Hirdetés

Az átok háza - Kritika

|

Hogy erre megint mi szükség volt, az egy átkozottul jó kérdés!

Hirdetés

Alig ocsúdtam fel a Fekete karácsony okozta sokkból, máris itt egy újabb "gyöngyszem", noha azért közel sem annyira vészes a helyzet, mint az imént említett förtelemnél. Mindenesetre sosem jó ómen, ha egy remake újrafeldolgozás áldozata lesz. Az idei Az átok háza viszont ebbe a kategóriába esik, mely a 2004-es amerikai Átok újragondolása. Reményre talán a rendező személye adhatott okot, a kamera mögött ugyanis az a Nicolas Pesce állt, aki az Anyám szeme képében a múlt évtized egyik legnyomasztóbb horrorját tette le az asztalra.

Hirdetés

A történet semmiféle újdonságot nem tartalmaz. A bevett jelmondattal indítanak: "Ki harag által hal, ott átok születik" bla-bla, majd egy családot látunk, kikről kiderül, hogy borzalmas tragédia áldozataivá váltak. Az ügyben nyomozó két rendőr sorsát követjük, illetve a tett helyszínéül szolgáló ház múltját is megismerjük.

Az átok háza nem sikerült jól és nem csak azért, mert egy újabb felesleges remake-ről van szó. A megkérdőjelezhető létjogosultság csak a jéghegy csúcsa, a problémák gyökerét ennél mélyebben kell keresni. A felvezetés ugyanakkor nem rossz, megdobbanhat a rajongók szíve, amikor újra láthatják az ikonikus helyszínt, majd Kayako szelleme is feltűnik egy pillanatra. Ezt követően csöppenünk bele az új sztoriba. Pesce próbálkozott némi újdonságot csempészni a cselekménybe, ugyanis a címben szereplő házat tette meg főhősnek, nem egy embert. Ez egyfelől ügyes húzás, ám a direktornak csak egy ötletcsírára futotta, kivirágoztatni már nem tudta azt. Mivel egy helyszín áll a központban, az emberi szereplők teljesen egysíkúvá vállnak. Senkivel nem lehet azonosulni, nincs idő kibontani a jellemüket, csak szegmenseket látunk a múlt eseményeiből. Folyamatosan ugrálunk az időben, az egyetlen kapocs a mellékszálak közt a ház, illetve maga az átok. Mintha egy szkeccsfilmet néznénk, amiben párhuzamosan zajlanak az események, s noha a végére minden összefügg, nem érezzük az elégedettség édes ízét, mivel a látottak teljesen érdektelennek hatnak.

Pesce kiváló érzékkel képes atmoszférát teremteni, itt ebből vajmi keveset tapasztalunk. Kár elvitatni, hogy akadnak hangulatos pillanatok és olyan jump scare-ek, amik hatására egyesek féknyomot hagyhatnak a gatyájukon, de ezen a fronton is túlzásba estek az alkotók. Az utolsó harmadra teljesen immunissá válik a néző az ijesztgetésekre, messziről látszik, hogy mikor ugrik az arcunkba egy-egy rém. Az egyedüli merészséget a vérmennyiség jelentheti, ami kétségtelenül jól állt a filmnek. Ez a franchise sosem a brutalitásáról volt híres, Az átok háza azonban helyenként meglepően durva tud lenni. Kár, hogy ennél nagyobb erénnyel nemigen bír az összkép.

Az Átok franchise nagy múltra tekint vissza, főleg japánban hódol hatalmas kultusznak, 2016-ban még egy Sadako vs Kayako film is készült, melyben A kör filmek gonoszával csap össze jelen sorozat hajas babája. Bő 15 év telt el már az amerikai remake óta is, gondolták a fiatalabb generációnak ideje megkapnia a maga változatát ebből a történetből. Aki szereti a jump scare-ekkel teletűzdelt, ám teljesen jellegtelen kísértethistóriákat, az jól szórakozhat, más esetben abszolút kihagyható darab Az átok háza. Hiába az impozáns szereplőgárda (Demián Bichir, Andrea Riseborough, Jackie Weaver, John Cho) ők sem tudnak mit kezdeni a karaktereikkel. Aki az esszenciális Átok élményre kíváncsi, inkább nézze meg a 2003-as A haragot, vagy a már említett amerikai verziót. Pesce műve sem nézhetetlen, mindössze átkozottul semmilyen.

Az átok háza

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti a jump scare fesztiválokat
Kinek Nem
  • Aki unja már a sablonos kísértethistóriákat
  • Aki valami eredeti horrort látna
  • A japán verzió rajongóinak
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.