Hirdetés

Bigbug - Kritika

|

A robotok átveszik az irányítást.

Hirdetés

Valamikor a távoli jövőben járunk. Az emberiség teljesen alávetette magát a technikának: minden mozzanatukra ott van egy kütyü, amely megkönnyíti az életüket, a háztartást robotok végzik, a gyerek játszópajtása szintén gép (kivéve, ha kutyád van, az pedig adott esetben klón is lehet). Úgy tűnik, minden rendben van, a kényelem adott, baj csak akkor történhet, ha éppen a gépek fellázadnak az emberek ellen. 

Hirdetés

Eddig ismerős lehet a szituáció: elég csak James Cameron Terminátorára gondolni, de nem is kell ennyire messze menni, a tavalyi év kiváló és szupervicces animációs filmje, a Mitchellék a gépek ellen is hasonló pontból indul ki. Mi van akkor, ha függésünk tárgya ellenünk szegül? Jean-Pierre Jeunet legújabb filmje, a Bigbug abban különbözik a fentebb említett két filmtől, hogy cselekményét egyetlen házba sűríti és a külső eseményekről csak a hírekből értesülünk. Szereplőink között ott van egy gyermekét egyedül nevelő anyuka, aki éppen egy megnyerő modorú férfival találkozik, ott van a nő volt férje és annak újdonsült barátnője, valamint két kamasz és a szomszédasszony. Úgy alakul, hogy miközben a robotok szépen ellenszegülnek az emberiségnek, a házuk bezárul és se kimenni, se bemenni nem tud senki. Egészen addig, amíg egy ponton túl az egyik robotrendőr végül bejut, hogy konkrét, közvetlen életveszély is testet öltsön ebben a szorult helyzetben. 

A Bigbug alapkoncepciója ígéretes, még akkor is, ha sokszor használt. Az ilyen szituációk mindig izgalmasnak hatnak, könnyedén tudunk vele azonosulni, hiszen reflektál napjainkra és mindennapi életünkre, melyben napi szinten kvázi rákényszerülünk a digitalizált segítségre. Az első percek pedig azt jelzik, hogy Jeunet most sem szűkölködik vizuális és egyéb ötletekben: a tobzódó színek, extravagáns, giccsbe hajló díszlet megadja az alaphangot, más szóval, esze ágában sincsen a filmnek, hogy a szó hagyományos értelmében közel legyen a valóság talajához. Az is gyorsan világossá válik, hogy a rendező nem rest elárasztani a nézőt mindenféle információval, kütyüvel, egyéb ingerrel, amit hirtelen feldolgozni is nehezemre esett és jobb szerettem volna, ha inkább a lényegre tér és történetet kezd mesélni. Hozzá kell tegyem, a film dizájnja furcsán mutatós, amolyan Jeunet-hoz méltón túltolt, azt pedig teljesen érthetően és világosan felvázolja, hogy milyen világba is csöppentünk. Az is világos, hogy a rendező igyekezett néminemű szatirikus hangnemet megütni, amire a legjobb példa a "Homo Ridiculos" címre hallgató tévéműsor, amelyben robotok emberekkel játszatnak el olyan szituációkat, amelyekben az ember az állat szerepét ölti magára. Kicsit tolakodó, de ezzel együtt lehetett volna kezdeni valamit vele, ahogyan sok más elemmel is a filmben. 

A probléma viszont az, hogy hiába az extravagáns dizájn, hiába a jó alapötlet, ha maga a megvalósítás annyira irritáló és idegesítő, mint a kék halál, miközben valami fontos munkát végzel a gépeden. Jeunet stílusában alapvetően van egy jó adag túltoltság, ami itt is megmutatkozik (kezdve a színészi játékoktól, folytatva a szituációkkal), de a fene megette ezt a stílust, ha nem tartalmaz semmi szellemességet, jól megírt humort. Ez a túltoltság, ez a rajzfilmes, tobzódó stílus teljesen elnyom minden mást, ami érdekes, izgalmas lehet és Jeunet feláldozza az összes karaktert, az összes érdemi konfliktust ennek a vég nélküli abszurditásnak és franciás, túlmozgásos ökörködésnek az oltárán. A legtöbb humorforrás inkább bosszantó, semmint ténylegesen vicces, beszélve egyrészt arról a folyamatos kanosságról és szexorientáltságról, ami a szereplőkre jellemző, vagy arról, hogy a robotok megpróbálnak emberként viselkedni és kitanulni az érzelmeket. Utóbbiban persze még potenciál is lenne (és egy-két, visszafogottan vicces momentum így is akad), előbbi viszont inkább olcsónak hat és tucatszerűnek. Ezt vallom úgy is, hogy alapvetően ennek a motívumnak is meglett volna a helye, hiszen egy olyan tevékenységről van szó, amely a robotokkal szemben abszolút emberi attribútum és egy megfelelő forgatókönyvvel ki lehetett volna domborítani ezt a különbözőséget. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Másik, komolyabb problémám, hogy úgy éreztem, Jeunet-t sokkal jobban érdekelték ennek a világnak az esztétikai velejárói és az, hogy megvalósítsa a kreatív elméjében megfogant kis kütyüket, masinériákat, semmint az, hogy elmeséljen egy épkézláb történetet. Éppen ezért minden kisebb vagy nagyobb törekvés arra, hogy most valamiféle tükröt tartson felénk, vagy hogy egy érdekes, ijesztő és nyugtalanító szituációt vázoljon, komolytalanná és semmissé válik. Nincs idő átérezni, mibe csöppentünk és nincs érzelmi súlya annak, ami történik. 

A helyzet akkor sem javul, akkor sem kezd el igazán élni és lélegezni a film cselekménye, amikor megjelenik François Levantal karaktere, hogy sakkban tartsa szereplőinket (akik amúgy is sakkban vannak tartva a ház által, ergo inkább csak fenyegetőnek szánt díszletelemként van jelen), legfeljebb annyiban, hogy többször is gyönyörködhetünk abban, ahogy Levantal eszelősen, fogait megvillantva mosolyog. Ez azonban már az a fajta humorforrás, ami akkor működik igazán, amikor már semmi más nem, és amikor minden veszni látszik. Persze könnyen el tudom képzelni, hogy valakinek mindez egy könnyed, stresszmentes szórakozást fog eredményezni, az ő örömüknek őszintén örülök. Sajnos azonban számomra inkább volt kellemetlen és kínos, mint mulattató.  

Bigbug - Kritika

Kinek Ajánljuk
  • Akiknek tetszik az alapkoncepció.
  • Akik szeretik az extravagáns, túltol stílust.
  • Akik valami agyzsibbasztót szeretnének látni.
Kinek Nem
  • Akik már Jeunet előző filmjeit se kedvelték.
  • Akik többet várnának egy ilyen alapötlettől.
  • Akik egy épkézláb történetet szeretnének látni és nem egy fárasztó bohózatot.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.