Hirdetés

12 katona - Kritika

|

A 12 katona egy újabb fejezetet mesélt el szeptember 11 krónikájából. Nem kell félni: még mindig az USA a király!

Hirdetés

2001. szeptember 11-ről szinte biztos, hogy mindenkinek az Egyesült Államok ellen elkövetett merényletsorozat ugrik be azonnal. A tragikus eseményeket természetesen Hollywood is számos formában dolgozta már fel, a 12 katona pedig egy eddig titkosított, nevezetesen az USA legelső válaszcsapását vitte vászonra. A fiatal és végtelenül vakmerő, ám háborút még sosem látott kapitány, Mitch Nelson (Chris Hemsworth) elit osztagával az oldalán azt a feladatott kapta, hogy előrenyomuljanak egészen az afgán Mazár-e Sarif városáig, majd felszabadítsák azt a tálib erők zsarnoki uralma alól; ezzel elvágva az al-Kaida utánpótlási vonalát. Ami bonyolít a helyzeten, az a helyi hadúr, Dostum tábornok jelenléte, akivel átmeneti szövetséget kötöttek az amerikai erők. Harcukat innentől kezdve a helyiek módján vívják: lóháton.

Hirdetés

A 12 katona egy percig sem árul zsákbamacskát, egy fontos különbséget leszámítva szinte megegyezésig ugyanolyan, mint az Amerikát dicsőítő katonás filmek valamelyike. A tapasztalatlan rendező, Nicolai Fuglsig filmje meglehetősen hosszú, bő 2 órás játékidőt tudhat magáénak, ami ugyan néha már kezd álmosítóan hatni, a 12 katona mégis remekül hozza mindazt, amit egy ilyen filmtől elvárnánk. Bemutatásra kerül egy speciális különítmény, akik kivétel nélkül hazaszeretetük miatt vállalkoztak az USA első válaszcsapására. Chris Hemsworth indokolatlanul jóképű személye tökéletes választásnak bizonyult, hiszen az eltökélt, ám háborúban abszolút tapasztalatlan vezető a film zsáneréhez mérten egy kifejezetten korrekt jellemfejlődésen megy keresztül. A Dostum tábornokot alakító, végtelen hosszúságú életművel rendelkező Navid Negahban a film számos gyengébben muzsikáló jelenetét is képes volt megmenteni hiteles játékával, Hemsworth-szel az oldalán pedig meglepően jó párost alkottak. A csapat tagjai között ott volt még a mindig fantasztikus Michael Shannon, vagy éppen az a Michael Pena, aki már-már kötelező kelléke az ilyen filmeknek. Nem túl meglepő, itt is ő volt a humorfelelős.

A 12 katona nem gondolja újra a műfajt, az élmény pedig nem lesz maradandó, maga a film mégis jól működik. Még ha egy kicsit hosszú is. A műfaj kedvelői persze nem a dráma vagy a konfliktusok miatt ülnek be az ilyen produkciókra, de azért örömteli, hogy Nelson és Dostum személyében két meglepően jól működő, szórakoztató karaktert követhettünk végig. Az al-Kaidát és annak bűneit nem igazán árnyalja a film ugyan, abban viszont meg lehet egyezni, hogy azt nem is nagyon kell. A 12 katona akciójelenetei közel sem annyira teátrálisak, mint amire számítanánk, a többnyire lóháton zajló küzdelmek érdekesek és jól követhetőek. Mondjuk, be kell vallanom, hogy a csúcspontig kissé önismétlésbe fulladt a 12 katona, valahogy az az érzés motoszkált bennem, hogy az érdemi cselekményt folyamatosan csak tologatják. Persze, ha a film szorosan a valóság eseményeit dolgozta fel, akkor ezzel nem lehet túl sok mindent tenni, ám Fuglsig rendezése többek között emiatt sem egy adrenalin bomba.

A film technikailag teljesen rendben van, sőt, a fényképezés színvonala jóval magasabb volt, mint ahogy azt megszokhattuk a műfaj képviselőitől. Ha már hasonlítgatok, akkor muszáj megemlítenem a 12 katona azon aspektusát, amiért sokkalta emberségesebbnek éreztem azt, mint a 2014-es Amerikai mesterlövészt, csak hogy egy példát említsek. Clint Eastwood filmje borzasztóan leegyszerűsítette és relativizálta az ölés mesterségét. Nem árnyalta a mondandóját, nem tett különbséget jó és rossz között: mindenki ellenség, aki nem velünk van, nekik pedig halniuk kell. Nyilván a 12 katona sem kampányol a világbéke mellett, viszont a lázadó erők bemutatása és az epilógus elegánsan érzékeltette: egy konfliktus nem csak és kizárólag két oldal, a jó és a rossz küzdelme. A filmből persze sugárzik az amerikai büszkeség, viszont közel sem olyan bigott és offenzív módon, mint ahogy azt már korábban más produkciókban láthattuk.

A 12 katona egy látványos és jól összerakott, ámde lassabb háborús film, ami az Egyesült Államok egyik, ha nem a legnagyobb tragédiája kapcsán is képes volt következetes és emberséges maradni. Csodára persze ne számítsunk, mégis, olykor azért jól esik ilyen filmeket is nézni. A 12 katona az izgalmakat tekintve lefele, intelligenciáját nézve viszont felfele lóg ki a zsáner képviselői közül.

12 katona

Kinek Ajánljuk
  • A háborús filmek szerelmeseinek.
  • Akiket érdekel 9/11 és annak minden utózöngéje.
  • Akiket nem zavar, ha a háború nem csak fekete és fehér küzdelme.
Kinek Nem
  • Annak, aki ódzkodik a lassabb, hosszú filmektől.
  • Aki nonstop akciózásra vágyik.
  • Aki eddig sem volt oda a műfajért.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.