Hirdetés

Abigail - Kritika

|

Aki bújt, aki nem, az vámpír.

Hirdetés

A Radio Silence művésznéven ismert rendezőpáros, Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett a Sikoly-franchise sikeres feltámasztását követően ismét szólóprojektbe fogtak (a Sikoly-fanok legnagyobb bánatára). Az új film, az Abigail első trailere pedig kétséget sem hagyott afelől, hogy az Aki bújthoz hasonló, vérgőzös, humort sem mellőző alkotás lesz a jussa a nézőknek - ezt az ígéretüket pedig betartották a készítők.

Egy hatfős, szedett-vedett banda elrabol egy balerinaként ügyeskedő kislányt, Abigailt (Alisha Weir). Csupán 24 óráig kell felvigyázniuk a lányt egy ódon kúriában, hogy mindenki megkapja a maga jussát: fejenként 7 millió dollárt. A csapattagok nem ismerik egymást, így egy alapvető bizalmatlansággal viszonyulnak a többiekhez, ami csak fokozódik, amikor egy társuknak szó szerint leesik a feje az étkezőasztalnál.

Hirdetés

A trailer persze nem rejtette véka alá, hogy milyen slamasztikába kerültek opportunista gyermekrablóink, úgyhogy a címszereplő kislány valódi természete nem lesz senkinek sem meglepetés - legalábbis a nézők között. Ettől még a nagy leleplezésig tartó út kifejezetten szórakoztató és misztikus lett, ahogy a film második felében is maradt kreativitás és izgalom, fordulatokról nem is beszélve.

A rendezőpáros az Alkonyattól pirkadatig című klasszikus koncepcióját emelte át modern köntösbe: tereljünk össze olyan figurákat, akikről végképp nem mondanánk azt, hogy a jófiúk sorait erősítik (elvégre gyermekrablók!), aztán dobjunk be közéjük valami náluk sokkal förtelmesebbet, hogy hirtelen ők kerüljenek a jó-rossz skála jobbik végébe.

Ez többek között azért is működőképes recept, mert az ilyen karakterek hátteréből fakadóan sokkal természetesebbnek hat a részükről az egymással szembeni bizalmatlanság, a szüntelen káromkodás vagy az a néhány erkölcstelen húzás, ami "jófiúk" számára igazi dilemmát jelenthetne még hasonló körülmények között is. Az alaphelyzet és a banda közös metszetében rejlő potenciált pedig a rendezőpáros ügyesen kihasználja, nem kímélve olykor a rekeszizmainkat, máskor pedig a gore szubzsáner vércunamijai is megidéződnek, tisztán jelezve, hogy ez azért nem egy délutáni matinénak beillő film.

A castingra sem lehet panasz. Bár Melissa Barrera alapvetően kilóg a többiek közül az erkölcsösség síkján, és akadnak valóban egysíkú figurák is (az együgyű Dean, akit Angus Cloud alakít, aki sajnos már nem élte meg a premiert), viszont a Dan Stevens-Kathryn Newton-Kevin Durand-Barrera négyes kémiája piszkosul működik. Különösen Stevens lubickol a szerepében, de örvendetes volt Durandot (aki számomra örökre a Lost széria utálatos zsoldosa marad) is egy olyan alakításban látni, ahol a karaktere több árnyalatot is kapott.

Ha egy valamibe bele kellene kötni, az a játékidő, amin legalább 10 percet lehetett volna kurtítani, hiszen főleg a finálé felé nem egy repetitív szekvenciát kapunk, amit a gore faktor magasabb fokozatba léptetésével próbálnak palástolni. Ez persze a horrorfanoknak nem feltétlenül okozhat csalódást, de az egyszeri néző könnyen besokallhat a vörös cukorszirup-túltengéstől.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az Abigail szórakoztató darab lett, ami már csak azért is nagy szó, mert a 2020-as évekre a vámpír tematika eléggé megfáradt Hollywoodban. A Radio Silence párosa, no meg a forgatókönyvírók, Stephen Shields és Guy Busick azonban ráéreztek arra, hogy világuralomra törő vámpírveszély helyett a "kisemberek" életét felforgató szituációk is megállják a helyüket. A rendezőknek pedig külön kijár a taps, amiért összehozták a 2019-es előző filmjük, az Aki bújt inverzét a cselekmény fősodrát tekintve (akkor egy nő egy egész család ellen harcolt, majd most egy rablóbanda egy kisgyerek ellen). Akik már azt is élvezték, azok az Abigailben sem fognak csalódni.

Abigail

Kinek Ajánljuk
  • Akik már az Aki bújtot is kedvelték a rendezőpárostól
  • Akik még nem mondtak le a vámpír tematikájú horrorokról
  • Akik csípik a "rosszfiúk a még rosszabb dolgok ellen" koncepciókat
Kinek Nem
  • Akiknek a rendezőpáros előző filmjei is már túl véresnek bizonyultak
  • Akik már unják a vámpírokat
  • Akik gore helyett a jumpscare-ekkel tarkított horrorfilmeket preferálják
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.