Hirdetés

Évadkritika: Chainsaw Man - 1. évad

|

Amikor az őrület - és a vérfürdő - a tetőfokára hág.

Hirdetés

A japán kultúra egyre több fronton szivárog be a nyugati világba, köztük Magyarországra is. Egyeseknek a változatos szokások, másoknak az egyedi zenevilág, míg a filmek és sorozatok szerelmeseinek a mangák, illetve a többnyire azokon alapuló animék lophatják be magukat a szívekbe.

Az elmúlt években több anime is meghódította, vagy legalábbis lázban tartotta a sorozatfogyasztó társadalmat. A most már tényleg fináléjára készülő Attack on Titan, a Hősakadémia, vagy a Demon Slayer után nyakunkon a legújabb történet, a Chainsaw Man, mely ismét bizonyítja a japán készítők határtalan, és talán egyesek számára teljesen megbotránkoztató fantáziáját.

Hirdetés

A Fudzsimoto Tacuki által írt és illusztrált manga 2018-ban kezdte meg diadalmenetét hazájában, majd tavaly júliusban két év szünetet követően folytatódott. Ekkor már tudni lehetett, hogy a híres anime produkciós cég, a MAPPA animében dolgozza fel Tacuki mangáját, amit végül októbertől decemberig vetítettek, a finálé pedig pont a kereszténység legnagyobb ünnepe, illetve az újév közé esett - ironikus módon a Chainsaw Man magasról tett az ilyenkor embereket átható meghittségre, és az utolsó részben is legalább akkora őrületet nyújtott, mint az azt megelőző 11 epizódban.

A szóban forgó anime egy Denji nevű fiatal fiúról szól, aki megörökölte szülei adósságát, így már évek óta a jakuza szolgálatában áll, külsősként. Időről időre megbízást kap tőlük, hogy különböző ördögöket tegyen el láb alól, amely munka elvégzésével épp csak sikerül fizetnie a kamatokat, meg néha jut még valami ételnek való is a pénzből. Denji segítségére van egy Pochita nevű, kutyaszerű, láncfűrészes kisördög, aki történetesen Denji legjobb barátja is.

A társakat egy újabb küldetéssel bíznák meg, ám kiderül, hogy egy ördög az uralma alá hajtotta Denji jakuzafőnökeit, és a megölésükre küldi a zombivá vált jakuzatagokat. A tudatát vesztett, foszladozó hullák sikerrel járnak, ám Pochita visszahozza a halálból jóbarátját, miután történetesen belemászik a testébe. Innentől pedig nincs megállás: aki szereti, ha egy sztori egy ponton teljesen elrugaszkodik az addig felépített valóságtól, annak a Chainsaw Man főnyeremény lesz.

Denji ugyanis megkapja a láncfűrészes ördög képességeit, és képes átváltozni egy láncfűrészes kezű és fejű lénnyé, miközben viszont megőrzi emberségét. A texasi Bőrpofa is sírna a látványon, hogy neki miért nem adatott meg hasonló képesség! Denji az új képességének hála végez a zombi ördöggel, majd összeismerkedik más Ördögvadászokkal, akikkel szövetkezve - de leginkább egy kényelmes élet reményében - folytatja az emberiségre törő ördögök elleni harcot.

A Chainsaw Man eszméletlen akciószekvenciákkal, vérgőzös jelenetekkel és kellően para látványvilággal tűnik ki az animék sorából. Az ördögök nemcsak nevükben azok, hanem kinézetükben is, egyesek pedig különösen félelmetesre - vagy éppenséggel visszataszítóra sikeredtek. Azonban a Chainsaw Man nemcsak egy 100%-on pörgő agymenés, hanem egy megható felnőtté válásról szóló történet is.

A 16 éves Denji ugyanis évek óta a jakuzák rabszolgája volt. Ételt még csak-csak szerzett magának, de minden más kimaradt az életéből, amin egy hasonló korú fiatal addigra már általában átesik. Elsőre még a nézők számára is humorosnak tűnhet, hogy a legnagyobb álma csókolózni vagy megfogni egy női mellet, ám idővel a többi szereplővel együtt döbbenünk rá, hogy teljesen lényegtelen, mi a motiváció tárgya, amíg az a jó cél szolgálatában áll, és ami kellőképpen tudja motiválni az embert.

A 12 részes első évad a manga első 38 fejezetét dolgozza fel, és ezalatt változatos kalandokat élhetünk át hőseinkkel. Nem is beszélve arról, hogy közben egy igen érdekes és izgalmas világ képe rajzolódik ki, melyben új ördögök és új karakterek is felbukkannak - ki-ki a maga egyéni motivációjával. A Chainsaw Man nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel, úgyhogy aki például a Demon Slayerben hiányolta a jelentős áldozatokat, és valami bátrabb alkotásra vágyna, annak Tacuki karakterkezelése imponálni fog.

A rövidke évad könnyen darálható, egyes jelenetek és dialógusok pedig még napokig kísérteni fogják a nézőt. A finálét követően pedig máris lehet sopánkodni, hogy vajon még hány hónapot vagy évet kell várni a folytatásig. Remélhetőleg minél kevesebbet, mert a láncfűrész berregő hangja sosem volt ennyire kellemes és felpezsdítő, mint a Chainsaw Manben.

Chainsaw Man - 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Anime rajongóknak
  • Akik nyitottak az őrült koncepciókra
  • Akiknek már George R.R. Martin "karakterkezelése" is tetszett
Kinek Nem
  • Akik messziről kerülik az animéket
  • Akik nem tudnak komolyan venni komolytalannak tűnő motivációkat
  • Akiknek már a kereszténység ördöge is túl sok volt
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.