Hirdetés

Bad Boys: Mindent vagy többet - Kritika

|

A rosszfiúk negyedszerre is eljöttek, még ha kicsit be is rozsdásodtak.

Hirdetés

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis közönségbarát akcióvígjátékot rendezni. Mindkét felvonásnak akadtak hibái, de a két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az összképet. Ennek ellenére meglepő volt, amikor a folytatás után 17 évvel napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle visszatéréssel egybekötött hattyúdal, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, így balhés párosunk ismét bizonyíthatta, hogy még mindig tudja mitől döglik a légy.

Hirdetés

A két sokat látott zsaru végre lenyugodni látszik. Mike (Will Smith) megnősül, Marcus (Martin Lawrence) egy halálközeli élmény hatására spirituálisabb perspektívából kezd tekinteni az életére. Amikor néhai főnöküket korrupciós vádakkal illetik, személyesen veszik kezükbe az irányítást és tisztázni akarják a nevét, még ha ez életveszélyes helyzetbe is sodorja őket.

Kevés alkotás mondhatja el magáról, hogy majd' 20 év szünet után újult erővel tér vissza és a nézők még mindig kíváncsiak rá. A Mindörökké rosszfiúk ennek ékes példája, pokoli szerencsés időpontban, a COVID kirobbanása előtt egy bő hónappal jelent meg, így a bevételeire nem volt hatással a járványhelyzet. Korhatáros filmként több mint 400 millió dollárt termelt, hiába nyújtott maximum decens szintet, a közönség szerette, így nem volt kérdés, hogy Mike és Marcus fognak még akciózni Miami utcáin.

A Mindent vagy többet alcímű negyedik kaland szinte ugyanazt a formulát követi mint modern elődje. Tovább görgeti a történet fonalát, utal a korábbi részekre, miközben a saját lábán próbál megállni. Ettől függetlenül akinek ez lesz az első találkozása a Bad Boys-szal, valószínűleg nehezen fogja tudni követni, ki-kivel, milyen kapcsolatban áll. Az egykori rendőrfőnök besározása mellett ismét feltűnik a harmadik film antagonistája, Mike drogdíler fia, némileg más szerepkörben. Nem kell agysebésznek lenni, hogy végigkövessük a karakterútját, ezzel pedig meg is érkeztünk a Mindent vagy többet első hibájához. Meg sem próbál kreatív lenni, minden mozzanatát láttuk milliószor, a komplett felütés, sztori, szereplők olyanok, mintha egy 2000-es évek eleji b-moziban ragadtak volna. Persze lehet ezt remek stílusérzékkel prezentálni, de Fallahéktól csak elcsépelt panelekre futotta. Az egy dolog, hogy veszélyesen primitív az egész, ez a sorozat sosem az eszességéről volt híres, ám egy bizonyos szintnél nem kéne lejjebb menni.

Roppant frusztráló például, hogy a jelenetek bűzlenek a forgatókönyv kötöttségeitől. A fordulatokat kilométerekről kiszúrni, a nyomozás, az ügy menete, kifutása kiszámíthatók és szembeötlő, hogy minden akkor és úgy fog történni, amikor és ahogy meg van írva. Legyen szó az erősítés érkezéséről, drámainak szánt csúcspontokról, fontos döntésekről. Igyekeztek néhány újdonsággal feldobni hőseink jellemét, de ezeket sem aknázták ki. Mike frissen jött pánikbetegsége csak azért van, hogy a film tovább tartson egy pontnál, valódi szereppel nem bír. Marcus új világnézete adhatott volna egy csavart kettejük kapcsolatának, felcserélve a szerepeket, helyette jönnek a szokásos fárasztó poénok, melyek egy idő után végtelenül unalmassá válnak. A humorbombák egyébként is sokszor besülnek, két, három alkalommal lehet maximum nevetni, holott szinte végig próbálnak vicceskedni Marcusék. Az egyetlen igazán működő geg a második részben megismert Reggie-hez (Dennis Greene) köthető, az ilyesfajta elemekből lehetett volna több.

A Bad Boys franchise mindig is a tökös akciókról és a jó dumákról volt ismert, a Mindent vagy többet viszont egyértelműen a leggyengébb a négy film közül. Becsülendő, hogy továbbra sem alkusznak meg, a tűzharcok kemények, még ha nem is túl emlékezetesek és Miami hangulata képes berántani az embert. Az idézhető szövegek sajnos jobbára elmaradtak, a cselekmény tömve van izzadtságszagú panelekkel, rengeteg a következetlenség, karakteridegen döntés. Zenghet a szokásos rigmus, miszerint nem kell mélységet várni és szó sincs erről, de hiányzik a stílus, nincsenek ötletek, csak unásig ismételt sablonok. Lassan elérjük a Halálos iramban mozik szintjét, már itt is minden a családról szól, és egy nagy közös sütögetéssel ünnepeljük a sikert, mert ezt sem láttuk még ezerszer. Fallahék lehet, hogy szakszerűen követik a Bay iskolát, de ez egyre kevésbé működik, még ha a széria rajongóinak könnyen lehet, ennyi is elég lesz a szórakozáshoz.

Bad Boys: Mindent vagy többet

Kinek Ajánljuk
  • A franchise elkötelezett rajongóinak
  • Akit nem zavarnak a sablonok
  • Aki egy könnyed akcióvígjátékot szeretne…
Kinek Nem
  • … hiába látta azt már ezerszer
  • Akinek már a harmadik rész sem tetszett
  • Akit zavar, ha egy újításnak semmi funkciója
  • Aki nem szereti a felszínes húzásokat
  • Aki azt várja, hogy a szereplők megtanulják a dalszöveget
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.