Hirdetés

Filmklasszikus: A bárányok hallgatnak

|

Mikor a kannibál, a nyomozó és a sorozatgyilkos találkozik - és ez nem egy vicc.

Hirdetés

Mi is lehetne romantikusabb, mint egy jó kis thriller Valentin-napon? Harminc évvel ezelőtt épp ma volt A bárányok hallgatnak premierje, ami végérvényesen beírta magát a filmtörténelembe.

Bár ez a film vált igazán klasszikussá, nem ez volt Lecter doktor első feltűnése. Thomas Harris 1981-ben írta meg A vörös sárkány című regényét, amiben az akkor még Hannibal Lecterként ismert karakter mellékszerepet kapott, majd ebből készült el 1986-ban Az embervadász, amit Michael Mann rendezett, Hannibalt pedig Brian Cox alakította. Azonban a film nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért egészen A bárányok hallgatnakig jegelték a sztorit, ami aztán örökké felejthetetlenné tette a hidegvérű pszichiátert, leginkább Sir Anthony Hopkinsnak köszönhetően.

Hirdetés

Hopkins alig több, mint húsz percet szerepel a filmben, mégis maradandó élménnyé varázsolta a nyomasztó thrillert. Nem meglepő az sem, hogy a filmnek járó 5 Oscar-díjból az egyik őt illette, hiszen a forgatás előtt behatóan tanulmányozta a sorozatgyilkosok portréit. De saját környezetéből is merített: egy ismerőse például az őrültbe kergette a körülötte lévőket azzal, hogy soha nem pislogott, amit Hopkins beleépített a játékába, mert szerinte tökéletesen illett a karakterhez.

Jodie Foster nem is szívesen töltött vele a kelleténél több időt, ugyanis elmondása szerint nagyon megrémisztette a színész. Hopkins zsigeri energiája mellett Lecter jelleme tovább mélyíti a figuráját. Túl azon, hogy meredt, átható tekintete a lelkünkig képes hatolni, tudása miatt is érezzük, hogy a képernyő túloldalán sem lehet titkunk előtte. Szemrebbenés nélkül fogyasztja el embertársait, de állatiasságát olyan tudatossággal és intelligenciával egészíti ki, ami a legrosszabb rémálmaink melegágya lehet. "Modora teszi az embert", udvarias, ebből a szempontból értékrendje nem különbözik a többiekétől, ami szintén belénk plántálhatja az érzést, hogy a gonosz köztünk jár. A dermesztő közelképek még inkább bevonják a nézőt ebbe az egyszerre feszült és izgalmas történetbe, amitől képtelenség megszabadulni, szinte hipnotizálja az embert. A film a fizikai és verbális agresszióval minket épp úgy provokál, ahogy Clarice Starlinget.

Nemcsak a kannibált, hanem Buffalo Bill karakterét is több, valós személy ihlette, például az áldozatait megnyúzó Ed Gein, a törött karját együttérzésre használó Ted Bundy vagy a nőket pincéjében fogva tartó Gary M. Heidnik. Bill rajzának összetettsége nem csak a felhasznált inspirációkban mutatkozik meg, hanem az identitáskeresésében, a szexulitásának megkérdőjelezésében, bomlott elméjében. Olyan személy, aki a határokat feszegeti, de soha nem lép be igazán egy közegbe sem, örökmozgó, aki folyton változik, ez teszi izgalmassá, bizonytalanná és veszedelmessé.

De a metamorfózis fontos motívuma a filmnek, a legegyértelműbben megjelenik a lepke képében és Starling kapcsán a(z akár feminista olvasatú) karakterfejlődésben. Starling nemcsak azért számít kispályásnak, mert még tanuló, hanem mert nő, ezt a hierarchiát pedig érzékeltetik vele az akadémián és az intézetben egyaránt, legyen szó arról, hogy megjegyzést tesznek a külsejére, vagy hogy kételkednek a szakértelmében. A bárányok hallgatnak az ellentétek és a fúziók káosza, amelyek egységre lépnek. Mindenki különc bizonyos szempontból: Starling például a neme miatt, Hannibal az átlagnál okosabb és még a gyilkosok közt is kegyetlen, Bill pedig ambivalens, a saját testétől és elméjétől is idegen.

Jodie Foster többek között azért vállalta Starling szerepét, mert be akarta bizonyítani, hogy a női ügynökök munkája sem kevésbé veszélyes, mint a férfiaké. Négy hetet töltött egy quanticói FBI Akadémián, ahol részt vett a fizikai és pszichikai kiképzéseken. Ez segített neki elmélyülni a szerepben, amire kiváltképp szüksége volt, hiszen Lecter doktor és Starling kapcsolata terápiás jellegű, a nyomozás közben a nyomozónőnek önmagát is meg kell fejtenie, ezért elengedhetetlen volt, hogy Foster behatóan ismerje a karakterét. De nem csak ő törekedett tökéletességre, Thomas Harris bűnügyi újságíróként kezdte karrierjét, ezért fontos volt számára, hogy a történetben megjelenő kriminalisztika alapos és hiteles legyen.

A könyv részletessége persze a médium-specifikusság miatt némi csorbát szenvedett - személyes kedvencem, ahogy Lecter doktor kiadja, hogy Billy Rubin után kell nyomoznia a hatóságoknak, majd kiderül, hogy a bilirubin az emberi epe egyik festékanyaga -, de nem lenne igazságos összehasonlításokba bocsátkozni, hiszen a maga nemében mindkét anyag kivételes.

Harris és Lecter öröksége nem csak további nagyra törő történeteket vagy sorozatot ihletett meg, de a paródia sem kerülhette el. A Psychót is feldolgozó A báránysültek hallgatnak szereplője Dr. Animál Kannibál Pizza, aki áldozatait pizzába süti, és Jo Dee Fostar, az FBI ügynöke. Újabban azonban Starling lesz a középpontban: a CBS február 11-én mutatta be a Clarice című sorozatának első részét, ami egy Hannibal-mentes pszichológiai horrort ígér, és a nyomozónő Buffalo Bill elfogását követő időszakát mutatja be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.