Hirdetés

7 vérfagyasztó nap - Kritika

|

Egy film az arab-izraeli konfliktusról, amit egyedül a témája tesz érdekessé.

Hirdetés

1976 nyarán négy mindenre elszánt terrorista eltérítette egy repülőgépet több mint 100 utassal a fedélzeten, annak reményében, hogy figyelmet és szabadságot vívhatnak ki népük számára. Az akció alatt Uganda diktátorától kértek menedéket, ahol a túszok egy hétig tartó politikai sakkjátszma bábúiként reménykedhettek a túlélésben. A helyzet egyre csak fokozódik, miközben az izraeli állam a történelem egyik legnagyobb túszmentő akcióját dolgozza ki, a 7 vérfagyasztó nap azonban mindent megtesz azért, hogy mindezt a lehető leglaposabban mesélje el.

Hirdetés

Előre leszögezném, hogy nem érzem magam eléggé kompetensnek a témában ahhoz, hogy véleményt, vagy akár egy objektív, helytálló leírást adhassak az évtizedek óta tartó arab-izraeli konfliktusról. Az viszont biztos, hogy az izraeli, vagy éppen palesztin haza kérdése a mai napig egy kényes, a politikában is végtelenül megosztó jelenség, ami laikusként egyre inkább úgy tűnik, hogy már-már megoldhatatlan. Szinte nincs érzelemmentes vélemény a konfliktusról, José Padilha, aki a nagysikerű Narcos sorozathoz is jegyzett már néhány részt képes volt ugyan korrekten, de érthetetlenül rezignáltan és súlytalanul tálalni a 7 vérfagyasztó napot, ami a legnagyobb elkövethető hiba egy történelmi dráma esetében.

Igazságtalanság lenne a részemről, ha azt mondanám, hogy Padilha filmje nem kötötte le a figyelmem, mert nagyon is. Ez elsősorban az élet által írt sztorinak köszönhető, ami egy repülő eltérítéséig egy kiélezett, számos eltérő motivációt és nemzeti tragédiát sejtető túszejtő szituációban csúcsosodott ki, ezt pedig a 7 vérfagyasztó nap is jól összerakva vitte a vászonra. Daniel Brühl és Rosamund Pike két német "forradalmárt" alakít, akik egyben a terrorista akció vezetői is. Nagy rajongója vagyok Brühl alakításainak, most viszont közel sem volt lehetőség kimagaslót hozni, mivel a 7 vérfagyasztó nap totál elfelejtette útközben, hogy mivel kéne történetet mesélni. A film elveszett abban, hogy hitelesen visszaadja a '76-ban történteket, a játékidő felétől kezdve pedig feladta, hogy az emberek drámáját is elmesélje, nem beszélve az érintett népekről. Néhány közhelyes gondolat, olykor érdektelten töltelék flashbackekkel megfűszerezve, Brühl félkész karakterével és egy elkeserítően ingerszegény fináléval megkoronázva. Nagyjából így lehet röviden leírni a 7 vérfagyasztó napot, amit az önmagában piszkosul érdekes alap mellett Rosamund Pike profi játéka tudott feldobni, ami egyedüliként volt vérfagyasztó a filmben.

Hirdetés

A cselekmény halad előre, vannak jó pillanatai és valahogy eléri, hogy kíváncsiak legyünk a hetedik napra, de valahogy képtelen arra Padilho rendezése, hogy akár egy picit is megdobja a pulzusszámunkat. A 7 vérfagyasztó napban semminek nincs súlya, a túszejtés mellett az izraeli kormány szemszögéből látjuk az eseményeket, az viszont már-már tudomány, hogy mennyire képtelen volt a film éreztetni a súlyát annak, hogy majdnem kétszáz ember élete forog kockán. A film végén olvasható epilógussal igyekezett a 7 vérfagyasztó nap hagyni valamit a nézőben, amin rágódhat, és ugyan az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut okos volt belecsempészni a sztoriba, teljesen elhibázták a felépítését, pontosabban az nem történt meg. Szinte a film minden szegmensébe bedob valami okosat vagy érdekeset Padilha ám mintha szándékosan nem akarná kifejteni azt a nézőknek, hogy még véletlenül se legyen miért törődnünk a karakterekkel.

A 7 vérfagyasztó nap nem több mint egy nagyon jó alap, amire egy piszkosul emlékezetes történelmi drámát is ki lehetett volna építeni. Ehelyett legjobb esetben is takaréklángon pörög a sztori, ahol még Daniel Brühl sem tudott közepesnél jobbat nyújtani. Érdemi üzenetre, vagy akár arra, hogy a minimálisnál jobban megismerjük a mai világ egyik legkényesebb konfliktusát, ne is számítsunk. José Padilha egy óriási ziccert hagyott ki ezzel a filmmel.

7 vérfagyasztó nap

Kinek Ajánljuk
  • Annak, aki rajong a történelmi drámákért.
  • Akit lebilincselnek a politikai hátterű sztorik.
  • Aki szeretné Rosamund Pike-ot egy meglepő szerepben látni.
Kinek Nem
  • Annak, aki egy alapos, ambiciózus filmre kiváncsi.
  • Aki a film által szeretne többet megtudni a konflikustról.
  • Aki egy ütős Daniel Brühl alakításban reménykedik.
  • Aki egy, a témához méltó drámára vágyik.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.