Hirdetés

Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban - Képregénykritika

|

A Marvel egyik, ha nem a legerősebb szuperhősének nem csak a mozikban, hanem a képregények lapjain is számos izgalmas kalandban, érzelmes pillanatban volt része - ezekbe enged betekintést a Fumax egy minőségi kiadás képében.

Hirdetés

Carol Danvers - aki eredetileg Ms. Marvel volt a képregényekben és csak később vette fel a Marvel Kapitány identitást - hosszú várakozás után 2019 márciusában mutatkozott be először a mozikban a Marvel Filmes Univerzum részeként, de már a 2018-as Bosszúállók: Végtelen háború egyik stáblistás jelenete felvezette az érkezését. A Galaxis őrzőivel kiegészült földi hősöknek szükségük volt egy aduászra az Őrült Titán ellen, azonban mielőtt még a stúdió brutális erejű hősnője megetetette volna Thanosszal a kesztyűjét, a Marvel Studiosnak be kellett mutatnia a nagyközönségnek, hogy ki is ő valójában. Ahogyan a Doctor Strange, úgy a Marvel Kapitány film is igyekezett szakítani a klasszikus eredetfilmek kliséivel, ezért már a történet elején egy ereje teljében lévő szuperhőst üdvözölhetünk Brie Larson (A szoba, Kong: Koponya-sziget, Scott Pilgrim a világ ellen) megformálásában és a cselekmény haladásával, visszaemlékezések formájában ismerhetjük meg a karakter múltját. A 90-es évekbe visszarepítő sztori igazi nosztalgiabomba volt és azt is bemutatta többek között, hogy Nick Fury hogyan találkozott a legelső szuperhőssel az életében, ami a Bosszúállók-iniciatívára sarkallta.

Hirdetés

A film premierjével egy időben érkezett meg a boltok polcaira a Marvel Kapitány képregény is a "Magasabbra, távolabbra, gyorsabban" képében, amely szlogenjében, címszereplőjében és egy-két karakterén kívül nem sokban egyezik a vásznon látottakkal. Érdemes már előre tisztáznunk magunkban, hogy ebben a kiadványban nem Bosszúállók vannak, hanem Bosszú Angyalai, nem Robert Downey Jr. Vasember és Mordály sem hasonlít a filmbéli változatára, tehát nem a Marvel Filmes Univerzum fog visszaköszönni. A kötet a 2014-es Captain Marvel sorozat 1-13. számát tartalmazza Kelly Sue DeConnick (1-13.) és Warren Ellis (12-13.) élményekkel teli írásában, valamint David López (1-5., 9-11.), Marcio Takara (7-8., 10.) és Laura Braga (10.) kifogástalan rajzolásában. Különösképpen hasznos, hogy fel van tüntetve a kiadás elején, melyik illusztráció kihez tartozik, ugyanis a lapokat vizsgálgatva érezhetően eltér egymástól López és Takara művészeti stílusa: míg előbbi részletesebb, határozottabb rajzokkal operál, addig utóbbi munkája rajzfilmszerűbb.   

A történet szerint Carol Danvers épp nyughatatlanul keresi az életcélját, amikor egy mindent megváltoztató lehetőség pottyan az ölébe és a Galaxis őrzőivel együttműködve űrbéli igazságosztóvá válik, hogy szinte azonnal beletenyereljen egy galaktikus lázadás kellős közepébe, amelynek már így is számos áldozata van. Kozmikus kalandjai során a Kapitány nem csupán új sorsokat ismer meg, új ellenfeleket és barátokat szerez, de bebizonyítja azt is, hogy a nagyobb jó érdekében néha át kell hágnunk a szabályokat, meg kell szegnünk a parancsokat.

Noha alkalmanként a mellékszereplők elvonják a reflektorfényt Marvel Kapitányról - például a cicája, Csubi, aki valójában egy flerken vagy a fegyverbolond "mosómedve" -, a képregénynek köszönhetően részletesebb képet kapunk a hős személyiségéről, tovább árnyalják a karakterét, ezáltal pedig a látottak tökéletes kiegészítői lehetnek a filmváltozatnak. Ahogyan Ryan Fleck és Anna Boden rendezésében, úgy Kelly Sue DeConnickék lapjain is világokon átívelő, sokszínű és fantasztikus események kaptak helyet egy szinte elpusztíthatatlan lénnyel a főszerepben. Mégsem érezzük őt kívülállónak, nem hidegül el tőlünk Carol, ugyanis mindig jelen van az emberi tényező is, amely rendre emlékeztet minket rá, hogy a mindenre elszánt, sebezhetetlennek tartott külső mögött egy érző és hozzánk hasonló lélek rejlik, amely hasonló a miénkhez.

A "Magasabbra, távolabbra, gyorsabban" ízléses illusztrációkkal, stílusosan megkomponált panelekkel és frappáns dialógusokkal mesél még többet Marvel Kapitányról azoknak, akik vevők a szarkasztikus humorra, a szabadjára engedett fantáziára, az impozáns összecsapásokra és a karakter önkeresésére, mindezt pedig egy prémium kiadványban szeretnék átélni.

A kötetet köszönjük a Fumaxnak! Megrendelni a linkre kattintva tudjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.