Hirdetés

Yabbagabb mázlija és Fomalhaut furcsaságai – Adaptálásra váró hazai fantasy-k 2. rész

|

Miként azt korábban is megmutattuk, a hazai fantasy-termés semmiben sem marad el a külföldi felhozataltól - jöhetnek az adaptációk!

Hirdetés

Ha kimaradt volna, olvassátok el a zsánerrel foglalkozó cikkünk első részét, valamint a hazai sci-fik területére tett kirándulásunk összefoglalóját is. 

Goldman Júlia - Balhé-széria

Goldman Júliát aligha kell bárkinek is bemutatni: a pár rövidebb szerzeményt követően a kétezres évek elején regényeivel a hazai irodalmi életbe meglepetésszerűen berobbanó írónő hamar komoly rajongótáborra tett szert. Viszont annak ellenére, hogy örvendetesen termékenynek bizonyult, és 2001-től 2005-ig összesen nyolc kötetet publikált, végül a gyermeknevelésre fókuszálva egy 2008-as szakácskönyv kivételével egy időre felhagyott választott hivatásával. Igaz, 2015-ben sokak őszinte boldogságára visszatért. A Balhé-széria az eseményeket meglehetősen eltérően értelmező főszereplői, a szilárd erkölcsi alapokon álló lovag Q al Aquim és a szabályokat nála sokkalta lazábban vevő Thani abszolút megérdemelnének egy adaptációt.

Hirdetés

Dörnyei Kálmán - Yabbagabb-novellák

Dörnyei Kálmán Yabbagabb-novellái anno a szép emlékű Bíborhold, Holdtölte és Alanori Krónika magazinokban jelentek meg: a svihák harcos-varázsló-pszichonista himpellér mókás históriái ékesen illusztrálták a többet ésszel, mint erővel ősi bölcsességét. Egyben arra is rávilágítottak, hogy egy elszánt lókötő félistenekével vetekedő nagyságokat is legyőzhet, ha van egy kis mázlija, és nyitva tartja a szemét. Az ezekre az írásokra épülő, beszédes című Yabbagabb - A kalandorok szégyene sem árul zsákbamacskát. A hihetetlenebbnél hihetetlenebb kalamitásokba keveredő csirkefogó nem akar többet a gyors és könnyű meggazdagodásnál - ám ez elérhetetlen álom marad számára. Hovatovább, a két szendergés között komplett birodalmakat megsemmisítő, híres-hírhedt Tarackkal is tengelyt akaszt - persze, a végső összecsapásig vezető út felettébb rögös. Azonban a bajkeverő egy pillanatra sem hátrál meg: szöges bunkójával, böfögtetővarázsával és nyakatekert gondolkodásmódjával diadalt diadalra halmoz - igaz, ritkán élvezheti ki a győzelem mámorító ízét.

Dörnyei Kálmán - Kaland nélkül

Nem csoda hát, hogy a szerző legismertebb karaktere a Kaland nélkülben is feltűnik. A mókás alkotásban pár kivénhedt szerencsevadász, beteljesületlen ígéretnek megmaradó bajnok-aspiráns és hasonló kétes elem lényegében sztrájkba lép. Pontosabban fogalmazva, dacszövetséget alapítva eltökélik, hogy kerül amibe kerül, de úgy fognak eltölteni egy görbe estét egy fogadóban, hogy nem vállalnak el egyetlen küldetést sem. Csak a bódító nedűk okozta, egyszerű-agyzsibbasztó gyönyöreinek hódolnak. Természetesen elhatározásukat nem kíséri áldás, mivel a puszta véletlenségből a hetedosztályú lebujban gyűlik össze a világ saját pecsenyéjüket sütögető gaztevőinek és aranypajzsos védelmezőinek kilencvenöt százaléka. Ám a kompánia tagjai nem zavartatják magukat, és az egyre növekvő zűrzavarban is kizárólag végszükség esetén nyúlnak olyasmihez, ami nem emlékeztet kísértetiesen egy habzó serrel teli korsó fülére.

Bencze Balázs - A láthatatlan kard

A láthatatlan kard sem a bevett klisékre épít. Bencze Balázs remekében Wulthas Aspegod, az általános megbecsültségnek örvendő kőfaragó egy rejtélyes vajákos felbukkanása után elindul, hogy megmentse a paradoxonok ősi istenét. Ebben hűséges kutyája és legjobb cimborája, egy mestersége dacára szelíd lelkű hóhér mellett két vidám erdőjáró, egy okkal-joggal merész kocsmáros, illetve egy letűnt éra utolsó képviselője is segít neki. De ha a peches halandó az önellentmondások urának híve, akkor nem árt felkészülnie arra, hogy a céljait és szándékait rejtő entitás alkalmasint igen zavarosan közli megfellebbezhetetlen akaratát. Ám gond egy szál se: jó társasággal utazva akkor is pazar a hangulat, ha sohasevolt boszorkányos fajzatok, alávaló fekete mágusok és hitvány-pénzéhes zsoldosok keresztezik az ember útját.

Lux Gábor - Kard és Mágia

Cikksorozatunk hagyományait megtartva ezúttal is egy hazai szerepjátékkal zárjuk sorainkat. A régi vágású, a hangsúlyt a téttel bíró kikapcsolódásra helyező asztali RPG-k előtt tisztelgő Kard és Mágia fő érdekessége tagadhatatlanul kissé groteszk-cinikus világa. Ókori külsőségeket majmoló, bizarr hiedelmeknek hódoló városállamok, hatalmuk dacára meghökkentően pitiáner égiek, kiket papjaik is kényszerből viselnek el, ősemberek, rafinált csapdák, lézerpisztolyok no és az elmaradhatatlan bűbájosság. A színes-szagos kavalkádban mindenki garantáltan megtalálja a neki való szórakozást - feltéve, ha nem retten meg a hirtelen és jellemzően ocsmány elmúlás kockázatától. Hiszen a modern trendekre fittyet hányva még egy tapasztaltabb mágusnak, barbárnak vagy torokmetszőnek sem nagy kunszt elhaláloznia, ha tervezés híján vág bele egy akcióba. A Helvécziát is jegyző Lux Gábor alkotása ingyenesen letölthető, ráadásul idén érkezik a második kiadás!

Ti melyik magyar fantasy-t hiányoltátok a listáról? Ha kedvencetek nem került be, írjátok meg nekünk a véleményeteket a kommentekszekcióban vagy a Facebook-oldalunkon!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.