Hirdetés

Toplista: A filmvilág legnagyobb bukásai

|

A bevételük alapján ezek a filmek lettek a legnagyobb katasztrófák.

Hirdetés

Amióta világ a világ, mindig voltak elképesztően sikeres filmek, amik zsákszámmal hozták a pénzt a stúdiónak. És természetesen olyanok is, amikre ennek az ellenkezője az igaz: rengeteg pénzt öltek egy adott produkcióba a producerek és a készítők, a végeredmény azonban közel sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és elképesztő összegeket bukott rajta mindenki. Ezekből gyűjtöttük most össze a tíz legnagyobbat.

Hirdetés

Azonban mielőtt belevágnánk a toplistába, érdemes tisztázni, miként állt ez össze.

Tudjuk jól, hogy a költségvetésben például a marketingre költött pénz nincs benne, amiknek a pontos összege szinte sosem ismert. Ezért ezekkel nem tudtunk számolni, viszont a veszteség mértékéhez hozzájárulnak. Emellett a bevételi számokat sokszor az is meghatározza, hogy a premier után hányadik héten, melyik országban játsszák. Hiszen ezek alapján különböző részesedést kaphat a stúdió a jegyárakból (az első hétvégén kapja például a legtöbb pénzt a stúdió), és a mozik is lecsípik a részüket. Az arányos bukást nem vettük figyelembe, hiszen voltak olyan filmek, amelyek büdzséjük 1%-át sem hozták vissza (például Kevin Spacey máig utolsó filmje, a Billionaire Boys Club, amelyre nagyjából 20-an voltak kíváncsiak). Ezért kizárólag a nyers, tiszta, hivatalosnak tűnő végső összegeket néztük. Természetesen ennél közre játszik még az infláció is, ezért azt is feltüntettük mindenhol. Na de lássuk, melyek voltak a számok szerint a legnagyobb bukások.

10. Holnapolisz (2015)

Költségvetés (nettó): 190 millió dollár
Bevétel (világszinten): 209 millió dollár
Becsült veszteség: 90-150 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 94-164 millió dollár

Brad Bird ambiciózus sci-fi rendezéséhez nagy reményeket fűzött a Disney. El is tapsoltak rá 190 millió dollárt, a főszerepre pedig megszerezték George Clooney-t, Hugh Laurie-t és az akkoriban feltörekvő tehetséges fiatal színésznőt, Britt Robertsont. A film azonban eleve halálra volt ítélve. A bemutatóját olyan premierek közé ékelték be, mint a Bosszúállók: Ultron kora és a Mad Max: A harag útja, a film premierje után egy héttel pedig már jött is a Dwayne Johnson féle Törésvonal, három héttel rá pedig a Jurassic World. Ekkora címek ellen pedig egy új ötleten alapuló sci-fi fantasy-nak esélye sem volt.

9. Pán (2015)

Költségvetés (nettó): 150 millió dollár
Bevétel (világszinten): 128,4 millió dollár
Becsült veszteség: 86-150 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 98-164 millió dollár

A végeredményt látva fogalmunk sincs, mi volt a célja a Warnernek ezzel az újabb Pán Péter feldolgozással. Pedig a színészgárda ígéretes volt: többek között Hugh Jackman, Rooney Mara és Amanda Seyfried is a csapatot erősítette. Az eredettörténet azonban egy felszínes, színes szagos látványfilm lett, amely sokszor olyan sterilnek érződött, hogy az szabályosan kezdett lemászni a vászonról. Meg is lett az eredménye: sem a kritika nem zárta a szívébe az alkotást, sem a nézők nem özönlöttek rá, így a stúdiónak szép kis veszteséget kellett elkönyvelnie.

