Hirdetés

Avatar más szemszögből - ilyen az Avatar: Tsu'tey útja képregény

|

A James Cameron nagy sikerű filmje nyomán készített mű megmutatja, hogy Tsu'tey miként élte meg Jake Sully érkezését és annak következményeit.

Hirdetés

James Cameron 2009-ben bemutatott filmje, az Avatar egyike a jelenlegi legnagyobb franchise-oknak, köszönhetően annak, hogy a gondosan megtervezett világba nemcsak első alkalommal szerettek bele a nézők, hanem másodszorra is, amikor 2022-ben megjelent az Avatar: A víz útja című folytatás. Mindeközben pedig temérdek más módon bővült Cameron fantáziavilága, legyen az egy kiállítás  vagy éppen egy képregény, mint amilyen a Szukits kiadónál megjelent Avatar: Tsu'tey útja is. 

Valószínűleg emlékeztek rá, hogy az első részben Tsu'tey volt az, akitől Jake Sully "elszerette" Neytirit és ő volt az is, aki kezdetben gyűlölte a kívülállót, aztán miután ő lett a Toruk Makto, elfogadta és együtt harcolt vele. Azt viszont kevésbé mutatta be Cameron, hogy ez Tsu'tey szemszögéből hogyan zajlott le, hiszen népe legnagyobb harcosa volt, akit egy idegen múlt felül minden téren. 

Hirdetés

Az Avatar: Tsu'tey útjával arra vállalkozott Sherri L. Smith író, Jan Duursema és Dan Parsons rajzolók, valamint Wes Dzioba színező, hogy betekintést nyújtanak a karakter fejébe, hogy az ő szemén keresztül lássuk a film történéseit, sőt olyan pillanatokat is átélhessünk, amikről eddig maximum csak hallhattunk. A képregény megpedzegeti, hogy milyen élete volt Tsu'teynek, mielőtt Jake Sully felbukkant: ő volt a legesélyesebb arra, hogy a következő olo'eyktan, azaz vezető legyen, és a kedvese volt Neytiri - csakhogy megismerjük a hátteret is, miszerint eredetileg nem Neytiriért lobbant lángra, hanem a testvéréért, Sylwaninért. Elmélyülhetünk kicsit abban is, hogy mi hajtja harcosunkat, miken megy keresztül: a vállát nyomó felelősség súlya, a fiatalok vadásszá való kiképzésének macerája és a lelkében dúló érzelmek egyaránt megmutatkoznak, aztán bejön a képbe Jake. 

Miközben az Avatar filmben Jake-kel a középpontban láthatjuk a történéseket és őt tartja a történet protagonistának, aki nagy utat jár be karakterfejlődésben, addig Tsu'teyen keresztül ez úgy csapódik le, hogy egy őket imitáló idegen beférkőzik a bizalmukba, majd tönkretesz mindent. Felfokozott érzelmi állapotát súlyosbította, hogy kiderül a titok, amit Sully őrzőtt, miszerint azért küldték, hogy kémkedjen - persze időközben átállt az ő oldalukra, de ez, és annak ténye, hogy elvette tőle Neytirit bőven elég volt ahhoz, hogy Tsu'tey gyűlölje őt. Ezt, és az emberek támadásának következményeit is rajta keresztül tapasztalhatjuk meg ezúttal, ami kicsit más színezetet ad a dolgoknak, és míg a filmben egy nem túl szimpatikus, de idővel tisztelhető mellékkarakternek tűnt Tsu'tey, addig itt egy bensőségesebb kép alakul ki róla, amely tovább árnyalja a róla alkotott képünket. 

Amellett, hogy Tsu'teyt jobban megismerteti velünk és Pandora világának újabb, apró részleteit nagyítja fel, a képregény színpompás, ízlésesen megkomponált oldalakban mesél, amely színvilágát és hangulatiságát tekintve abszolút a filmek mellé állítható. A rajzok is többnyire részletgazdagok, amikor a környezetről vagy a főbb szereplőkről van szó, ellenben a fontosabb karaktereken kívül a mellékszereplőket nagyon nehéz megkülönböztetni, és ezzel az egész történet során szembesülnünk kell, ami negatívan befolyásolja az események követhetőségét, de még inkább a megszólalók azonosítását. Sokkal több gondoskodást, nagyobb figyelmet érdemeltek volna az arcok.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ezt leszámítva az Avatar: Tsu'tey útja érdekes kitekintés, amely Jake Sully-n kívülre helyezi a fókuszt, és ezáltal tud újat mutatni, mondani. Rajongóknak mindenképpen ajánlott, de aki nem ismeri az Avatart, az ne ezzel kezdjen, mert egészen más kép alakulhat ki így egyes karakterekről. Ez inkább a történések kiszínezésére szolgál, mintsem elmesélésére. Van a végén egy plusz kis történet is, hogy Sully miképpen vált Toruk Maktóvá, az jópofa végszót ad neki. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.