Hirdetés

BÚÉK - Kritika

|

Avagy mit adott az év vége vígjátéka?

Hirdetés

A szlogen, amire egyből mindenki felkapta a fejét, noha nem azért mert annyira frappáns, de ebbe most ne menjünk bele. Mire lehetett számítani egy olyan filmnél, ami egy kiváló, kis hazánkban is hatalmas sikert arató olasz alkotás (Teljesen idegenek) alapján készült? Ráadásul a drámai felhangot elhagyva, vicces limonádévá degradálva. Nos, sok jóra nem. Ehhez képest az eredmény kifejezetten meglepő!

Hirdetés

Adott egy baráti társaság, akik szilveszter este úgy döntenek, hogy belemennek egy játékba. Mindannyian kiteszik a telefonjukat az asztalra és minden egyes hívást, üzenetet és képet meg kell osztaniuk a csapat többi tagjával. Kikövetkeztethető, hogy ez szép nagy bonyodalmakat szül.

Leginkább arra voltam kíváncsi a film esetében, hogy a vígjáték köntös mennyire fogja tönkrevágni ezt a koncepciót. Goda Krisztina rendező szerencsére nem vette félvállról a feladatot és szó nincs róla, hogy csak altesti poénokból álló geghalmaz lenne a BÚÉK. Nyilván azért egy vígjátékról van szó, így a poénok kerülnek előtérbe, de minden cselekedetnek megvan a maga következménye. Erről azonban kicsit később, haladjunk sorjában. Az első harmadban megismerjük a kis társaságot, s bár nem derül ki konkrétan semmi, sejthető, hogy kinek milyen titkolnivalója van. Kötetlen beszélgetés, laza iszogatás, aztán előkerülnek azok a bizonyos telefonok. Ahogy haladunk előre a cselekményben úgy vesz egyre meredekebb fordulatot az összkép. Mindenkiről lehull a lepel, félreértések, családi problémák, súlyos titkok kerülnek felszínre, amit a legtöbbször humorral igyekszenek befogadhatóbbá tenni. Ez többé-kevésbé sikerül, noha a poénfaktor olykor oda nem illő pillanatokban is beköszön.

A BÚÉK a szituációból adódóan a kínos humorral operál, ami a zsáner sok képviselőjénél valóban feszengésre késztet nevetés helyett. Nem állítom azt, hogy végigröhögtem a filmet, de el kell ismernem, hogy a párbeszédek, helyzetkomikumok közt mégis sokkal több a működőképes elem. Ez önmagában is bravúr, főleg a hazai viszonylatot tekintve. Godának tehát sikerült megnyernie a legkeményebb menetet, a film ugyanis szórakoztat! Aztán átlépünk az utolsó harmadba és mintha kicsit szétesne a cselekmény. Egyre inkább előtérbe kerül a dráma, aminek még funkciója is lenne, de az addig felépített könnyedebb felütéstől merőben elüt. Nincs probléma a műfajváltással, sőt kifejezetten tetszett a manapság igen elterjedt képmutatás és áltolerancia szemléltetése. A probléma annyi, hogy megelevenedett sztereotípiákat látunk. A hazug, félrelépő férj, a barátzónába száműzött reménykedő, a múltat sirató anya és így tovább. Érdekes mellékszálak és fordulatok látnak napvilágot, de hiányzott a műfajok közti koherencia. A befejezés szintén vérszegény. Itt nem a nyitva hagyott zárásra kell gondolni, hanem a valószerűtlenül elvarrt szálakra. Újfent a két műfaj közt próbáltak egyensúlyozni, de elég esetlenül jött össze.

Ettől függetlenül kár lenne elvitatni, hogy a BÚÉK messze nem egy rossz film. A színészgárda pazar, Lengyel Tamás, Hevér Gábor, Bata Éva, Mészáros Béla és a többiek mind kiválóak, a bő 100 perces játékidőt sikerült korrektül kitölteni, a humor és a könnyedség pedig gondoskodnak arról, hogy jól szórakozzunk, még ha nem is sikerült túl jól összehangolni a drámával. Goda egy korrekt és igényes mozit készített, amiből kihozták, amit lehetett, a gond csak az, hogy már láttuk egyszer, jobb kivitelezésben. 

 

BUÉK

Kinek Ajánljuk
  • Akik nem látták az eredetit
  • Aki kíváncsi, hogyan működik viccesebb környezetben egy ilyen történet
  • Aki laza szórakozásra vágyik
Kinek Nem
  • Aki szerint az eredeti szent és sérthetetlen
  • Aki szerint nem kéne elviccelni a komoly dolgokat
  • Aki kiforrott dramedy-t szeretne látni
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.