8. Anyát a Marsra! (2011)

Költségvetés (nettó): 150 millió dollár
Bevétel (világszinten): 39 millió dollár
Becsült veszteség: 100-144 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 115-166 millió dollár

Disney és animációs film. Ebből csak siker születhet - gondolhatnák sokan. A 2011-es Anyát a Marsra! azonban megmutatta, hogy mekkorát lehet bukni, ha nem figyelnek oda a projektre. A stúdió nem kevesebb, mint 150 milliót biztosított a költségvetésre, amely főleg arra ment el, hogy a színészek mozgásait ültessék át a vászonra, miközben az akkor még trendnek számító 3D-s hullámot is igyekeztek meglovagolni a készítők. A végeredmény? Katasztrofális nyitóhétvége (a 7 milliót sem sikerült elérnie), a film pedig az egyszerre ijesztő, és ocsmány látványáról maradt emlékezetes.

7. Csatahajó (2012)

Költségvetés (nettó): 220 millió dollár
Bevétel (világszinten): 303 millió dollár
Becsült veszteség: 150 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 169 millió dollár

Mi sül ki abból, ha egy stúdió a Torpedó társasjátékot adaptálja filmre? Egy látványos, ám véregyszerű, és kő buta akció mozi, amelyben azt is megtanuljuk, hogy kell egy amerikai hadihajóval farolni a tengeren. Nem tudjuk, mire számított a Universal akkor, amikor 220 milliót költött egy ilyen projektre, de az biztos, hogy profitra nem. Ezt megfejelvén a film az első Bosszúállók és az új Men in Black között került a mozikba, a láthatáron pedig már ott volt a Prometheus is. Nem csoda, hogy hatalmas bukás lett a vége.

6. Szinbád - A hét tenger legendája (2003)

Költségvetés (nettó): 60 millió dollár
Bevétel (világszinten): 80,8 millió dollár
Becsült veszteség: 125 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 176 millió dollár

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Dreamworks kalózos animációs filmje sem, pedig az előzetes egy ízig-vérig kaland mozit ígért olyan nevekkel, mint Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones vagy Michelle Pfeiffer. De egy olyan évben, amikor a Pixar a Némó nyomábannal jött, hamar tudatosult mindenkiben - kiváltképp a Dreamworks egyik alapítójában, Jeffrey Katzenbergben -, hogy a régimódi animációs filmeknek valószínűleg vége. Az sem segített a film helyzetén, hogy egy hétvégén nyitott a Terminátor 3-mal, miközben még moziban volt a Hulk és a már említett Némó nyomában is, egy hét múlva pedig egy másik kalózos alkotás, A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka kezdte meg hódító útját.

5. A kincses sziget kalózai (1995)

Költségvetés (nettó): 98 millió dollár
Bevétel (világszinten): 10 millió dollár
Becsült veszteség: 105 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 178 millió dollár

Andy Vajna és Mario Kassar közös stúdiója, a Calorco Pictures 1992-re már csődközeli állapotban vergődött, amikor utolsó mentsvárként megpróbálkoztak ezzel a kalózos kalandfilmmel. A produkció azonban sehogy sem akart összeállni. Az eredetileg leszerződött sztár, Michael Douglas még a munkálatok kezdete előtt otthagyta a filmet, a forgatást pedig később olyan dolgok hátráltatták, mint operatőrkirúgás, tömeges felmondás a stáb tagjai között, csőtörés, forgatókönyv-újraírás, sérülések. A produkció végül 1995 karácsonyán debütált a mozikban, de olyan filmekkel kellett felvennie a versenyt, mint a Toy Story - Játékháború, a Jumanji vagy éppen a Szemtől szemben. Mondanunk sem kell, hatalmas bukás lett a vége, amely végérvényesen megpecsételte a stúdió sorsát.

4. Ragadozó városok (2018)

Költségvetés (nettó): 110 millió dollár
Bevétel (világszinten): 83,7 millió dollár
Becsült veszteség: 175 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 180 millió dollár

A young-adult hullám egyik utolsó utáni követeként próbált meg új életet lehelni a Ragadozó városok, mely az azonos címet viselő regényen alapult. Bár Peter Jackson neve - mint az egyik forgatókönyvíró és producer - eleinte bizakodásra adhatott okot, mégis rizikós vállalásnak tűnt a kerekeken mozgó, egymást "felzabáló" városok uralta világ tálalása a mai nézőközönségnek. A sztárerő hiánya (leszámítva Hugo Weavinget), a gyenge marketing, a sűrű december közepi bemutatódátum, valamint a gyenge kritika visszhang szintén nem a film malmára hajtotta a vizet, ez pedig meg is látszott a bevételeken: első hétvégéjén mindössze az 5. helyen nyitott a maga 7,5 millió dollárjával.

