Hirdetés

Évadkritika: A boszorkányok elveszett könyve - 3. évad

|

Az itthon az HBO kínálatában elérhető az A boszorkányok felfedezése sorozat elérkezett a befejező évadhoz és sajnos elfogyott a lendület.

Hirdetés

A kritika spoilereket tartalmaz!

Itt is elértünk egy híres könyvtrilógia végére, pontosan egy évvel később és az írónő elég komoly szerepet kapott a sorozat készítésében, ami nem biztos, hogy mindig jó döntés. Itt azért talán segített, hogy a pofátlanul hosszú könyvekből kiemeljék a lényeget és visszaadják vizuálisan a könyvek varázsát. A könyvadaptáció mindig nehéz műfaj, viszont az egyik kedvenc sorozattá avanzsálódott nálam, már persze a könyvek. Mert az utolsó évad végül nem hozta az elvárt szintet.

Hirdetés

Már a Shadow and Bone alatt kifejtettem, hogy számomra érthetetlen, hogy miért kell manapság minden könyvből sorozatot kierőszakolni, ezeknél a könyveknél és az első két évadnál nem éreztem ezt indokolatlannak, mert azért tudták jól használni az időt, de az idén azért megkérdőjeleztem mire is ment el 8 rész. A könyvet alaposan megvágták mind eseményekben, mind helyszínekben, de aki már látott pár adaptációt számíthatott rá, hogy a tíz részbe is nehezen fognak beleférni, nemhogy a nyolcba. Ennek ellenére úgy nézett ki az egész, mintha egy listát pipálgatnánk végig, amin a könyv fontos jelenetei szerepelnek. Mindenféle átvezetés vagy kapcsolat nélkül pörögnek egymás után a jelenetek és néha kapkodtam a fejem, hogy most mi is történik. Valahogy hiányzott valami átívelő kohézió, ami összefogná az eseményeket és a karaktereket.

Diana és Matthew visszajött a jelenbe, csak azért, hogy szembesüljenek Emily halálával és egy nem is olyan régen látott ismerőst viszont lássanak. Miután megvoltak a nagy újratalálkozások és véget értek a beszámolók gyorsan foglalkoznak is egy kicsit "A problémával", nevezetesen azzal, hogy van egy könyv, ami enyhén hiányos és a kongregáció is lábatlankodik egy vámpír és egy boszorkány házassága miatt. Alapvetően szépen oldják meg a konfliktusokat, de persze adott az alapanyag, csak amíg ott ugye marad idő foglalkozni azzal is, hogy a karakterek történetesen érző lények és nem bábuk, akiket tologatunk jobbra-balra, itt ez teljesen kimaradt. A színészek kicsit már kiégve vánszorognak egyik jelenetből a másikba, csak legyünk már túl ezen is arckifejezéssel, így pedig sikerült enyhén kiölniük a lényeget a sorozatból. A varázslatosságát és a szívét, ami olyan jóvá és egyedivé tette.

Soha nem gondoltam volna, hogy pont a harmadik évadra fog "elfogyni" ez a sorozat. Mondhatjuk úgy is, hogy belesüllyedt a középszerűség csapdájába. Sok elhibázott döntés vezethetett ide, amiket fent mind felsoroltam, de fájó, hogy így búcsúzunk ezektől a jobb sorsa érdemes karakterekről. Persze, a fontos jelenetek azért nagyot mentek, végre nem csak öten ácsorogtak a keresztelőn és Chris szerepében Ivanno Jeremiah tökéletes casting, de Jacknél bajban voltam, mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy Toby Regbo hibája, vele látványosan nem igazán tudtak mihez kezdeni. (Volt egy recast is, Peter McDonald ugrott be Baldwinnak és lehet, ha vele kezdenek, akkor egészen megszeretem, ő sokkal jobban hozta a karót nyelt De Clermontot. Trystan Gravelle inkább beugrott az A Gyűrűk Urába, viszont az agresszivitás nála jött ki jobban.)

Ha nagyon akarnak, van még egy könyv Marcus "rövid" életéről és Edward Bluemel amúgy is jól elszórakozott a karakterrel, akár bele is férhet, hogy még egy utolsó kalandra összerántják a népet, de mivel a három évadra írtak alá, sok esély nincs rá. Mondjuk ezek után azért aggódva várakoznék. Szokás szerint az egész évad elérhető az HBO-n.

A boszorkányok elveszett könyve - 3. évad

Kinek Ajánljuk
  • a könyvek rajongóinak
  • akik látták az első kettőt és nem bírják, ha valami nincs befejezve
  • akik már barátként látják viszont a karaktereket
Kinek Nem
  • a könyvek rajongóinak...
  • akiknek nem fekszik a szerelmes vámpíros műfaj
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.