Hirdetés

Bukós szakasz - Kritika

|

Meglepően szórakoztató lett Dax Shepard és Michael Pena idétlenkedése.

Hirdetés

Azt hinné az ember, hogy elég klisés komédiát látott már ahhoz, hogy az előzetes alapján levágja, ez a film is pont ugyan olyan kiszámítható lesz, mint a több ezer hasonló másik. Bevallom nem voltak magas elvárásaim a Bukós szakasszal szemben, de legnagyobb meglepetésemre egy olyan vígjátékkal találkoztam, ami nem csupán nevettetni képes, hanem meg is lepi a nézőt időnként. Talán az R-es besorolás is kellett ahhoz, hogy Dax Shepard - aki írta, rendezte és az egyik főszerepet is betöltötte - olyan filmet hozzon össze, ami eltér a megszokottól, de kellő ügyességgel egyensúlyozott a jó ízlés határán ahhoz, hogy ne fulladjon tragédiába ez a mutatvány.

Hirdetés

A történet az újonc motoros rendőrről, Jon Bakerről (Shepard) és frissen áthelyezett társáról, Frank 'Ponch' Poncherellóról (Michael Pena) szól, akik egy rendőrgyilkossággal fűszerezett pénzszállító rablós ügyben találják magukat. Ez persze nem véletlen, ugyanis Ponch valójában egy beépített FBI ügynök, akinek jócskán megnehezíti a dolgát a társa buzgó hozzáállása. Baker fénykorában egy igazi motocross bajnok volt, de szép lassan kiöregedett a sportágból, arról nem is beszélve, hogy számos olyan sérülést szerzett az évek során, amelyek lehetetlenné teszik számára a további versenyzést. A hírnév fakulásával már a felesége sem úgy néz rá, mint egykoron, ám Jon mindent megtesz azért, hogy felélessze a régi lángot, éppen azért csatlakozik a rendőrség kötelékébe, hogy imponáljon az asszonynak.

A két fickó között kezdetben nem kimondottan rózsás a viszony, ami annak tudható be, hogy a beilleszkedni és nyomozni próbáló Ponch dolgát folyamatosan megnehezíti a minden áron bírságolni akaró Baker ügyetlenkedése. Ebből jó sok humoros szituáció fakad, de persze idővel sikerül megtalálniuk az összhangot, amihez sokat hozzátesz a színészek közötti kiválóan működő kémia, amely hiányában fele ennyire sem lett volna hiteles kettejük barátsága. A filmet túlságosan emlékezetes mellékkarakterek nem igazán tarkítják, a legtöbbjük szerepe kimerül abban, hogy a poénoknak táptalajt szolgáltassanak, viszont nem is érezzük úgy, hogy ennél több figyelmet érdemelnének, így ez nem igazán róható fel hibának. Ami viszont nagyon érdekes és meglepő egy ilyen alkotástól az a főgonosz kidolgozottsága. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy ezt a szerepet Vincent D'Onofrio tölti be. Erre hamar fény derül a filmben és a rend őrei is viszonylag gyorsan rájönnek a turpisságra, hiszen elég csak ránézni, tipikus rosszfiú arca van. Szegény Vincent, a valóságban biztosan egy jámbor lélek, de annyira jól illenek rá a gazemberek szerepei, hogy az eszméletlen.

Szóval a gonosztevő kellően rétegelt lett, már amennyire ez a kicsivel több, mint másfél órában megengedhető. Világos a motivációja, érthetők a cselekedetei és empátiát érzünk iránta. Sőt, igazából túlzásnak érzem őt gonosznak nevezni, hiszen nem önös érdekből cselekszik és elgondolkodtató, hogy vajon mi mit csinálnánk az ő helyzetében? A történetének további boncolgatása azonban már túlságosan komoly és valós irányba vitte volna el a filmet, ez pedig furcsán festett volna a korábban felépített humoros hangvétel fényében. Shepardék szépen megtalálták azt a határt, ameddig el szabadott menniük a komolyabb szállal, hogy aztán észrevétlenül visszafordulhassanak a könnyedebb és viccesebb elemekhez.

Ha már egyszer motoros járőrökről van szó, akik nem mellesleg egy motoros bandát kergetnek, akkor pár két keréken játszódó vagány jelenet nélkül nem lenne teljes az élmény. Szerencsére ebből is megkapjuk a jussunkat, még ha nem is ezen van a hangsúly, de az a néhány akciójelenet és motoros mutatvány kellően igényesen össze van rakva ahhoz, hogy a látványban se kelljen csalódnunk.

A bukós szakasz tehát egy olyan kellemes meglepetés, amit mindenkinek ajánlani tudok (persze szigorúan a megadott korhatár felett), aki egy olyan ismerős, de mégis friss vígjátékra vágyik, ami a hajmeresztő humortól épp úgy nem fél, mint a néhol picit mélyebb mondanivalótól.

Bukós szakasz

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy frissen ható vígjátékra vágynak!
  • Akik nem riadnak vissza a durvább humortól sem!
  • Akik szeretik a buddy cop filmeket!
Kinek Nem
  • Homofóboknak!
  • Gyerekeknek!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.