, és ezt imádom. Szeretem az írásai dinamikáját, és ahogy az emberek szabadon asszociálhatnak és interakcióba léphetnek velük. Ez a fajta módszer nagyon izgalmas. Nehéz megtalálni ezt a tiszta hangot, főleg ebben a világban, ahol milliónyi producer lesi, mit csinálsz, és mindnek megvan a maga véleménye, és megpróbálnak mindent a legkisebb közös nevező irányába terelni, mivel ez történik, ha bizottságok készítik a produkciókat. Szóval az, hogy valakinek ilyen erős, egyedi hangvétele van, és még meg is hallgatják, egyre ritkább. Az ilyen embereket meg kell becsülni."

Híres rajongók

Kamaszként odavolt a pop királynőjéért, Madonnáért, állítása szerint ő volt az első nő, akire valaha felfigyelt. De Tennant szépszámú rajongótáborát is erősítik hírességek: Kylie Minogue elismerte, hogy nagyon tetszik neki a színész, akivel egy rész erejéig közösen szerepeltek a Ki vagy, Doki? 2007-es karácsonyi különkiadásában.

Azért lett színész, hogy eljátszhassa a Doktort

Míg a legtöbb gyerek arról álmodik, hogy űrhajós legyen vagy tűzoltó, Tennant három éves kora óta csak egy valamire vágyott: hogy eljátszhassa a főszerepet a Ki vagy, Doki?-ban. Tom Baker, a Negyedik Doktor inspirálta.

"A Ki vagy, Doki? óriási hatást gyakorolt a generációmra, ezen nőttünk fel, Anglia kultúrájának szerves része volt a 70-80-as években"

- mondta a Rolling Stone magazinnak.

2004 áprilisában, két nappal a születésnapja előtt értesítették, hogy ő veszi át a stafétát Christopher Ecclestontól, és hivatalosan is ő lesz a Tizedik Doktor.

Az Ötödik Doktor lányát vette el

2011-ben Tennant elvette Georgia Moffett színésznőt, aki a való életben az Ötödik Doktort alakító Peter Davison lánya. A Ki vagy, Doki? 4. évadában, A Doktor lánya című részben azonban Tennant mesterségesen létrehozott gyermekét alakítja - ekkor találkoztak először, most pedig 5 gyermek boldog szülei.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.