3. A 13. harcos (1999)

Költségvetés (nettó): 100-160 millió dollár
Bevétel (világszinten): 61,7 millió dollár
Becsült veszteség: 69-129 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 107-200 millió dollár

A dobogó alsó fokára fért fel az Antonio Banderasszal a főszerepben elkészült A 13. harcos. Hogy minek tudható be a hatalmas bukta, az rejtély, de annyi biztos, hogy sem a rengeteg utó és újraforgatások nem segítettek (köszönhetően a tesztvetítéseken kapott katasztrofális visszajelzéseknek), aminek köszönhetően további milliókat kellett a stúdiónak ráköltenie, sem az akkor még mindig a bevételi listák élén tanyázó Hatodik érzék diadalmenete nem könnyítette meg a film helyzetét.

2. A magányos lovas (2013)

Költségvetés (nettó): 225-250 millió dollár
Bevétel (világszinten): 260 millió dollár
Becsült veszteség: 160-190 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 178-211 millió dollár

Felsorolni is hosszú, hogy mi ment félre Johnny Depp westernfilmjénél. Eleve egy halott műfajra próbált meg elképesztő összeget elkölteni Gore Verbinski rendező, amit miatt a kezdetektől vita volt közte és a Disney között, akik igyekeztek visszafogni az elszálló büdzsét. Depp szerződtetése után aztán sokan már előre kritizálták az alkotást, hogy egy fehér színészre bízták egy indián karakter eljátszását. A forgatás meg egyenesen katasztrófa volt: többször óriási viharok, bozót és erdőtüzek nehezítették a folyamatot; a stáb tagjai között kitört a bárányhimlő; és egy sajnálatos halál is bekövetkezett a munkálatok során: Michael Andrew Bridger - aki a vízi felvételek biztonságáért felelt - szívrohamot kapott és meghalt, miközben egy nagy víztartályban dolgozott.

A marketingre pedig a hírek szerint még 100 milliót költött a stúdió, ám ez sem volt elég: a nyitóhétvégén mindössze 29 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, ami mondanunk sem kell, édeskevés volt sikerhez. A poén? Hogy egyébként egy teljesen korrekt, szerethető és élvezhető film lett, ami azóta a saját rajongóbázisát is megtalálta.

1. John Carter (2012)

Költségvetés (nettó): 264 millió dollár
Bevétel (világszinten): 284 millió dollár
Becsült veszteség: 113-200 millió dollár
Becsült veszteség inflációval: 125-225 millió dollár

Jöjjön tehát az apropó, ami miatt egyáltalán elkészült a lista. Az első helyezett ugyanis nem más lett, mint a szintén Disney égisze alatt készült, most 10 éves John Carter. A stúdió elmondása szerint a saját Avatar-szintű filmjüket, egy vadiúj franchise alapkövét szerették volna megcsinálni, ehhez pedig a világ összes pénzét odaadták a rendező Andrew Stantonnak. Ám a kitűzött cél semmilyen formában nem jött össze. Nemcsak a sztárerő hiányzott a filmből (a teljesen ismeretlen Taylor Kitschre bízták a főszerepet), hanem az erőskezű rendezés (ez nem csak a kész filmen látszik meg, hanem azon is, hogy kétszer is több hetes utóforgatásokat kellett alkalmazni), az átlagosnál jobb történet, és a marketing, ami jócskán félrevitte a közönséget. Sem a nézőknél, sem a kritikusoknál nem lett átütő siker, pedig egy alapvetően szórakoztató, érdekes és látványos blockbuster a John Carter.

Különböző források és adatok alapján lehet, hogy más listán másként nézne ki a sorrend (akár néhány más címmel is), de az általunk vizsgáltak szerint ezek a filmvilág legnagyobb bukásai. Ti szeretitek valamelyik filmet a listáról?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.