Hirdetés

Dave Chappelle: The Dreamer - Kritika

|

A stand up egyik nagyágyúja visszatért, de van még igazából mondanivalója?

Hirdetés

Abban szinte mindenki egyetért, hogy ha kortárs amerikai stand upról van szó, akkor Dave Chappelle szerepe egész egyszerűen megkerülhetetlen. Chappelle a '90-es évek elején kezdte a karrierjét, de igazán a 2000-es években vált ismertté, egy néhány éves hallgatást követően aztán a Netflix megerősödésével tért vissza, exkluzív szerződése értelmében több műsort is gyártott a streamingplatformnak, amelynek aztán nem kis botrányt okozott Az utolsó fejezet című estjével. 

A mindig is a határok feszegetéséről híres humorista ugyanis ebben a produkciójában sokak szerint már túllépett azon a nívón, amit jó ízlésű humornak tekinthetünk. De a humoristák Oscarjának tartott Mark Twain-díjjal kitüntetett előadó ezt követően is az újságok címlapjára került, amikor egy 2022-es fellépése alkalmával megtámadták őt a színpadon. Chappelle környékén tehát zajlott az élet az elmúlt időszakban, és nem is meglepő, hogy ezekre az eseményekre reflektál is új estjében. De vajon ki a címben megjelölt álmodozó?

Hirdetés

Dave Chappelle egy történettel kezdi új műsorát, elmeséli, hogy egy barátja elintézte, hogy találkozhasson egyik idoljával, Jim Carreyvel, aki akkoriban épp az Ember a holdont forgatta. Nagy szüksége volt erre a találkozásra, hiszen nem sokkal korábban halt meg az apja, mélyen maga alatt volt. Csakhogy ez volt az a film, amikor Carrey minden idők egyik leghíresebb method actingjét mutatta be, még a szünetekben is Andy Kaufman szerepében maradt. Így bár Chappelle testileg Jim Carreyvel találkozott, valójában mégsem. 

De miért meséli el mindezt a komikus? Valószínűleg nem járunk messze az igazságtól, ha azt gondoljuk, hogy az előadó és a viselt szerep különbségének hangsúlyozásáért. Utóbbi még stand upban sem (ami nyilván egy nagyon személyes műfaj) egyenlő a valós személlyel. Ezt fontos megértenünk, ha Chappelle műsorát nézzük, hiszen nem sokkal az említett mondatok után már elő is kerülnek a melegek, a transzneműek, sőt még a mozgáskorlátozottak is. 

Így muszáj arról beszélni, hogy az amerikai stand upban sok vitára okot adó folyamatok játszódtak le az elmúlt időszakban. A kulturális változások, a nyilvánosság átalakulása nyomán egyre több kritika éri a szférát, míg annak képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy viccelni bármivel lehet, a szándékot, a feldolgozás érzékenységét kell nézni. Ennek az áramlatnak az egyik legnevesebb képviselője Ricky Gervais, de Chappelle-nek is akadt dolga a kritikákkal az elmúlt években. Viszont azt is el kell ismerni, hogy önmagában a határsértés még nem lesz vicces.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


És ez a fő probléma Chapelle műsorával: értjük, hogy mit figuráz ki, és természetesen a túltolt érzékenységen van is mit kinevetni, de ezek a megfigyelések bizony nem túl eredetiek. Ráadásul az lehet a néző érzése, hogy ezek szinte kötelező körök: az előadó érzi, hogy a nézők erre vágynak és teljesíti is a kívánságukat. 

Ennélfogva a műsor nagy része a megszokott panelekből építkezik. Persze egy olyan legendánál, mint amilyen Chappelle, ez még mindig tud szórakoztató lenni, de minden bizonnyal nem véletlen, hogy a speciál legerősebb része az az utolsó szakasz, ahol a komikus személyesebb vizekre evez. "Én vagyok Will Smith és Chris Rock is"  - fogalmaz Chapelle egy ponton, és ez itt nemcsak egy poén, hanem annak a beismerése, hogy benne egyszerre van meg az a férfi, aki nem hagyja, hogy bántsák a szeretteit, és az, aki akkor is csinálja a showt, ha nem hagyják neki. Chapelle állítása szerint a férfi határokat húz és be is tartatja azokat - bármit is gondolunk erről, az egészen biztos, hogy ez legalábbi egy valódi állítás, nem egy póz. 

Chapelle műsoraira jellemző, hogy igyekszik közvetlen lenni a közönséggel. Ez a The Dreamerben is észrevehető, hiszen végig a színpad legkülsőbb sarkán áll, egy ponton pedig rá is gyújt, ez pedig ezúttal sokat hozzátesz az összképhez. Élvezhetetlennek tehát semmiképp sem neveznénk ezt a műsort, ám minden bizonnyal a komikus legjobbjai között sem fogják emlegetni.

Dave Chappelle: The Dreamer

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik a határsértést
  • Akik szeretik, ha egy komikus közvetlen
Kinek Nem
  • Akiket zavarnak a pózok
  • Akik szerint nem hülyeség a politikai korrektség
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.