Hirdetés

Az ember a rács mögött - Kritika

|

Abszurdum a köbön David Tennanttel az élen.

Hirdetés

Kompakt és jó humorú minisorozat, ami négy részéhez képest kicsit sokat akar. Aktuális társadalmi problémákról, univerzális emberi értékekről szóló csavaros játszma, de néha elgáncsolja egymást a komikum és a dráma.

A kezdetben párhuzamosan futó szálak hamar összeérnek, és kibontakozik egy bonyolult kapcsolati sokszög: Harry Watling atya (David Tennant) a sekrestyése kérésére elrejt egy pendrive-ot, azonban Watling fiának tanárnője, Janice (Dolly Wells) megtalálja rajtuk a gyermekpornográf tartalmakat.

Hirdetés

A lelkész azért, hogy védje mentálisan labilis barátját és a családját, bezárja Janice-t a pincéjükbe. A nő egyik ismerőse, Beth (Lydia West) oknyomozó újságíró, aki Janice keresésére indul, és felveszi a kapcsolatot a halálsoron tengődő sztár-kriminológussal, Jefferson Grieff-fel (Stanley Tucci), hogy segítsen megoldani a nő eltűnésének ügyét.

A bárányok hallgatnak karaktereit és szituációit idéző történet Beth és Janice viszonyán keresztül megjeleníti a toxikus maszkulinitás, a feminista törekvések, a közösségi média által lehetővé tett gyors terjesztés és az emberek interneten kialakított perszónájának kérdését. Ugyanakkor a karakterek nem feddhetetlenek, mivel Beth-t oknyomozó újságíró létére könnyű zavarba hozni, Janice ártatlan tanár-álcája mögött pedig egy manipulatív, mindenre elszánt amazon rejtőzik. Érdekes módon az ő figuráját festik le a legnegatívabban, holott ne felejtsük el, van a sztoriban egy pedofil és egy gyilkos is. Watling lelkész testesíti meg az önfeláldozást, az isteni küldetés és a földi tettek mérlegre tételét, az irracionális döntések dominószerű láncolatát, és az egész történet summázását: egy nem valós problémából egy visszafordíthatatlan tragédiát generált az emberek közötti kommunikációs gát és a hazugságok végeláthatatlan sora.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ebből is látszik, mennyire nehéz körülírni, mi mindenről szól a nyomozás mellett a sorozat. A négyszer egy órás játékidő tökéletes hosszúság a cselekményt tekintve, de a gondolatébresztő mellékszálakkal csak bele-belekapnak témákba, ami így kifejezetten telítetté teszi az epizódokat. A könnyed sztorik is képesek igazán mély mondanivalóval alátámasztani az egyszerűségüket, de Az ember a rács mögött inkább felváltva futtatja a komoly és a humoros jeleneteket, nem alkotnak szoros fúziót, ezért súlytalannak és széttartónak érződik. A cinikus nyomozó karaktere Grieffben ölt testet, akinek "legjobb barátja" egy, a komikum nagy részéért felelős elítélt, de maga Watling és a családja is keveredik hihetetlen szituációkba a hirtelen jött problémák miatt. Ennek ellentéteképp láthatjuk azt az erőteljes jelenetet, amelyben Watling megpróbálja rávenni barátját, hogy vallja be, övé a pendrive, mindezt egy nagyszabású hangkulisszával megtámogatva. Ezek a hullámzások könnyen kizökkenthetik az embert, mert néha tét nélkülinek tűnik a cselekmény, néha pedig nagyon megindító akar lenni.

David Tennant zseniális, mint mindig, Dolly Wells játéka pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne szurkoljunk a megmentéséért. Ez igen nagy pozitívum, hiszen a lezárás és maga Janice figurája magában rejti az esetleges folytatás lehetőségét. A sorozat igazi nyertese azonban Stanley Tucci, aki játszi könnyedséggel alakítja a nagynevű gyilkos-kriminológust. Magával a karakterrel mégsem törődtek sokat: a háttértörténete szerint azért segít ügyeket megoldani, hogy vezekeljen a bűnéért, ami elég hihetetlen és ad hoc pálfordulásnak hat. Továbbá felsejlenek benne más közismert alakok jellemvonásai, mint például Sherlock Holmes vagy a Doktor stílusa, hiszen ezen sorozatok mindegyikében érintett volt Steven Moffat, Az ember a rács mögött írója.

Épp emiatt szembetűnő a csavaros cselekményvezetés, a szórakoztató detektívmunka és a megoldások frappáns levezetései, azonban ez a sorozat hátrányára is válik: aki látta már Moffat korábbi munkáinak valamelyikét, az nem sok meglepetésre számíthat. Meggyőző a színészi gárda, és vannak meglepő fordulatai, kiegyensúlyozottságában mégis hagy némi kivetnivalót maga után.

Az ember a rács mögött

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik a pörgős sorozatokat
  • A David Tennant rajongóknak
  • Az abszurd helyzetek kedvelőinek
Kinek Nem
  • Akiket leterhelnek a tömény filmek
  • Akik egy laza sorozatra vágynak
  • Akiket zavar, ha elbagatellizálnak fontos kérdéseket
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.