Hirdetés

Évadkritika: Lucifer - 5. évad

|

A Lucifer újabb nyolc résszel tért vissza az utolsó előtti évadjára, hogy továbbra is kellemesen szórakozzunk az Ördög kalandjain.

Hirdetés

A Netflix valamiért rászokott az évadok darabolására - Lucifer, Lupin, meg még biztos akad egy pár - vagy a vírus miatt, vagy új premier technikákkal kísérletezik, igazából mindegy is, de még nem döntöttem el, mennyire tetszik, egyelőre inkább a nem felé hajlok. Azért jutott ez eszembe, mert visszaolvastam, mit írtam a Lucifer ötödik évad első feléről, és nehezen tudok bármit is hozzátenni.

Hirdetés

Jó, ez így nem teljesen igaz, mert megjelent Isten, aki Lucifer és Chloe szerint esélyes a legrosszabb apa címére, de Amenadiel és Michael véleménye sem áll ettől annyira távol. Totálisan diszfunkcionális családként ismerhettük meg őket korábbról, és ez most sincs másként. Sok mindent megmagyaráz Isten viselkedése, a folyamatos rejtélyesség, a nem egyenes válaszok és a misztikusság bizony nem tesz jót az apa-fia kapcsolatoknak. Nem mellesleg pedig elég jó komikum elemként funkcionált, főleg a Dannel való találkozása. Ráadásul megalapozta a hatodik évad fő történetszálát is.

Ha már Dan, a saját rész, amit kapott, szerintem az évad egyik legjobbja lett, egyszerűen annyira szórakoztató volt és a végén a nagy csavar is rendesen ütött, mert tényleg úgy lett bemutatva a karakter, akire szinte állandóan rájár a rúd, és mi is elhittük a sok marhaságot, ami történt vele. Pont ezért a drámai rész, amit szintén neki köszönhetünk, nagyot ment. Talán pont ebben jelenik meg a Lucifer igazi erőssége. Úgy tud szórakoztató, kicsit bohókás, kicsit őrült lenni, hogy közben nem felejt el a karaktereknek mélységet adni és bár néhol teljesen elborult dolgokkal áll elő, után mégis visszaránt minket a földre.

Michael ezúttal sem szerepelt túl sokat, de biztos drága lehet dupla Tom Ellisszel dolgozni és kezdett kifejezetten idegenné válni a karakter. Előhozakodtak vele, mint "főgonosz", pedig ebben a sorozatban a konfliktust mindig is Lucifer kiforgatott értelmezése, gyerekessége és a valóság kontrasztja adja. A végét nem is igazán értettem, szerintem egymás után háromszor gondoltam, hogy na itt fogják elvágni, aztán mégsem, valamit még bedobtak, hogy nagyon epic cliffhangerrel induljunk neki a lezárásnak. Ettől függetlenül ez a szememben egy kis szelete a nagy egésznek, és az élménybe nem rondít bele, mindig is akadtak a sorozatban gyenge elemek. Ráadásul aki idáig eljutott, az már úgyis be fogja fejezni, nem? Vagy lesz olyan, aki most kaszálja el mégis?

A Musical rész szintén jól belesimult a nagy egészbe, ahogy tavalyról a Noir, de sokszor megkapta már a sorozat, hogy Tom Ellis énekelgetését nem feltétlenül kellene erőltetni és nem mondanám én sem kiemelkedőnek, de ne felejtsük el, hogy maga a zene, a kicsit elvont művésziesség, különcsége adja a karakter egyik fontos tulajdonságát, ettől lesz Lucifer igazán Lucifer, persze a brit akcentus mellett, amit úgymond szándékosan választott magának, amit Isten ki is emel, hogy a mai napig nem érti, miért ezt választotta magának. (Azért a többiek is beszállnak, Spotify-on bele lehet hallgatni, ha valakit csak ez érdekelne.)

Megjelent egy csomó másik angyal is, akiket sajnálom, hogy eddig nem láthattunk, mert mind Gabriel, Jophiel és Zadkiel jelenléte szórakoztató lett volna korábban, de visszatér egy rövid időre Remiel és Azrael is. Lucifer és Chloe se veled-se nélküled dinamikáját sem hagyták annyiban, de mintha idén a detektív el lett volna hanyagolva, sokszor már-már a biodíszlet határát súrolta nálam, így igazából mindig mindenkit támogat és segít, meg mellette erős nő. Ettől függetlenül nem igazán hiányzott, szerintem már beletették a karakterbe, amit lehetett, és Maze-Eve vagy Linda és gyerekeiben amúgy is több potenciál volt.

Még mindig csak tölteléknek szerepelnek a heti ügyek, de attól még szórakoztató marad a Lucifer. Egy kis könnyed guilty pleasure, szerencsére a sorozatok aranykorában ilyenek is elférnek a palettán. Azért nagy lesz az űr, ha jövőre befejeződik, a forgatással már végeztek, szóval már csak várnunk kell.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Lucifer - 5. évad

Kinek Ajánljuk
  • akik eddig is imádták a sorozatot
  • Tom Ellis rajongóknak
Kinek Nem
  • akik nem szeretik a kevert műfajt
  • akik nem tudták megszeretni a karaktereket
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.