Hirdetés

Color Out of Space - Kritika

|

Nicolas Cage egy vállalható Lovecraft adaptációban? Ritkább, mint egy UFO észlelés, de létezik! Íme a bizonyíték.

Hirdetés

H. P. Lovecraft műveit rengetegszer adaptálták vászonra, többnyire kevés sikerrel. Az 1900-as évek első felében ténykedő író világát nehéz autentikusan megidézni, sajátos misztikumát, illetve komor atmoszféráját nemkülönben nagy kihívás re-kreálni. Richard Stanley rendező mégis ezzel próbálkozott, amikor eltervezte, hogy megfilmesíti a Color Out of Space című novellát.

Hirdetés

A Gardner család egy vidéki házban él, messze a várostól. A szülők három gyerekkel tengetik itt napjaikat, megvan a saját problémájuk, de alapvetően boldogok. Egy nap meteorit csapódik a telkükre, ami furcsa, foszforeszkáló fényt bocsájt ki. Hatására megváltozik a természet, majd hőseink is egyre furcsábban kezdenek viselkedni.

A Color Out of Space Lovecraft kevésbé ismert műveinek egyike, népszerűsége nem mérhető a Cthulhu hívásáéhoz vagy a Re-Animátoréhoz, de 1987-ben már készült belőle film Az átok címmel. Az egyébként 1927-es novellát Stanley modernizálta, Gardnerék története ugyanis napjainkban játszódik. Ez egyszerű, mégis remek húzás, aktuálisabbá téve az alapanyagot. Az alapsztori végtelenül egyszerű, a becsapódó meteorit okozta bizarr eseménysorozatnak vagyunk tanúi, amint elindul egy láncreakció, bekebelezve a természetet és az élőlényeket. Habitusában Alex Garland Expedíciójára emlékeztet a film, több helyen is szembetűnő a hasonlóság. Mindkét alkotásban egy ismeretlen, földönkívüli erő dolgozik és alakítja át világunkat. A különbségek főleg a stílusjegyekben mutatkoznak meg. Míg Garland egy filozofikusabb utazásra invitált minket, addig Stanley egy klasszikusabb sci-fi/horrort alkotott. Jelen esetben is átfordulhatott volna egy ügyes szimbolikájú agyrúgásba a cselekmény, de az utolsó néhány percen kívül inkább a tradicionálisabb vonalvezetést követi, ám ez cseppet sem baj.

A konfliktus, a bonyodalom, a misztikum szépen fokozatosan kúszik be a képbe, a direktor nem siet sehova, de pont úgy és akkor adagolja a kulcspillanatokat, ahogy, illetve amikor szükséges. Nem tudjuk mi történik vagy miért, mindössze annyi derül ki, hogy köze van a meteorithoz. Nincs túldramatizálva, agyoncizellálva, az UFO jelenség kellően árnyalt és cseppet sem tolakodó. Kár kis zöld űrlényekre számítani, a lényeg, ahogy a cím is mutatja a szín és amit rejteget. Kiválóan működik Stanley arányérzéke, ahogy a kezdeti sejtetés után lassacskán átvált test-horrorba. Egyre feszültebb jelenetek váltogatják egymást, amorf kreatúrák tűnnek fel, hogy a zárásra teljesen kivetkőzzön magából az összkép. Nincsenek válaszok, ami zavaró lehet, de a befejező monológ a maga módján gondoskodik róla, hogy ne feltétlenül akarjunk ebbe filozófiai mélységeket keresni.

Nicolas Cage szerencsére kicsit összekapta magát és már nem ötévente tűnik fel nézhető filmben, noha az igazsághoz tartozik, hogy minden öt nézhetetlen hulladékra jut egy vállalható darab. Az öreg Nic mellesleg hozza a formáját, kapunk tőle Cage-rage pillanatokat, de mindig öröm, amikor kicsit kitör a komfortzónájából.

A Color Out of Space elsülhetett volna teljesen másként is, de egyáltalán nem baj, hogy a végeredmény ilyen lett. Sőt, hiánypótló sci-fi/horror született, melyből kihozták a maximumot, ráadásul a szuper képi világgal, valamint az egyedi atmoszférával sikerült megidézni a Lovecraft hangulatot. Csokonai soraival lehetne talán a legjobban összefoglalni Stanley művét, ami tényleg egy "földiekkel játszó, égi tünemény".  

   

Color Out of Space

Kinek Ajánljuk
  • Lovecraft rajongóknak
  • Aki egy jó Nic Cage filmre vágyik
  • Sci-fi/horrorok kedvelőinek
Kinek Nem
  • Aki ki nem állhatja Nic Cage-et
  • Akit zavar, ha nem kap minden kérdésre választ
  • Aki könnyedebb kikapcsolódásra vágyik
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.