Hirdetés

Évadkritika: A boszorkányok elveszett könyve - 2. évad

|

Több mint két év után folytatódott az aktuális vámpíros love story, ami kicsit többet nyújt, mint az elvárható lenne.

Hirdetés

Belegondolni is furcsa, hogy a A boszorkányok elveszett könyvének első évadját még 2018-ban (!) nézhettük. A viszonylagos siker után pedig azonnal berendelték a második és a harmadik évadot a könyvek alapján. Részben a járvány, részben különböző elfoglaltságok és a második évad egyedisége miatt csúszott ennyit a folytatás, legalább a harmadikra már nem kell ennyit várni. A következő kis rövid értekezést már úgy írom, hogy elfogyasztottam az All Souls trilógia könyveit és ezt ennyiben is hagynám, nem lesz hasonlítgatás, meg bezzeg a könyvekben ez így meg úgy volt. Én rettenetesem élveztem minden percét, az utolsót már szándékosan halogattam, hogy tovább tartson az élmény, pedig egyik regény sem rövid, szóval mindenkinek meleg szívvel csak ajánlani tudom. 

Hirdetés

A második évadban Diana és Matthew a múltban kényszerül elbújni a Nagytanács idejét múlt eszméi elől és ha már ott járnak kihasználják az alkalmat, hogy találjanak egy megfelelő boszorkányt tanárt Dianának. Meg is érkeznek 1590-be Londonba, ahogy tervezték és az itteni szabályok szerint Matthew átveszi régi énjét, ami több kötelezettséggel jár, mint kényelemmel. Meg is kezdik a beilleszkedés rögös útját, hiszen hosszabb időre érkeztek és mindeközben magasról tesznek a múltban nem szabad sok mindent megváltoztatni alapszabályra és alaposan felkavarják az állóvizet. Megismerkedünk a démon Christopher Marlowe-val, aki Matthew régi legjobb barátja és korántsem örül a felvázolt helyzetnek, illetve a rejtélyes Éjszaka Iskolája tagjaival, I. Erzsébettel, meg még sok más érdekes karakterrel. 

Pont eddig voltam spoilermentes, mert az év eleje óta az egész évad elérhető az HBO GO-n, aki akarta, biztos megnézte már...

Ebben az évadban az volt a legszimpatikusabb, hogy Diana és Matthew kapcsolata nem tökéletes. Nem minden percük arról szól, hogy csillogó szemmel néznek egymásra, hanem veszekednek, kiállnak a saját igazukért és igyekeznek megtartani önmagukat. Erős jellemek, akik néhol önkéntelenül is elnyomják a másikat, ezért folyamatos küzdelem a kapcsolatuknak a fenntartása. Diana önállóságot akar és megvédeni önmagát, miközben Matthew a birtoklási és állandó irányítási kényszerével küzd. Annyira nagyot megy kettejük dinamikája, mellettük aztán tényleg nincs senkinek lehetősége az unalomra. 

Kicsit csalódtam, amikor behozták megint a "kivételes" vámpírok tényleg vérszomjas szörnyetegek, mert van az örökölt betegségük a vérdüh (bloodrage), de akárhonnan is néztem jó konfliktus forrás volt a többi mellé és magasabbra emeli a tétet, organikusan beépül a de Clermontok történetszálába, szóval legalább nem lóg ki. Meg különben is ez adja Marcus egyik fontos karakterfejlődésének az alapját. Egy ilyen klisés dolgot végül is el lehet engedni neki. Azt már kevésbé, hogy idén valahogy nem pörgött annyira sztori. Meg is kellett néha akasztani a jelenkori eseményekkel, ami inkább vezette fel a harmadik évadot, mintsem itt rendelkezett valós létjogosultsággal. Marcus cselekményszála kifejezetten abba az irányba mozgott, vagy inkább a saját sorozat felé? Gallowglass jött, látott és győzött - a fanfavorit karakter itt is nagyot megy, alig várom, hogy a folytatásban újra találkozzunk vele, akárcsak Phoebe-vel és a mindig lehengerlő Ysabeauval is. 

Nálam személy szerint ez a kosztümös korszak jobban muzsikált, mint az első évad, tényleg a setting sokat dobott a szerelmesek életén, még ha azokat a londoni vágóképeket nem kellett volna ennyit erőltetni, mert így csak mindenkinek volt ideje elmerengeni a kidolgozatlanságán. London is nagyjából egy utca volt, de azért ez mégiscsak egy sorozat, azzal a mértékkel meg okés volt, különben is elment a büdzsé a kosztümökre.  

A két legjobb részt egyértelműen Sept-Toursnak köszönhetjük Philippe zseniális volt, pontosabban a kapcsolata Matthew-val és a hőn áhított megváltás, illetve Diana eggyel több dolgot tudott meg szerelméről, ami csak még inkább közelebb hozta őket egymáshoz. Philippe időt átívelő levele belőlem kisajtolt néhány jól megérdemelt könnyet, jókor volt jó helyen és ez mutatja mennyire átgondolt az írás, pusztán egy levéllel bemutatták két karakter mély szerelmét. Sajnos itt az esküvőn volt először látványos, hogy a legnagyobb járvány idején forgattak, mert a nagy násznép helyett csak nagyjából tíz vendég áll egymástól kábé három méter távolságra, ami kijózanító élmény volt, mivel is nézünk szembe nap mint nap. Cserébe maradt pénz és idő Cora, valamint a boszorkánykodások látványos ábrázolására. 

Mivel annyira nehezen gördültek előre az események, szerintem fértek volna még ide történések, meg aztán a végén már teljesen elvesztem a fogalmaknak az értelmezésében, ebben persze lehet nem segített, hogy később a könyvekben már magyarul olvastam a leírásokat. Talán egy hajszálnyival több magyarázást és mitológia építést érdemes lett volna belepréselni, hogy a könyv nélküli bálozók is jobban képben legyenek a lények politikájában és az erő dinamikában. Nem hiszem, hogy a sorozatok aranykora nélkül az All Souls trilógia valaha is képernyőre került volna, de örülök, mert szerelmes lettem a lények világába és ezt egész nyugodtan a készítők számlájára lehet írni. Kevés olyan showrunner van, aki maga mellé engedi a regények íróját, hogy beleszóljon a munkába. Ennek ellenére nem egy szerelmeslevél a könyvekhez, vagy éppenséggel minden rajongót kiszolgáló fanfiction, hanem egy saját önmagában is helyt álló alkotás, ami csak hozzátenni tudott egy alapból nagyszerű történethez. 

A boszorkányok elveszett könyve - 2. évad

Kinek Ajánljuk
  • szerelmes sztorik kedvelőinek
  • akik nem a tökéletességre vágynak
Kinek Nem
  • akiknek elegük van a vámpírokból (még akkor is, ha nem csillognak)
  • akiket idegesít az időutazás kidolgozatlansága
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.